συνΑθηνά

Σχετικά με εμάς

«Σὺν Ἀθηνᾷ καὶ σὺ χεῖρα κίνει»
Aπό τον μύθο του Αισώπου στην πραγματικότητα

Σ’ έναν από τους μύθους του που έχει τον τίτλο «Ανήρ ναυαγός», ο Αίσωπος διηγείται το ταξίδι ενός Αθηναίου με πλοίο. Στο ταξίδι αυτό, το πλοίο βρήκε θαλασσοταραχή και το καράβι βυθίστηκε. Όλοι οι επιβάτες βρέθηκαν στη θάλασσα και προσπαθούσαν να σωθούν κολυμπώντας. Μόνον εκείνος ο Αθηναίος, χωρίς να προσπαθεί καθόλου, προσευχόταν και παρακαλούσε συνέχεια την θεά Αθηνά να τον σώσει. Τότε ένας από τους ναυαγούς, τον πλησιάζει και του λέει την περίφημη φράση: «Σὺν Ἀθηνᾷ καὶ σὺ χεῖρα κίνει».
Από τότε χρησιμοποιούμε αυτήν την φράση παραινετικά ώστε να παρακινήσουμε και να παρακινηθούμε, να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη και να μην τα περιμένουμε όλα από τον Θεό, την τύχη ή από τους άλλους.

Έτσι το «Συν Αθηνά…», από τον μύθο του Αισώπου, πέρασε στη συλλογική μας συνείδηση ως ρήση και έγινε μία πραγματικότητα και μία καθημερινή προτροπή για τον Δήμο Αθηναίων και την Κοινωνία των Πολιτών. Μια καθημερινή προτροπή όπου το Συν, το Μαζί γίνεται καθημερινά πράξη και όπου ο καθένας από μας με ενσυναίσθηση και ευαισθησία προσφέρουμε και συνεισφέρουμε για μία Αθήνα που θα ανήκει σε όλους και μία ζωή μέσα στην πόλη όπου ο καθένας θα τη ζει με αποδοχή, ισότητα, ισοτιμία, στήριξη και αλληλεγγύη.

Σχετικά με εμάς

Τι είναι, λοιπόν, το ΣυνΑθηνά;

Σχετικά με εμάς

συνΑντίληψη

Είναι η συνΑντίληψη για την κοινωνική αλληλεγγύη που καλλιεργεί και ενδυναμώνει μία αμφίδρομη σχέση των πολιτών με τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σχετικά με εμάς

συνΕργασία

Είναι η συνΕργασία της κοινωνίας των πολιτών με τον Δήμο Αθηναίων που από κοινού αφουγκράζονται και αναδεικνύουν τις ανάγκες της ζωής μέσα στην πόλη και προτείνουν δράσεις και πρωτοβουλίες.

Σχετικά με εμάς

συνΎπαρξη και συνΔημιουργία

Είναι το σημείο συνΎπαρξης και συνΔημιουργίας, των ομάδων πολιτών αλλά και μεμονωμένων κατοίκων της Αθήνας που πραγματοποιούν δράσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο