WWF Hellas: «Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να είναι μια γιορτή για το αστικό πράσινο»

WWF Hellas: «Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος να είναι μια γιορτή για το αστικό πράσινο»

Έχοντας πρόσφατα εγκαινιάσει την εφαρμογή Green Spaces για την χαρτογράφηση των χώρων πρασίνου στις πόλεις της Ελλάδας, η WWF Hellas ετοιμάζεται να γιορτάσει την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με μια μεγάλη γιορτή στον Εθνικό Κήπο καθώς και με κάλεσμα για κινητοποίηση.

 

 Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου και αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. H WWF Hellas, η μεγαλύτερη περιβαλλοντική οργάνωση της Ελλάδας, με έντονη παρουσία και σημαντικό έργο σε όλα τα επίπεδα της περιβαλλοντικής δράσης, συμμετέχει ποικιλοτρόπως στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2016 μέσα από α) το ανοιχτό κάλεσμα για την ανάληψη δράσεων που σχετίζονται με το πράσινο, β) μια μεγάλη εκδήλωση στον Εθνικό Κήπο σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων και γ) την ανάπτυξη της εφαρμογής Green Spaces, η οποία εγκαινιάστηκε πρόσφατα και χαρτογραφεί, με τη βοήθεια των χρηστών της, τους χώρους αστικού πρασίνου στην Ελλάδα. Όμως τι ακριβώς περιλαμβάνουν όλα αυτά; Και πώς οδηγούν στη βελτίωση των χώρων πρασίνου σε συνεργασία με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις; Τις ερωτήσεις μας απαντά ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής WWF Hellas.

11402654 876024469135926 217645979974783078 o 755x425

Ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας του Περιβάλλοντος η WWF Hellas έχει δημοσιεύσει ένα ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή σε πολίτες, συλλογικότητες και ομάδες. Ποια είναι η ανταπόκριση στο κάλεσμα έως τώρα; Μπορείτε να αναφέρετε μερικές από τις πιο ενδεικτικές δράσεις που διοργανώνονται;
Φέτος θέλουμε η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 5 Ιουνίου, να είναι μια γιορτή για το αστικό πράσινο. Για αυτό το λόγο απευθύναμε κάλεσμα σε ομάδες πολιτών, σχολεία και δημοτικές αρχές να διοργανώσουν δράσεις που θα φέρουν τους πολίτες πιο κοντά στο πράσινο. Μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση είναι μεγάλη. Περισσότεροι από 20 δήμοι όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, τα Τρίκαλα, οι Σέρρες, η Ρόδος, η Κέρκυρα κτλ, θα διοργανώσουν δράσεις στο πράσινο εκείνη την ημέρα. Παρομοίως, 30 περίπου δημοτικά σχολεία θα πραγματοποιήσουν παρόμοιες δράσεις στις 5 Ιουνίου. Οι δράσεις περιλαμβάνουν αναπλάσεις και καθαρισμούς πράσινων χώρων, παιχνίδια για παιδιά και ξεναγήσεις. Και όχι μόνο!

Η ίδια η WWF πραγματοποιεί κάποια δική της διοργάνωση σε κάποιον πράσινο χώρο της Αθήνας για τη συγκεκριμένη ημέρα;
Στις 5 Ιουνίου, το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων και πολλούς ακόμα πολύτιμους συνεργάτες διοργανώνουμε μια μοναδική ημέρα δράσης στον Εθνικό Κήπο. Με κυνήγι θησαυρού, παραδοσιακά παιχνίδια, ξενάγηση στο διαμάντι της πόλης, μάθημα γιόγκα, αθλοπαιδιές, μουσικές παραστάσεις και ακροβατικά. Εκείνη την ημέρα καλούμε όλους τους πολίτες της Αττικής να βρεθούν στον Εθνικό Κήπο από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι για να διασκεδάσουμε και να ξαναθυμηθούμε τα πολλά και πλούσια οφέλη που προσφέρει το αστικό πράσινο στη ζωή μας. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης βρίσκεται αναρτημένο στο greenspaces.gr και στο kalyterizoi.gr
Επίσης εκείνη την ημέρα θα γίνει κλήρωση για να αναδειχτούν 5 νικητές ανάμεσα σε αυτούς που θα έχουν κατεβάσει και χρησιμοποιήσει την εφαρμογή. Τα έπαθλα θα είναι 5 ποδήλατα, προσφορά των καταστημάτων Praktiker.

Πρόσφατα η WWF εγκαινίασε την εφαρμογή Green Spaces. Μπορείτε να μας δώσετε μια ενημέρωση για τα πιο σημαντικά έως τώρα αριθμητικά στοιχεία;
Με το WWF GreenSpaces οι πολίτες μπορούν να πάρουν το πράσινο στα χέρια τους, να ανακαλύψουν πράσινες οάσεις, να καταγράψουν χώρους πρασίνου και να τους βαθμολογήσουν. Μέχρι στιγμής πάνω από 3.500 πολίτες έχουν κατεβάσει την εφαρμογή και 500 από αυτούς συμμετέχουν στην καταγραφή χώρων πρασίνου. Συνολικά μέχρι στιγμής στην εφαρμογή έχουν καταγραφεί 830 πράσινοι χώροι και ο αριθμός αυξάνεται καθημερινά. Οι περισσότερες καταγραφές έχουν γίνει στην Αττική όπου έχουν καταγραφεί 515 χώροι, ενώ ειδικά στην Αθήνα οι καταγραφές έχουν ξεπεράσει τις 100.
Μέσω του Green Spaces οι χρήστες μπορούν να βαθμολογούν την ποιότητα των χώρων πρασίνου.

Πώς προωθούνται τα προβλήματα που καταγράφονται και οι προτάσεις των χρηστών στις αρμόδιες υπηρεσίες των τοπικών αυτοδιοικήσεων;
Με το WWF GreenSpaces η αξιολόγηση και η άποψη των πολιτών για τους χώρους πρασίνου στην γειτονιά και την πόλη τους είναι διαθέσιμα και προσβάσιμα σε real time από όλους. Έχουμε ήδη ενημερώσει όλες τις δημοτικές αρχές της χώρας για την εφαρμογή και τους έχουμε παρακαλέσει να την αξιοποιήσουν ώστε να παρεμβαίνουν εκεί που οι πολίτες υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη.
Επίσης με τη σειρά μας κάθε έξι μήνες θα εκδίδουμε έκθεση με την κατάσταση των χώρων πρασίνου ανά την Ελλάδα, που θα περιέχει στοιχεία για τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί. Η έκθεση θα αποστέλλεται στις δημοτικές αρχές για να αναλάβουν δράση και επιλύσουν τα προβλήματα.

Εκτός από τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, με ποιους άλλους τοπικούς φορείς, ομάδες πολιτών ή χορηγούς συνδέεται η εφαρμογή και ο οργανισμός σας για τη βελτίωση των χώρων πρασίνου;
Η βελτίωση των χώρων πρασίνου δεν είναι υπόθεση μόνο της εκάστοτε δημοτικής αρχής, αλλά όλων μας. Ζητάμε λοιπόν την κινητοποίηση πολιτών και συλλογικοτήτων ώστε να παρακολουθούν την κατάσταση των χώρων πρασίνου στην περιοχή τους και να δραστηριοποιούνται με δράσεις ανάπλασης, καθαρισμού, άσκησης πολιτικής πίεσης. Πάνω σε αυτή τη βάση, το WWF Ελλάς συνεργάζεται με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων αλλά και με άλλες ομάδες πολιτών ανά την Ελλάδα. Από Σεπτέμβριο προγραμματίζουμε σειρά παρεμβάσεων σε υποβαθμισμένους χώρους πρασίνου για να τονίσουμε ακριβώς την σπουδαιότητα της ανάληψης πρωτοβουλίας από την κοινωνία των πολιτών.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την εφαρμογή Green Spaces;
Το WWF GreenSpaces τώρα ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα και αισιοδοξούμε πως σύντομα θα μεγαλώσει αρκετά και θα γίνει ένας κόμβος πληροφόρησης και δράσης για το αστικό πράσινο. Στα επόμενα βήματα, θα επιδιώξουμε την υιοθεσία της εφαρμογής από πρόθυμες δημοτικές αρχές και θα προχωρήσουμε στην ενσωμάτωση νέων λειτουργιών όπως για παράδειγμα η υπόδειξη σημείων που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό πρασίνου που αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη της χώρας.

Περισσότερες πληροφορίες για τη WWF Hellas εδώ.
Δείτε επίσης εδώ το πλήρες πρόγραμμα του Athens Gardens Festival το οποίο συνδιοργανώνεται στον Εθνικό Κήπο από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο και τον Oργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο