Unique Minds: βοηθώντας τους μαθητές να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους

Unique Minds: βοηθώντας τους μαθητές να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους

Η ομάδα Unique Minds διοργανώνει δράσεις με στόχο να προσανατολίσει τους μαθητές στην επιλογή του κατάλληλου εκπαιδευτικού ιδρύματος.

 O Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Unique Minds δημιουργήθηκε από φοιτητές με αποστολή να βοηθηθούν οι μαθητές στον ακαδημαϊκό τους προσανατολισμό. Η ομάδα τους πρόσφατα επιλέγηκε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενδυνάμωσης του Social Dynamo, ενώ στις 4 Μαρτίου διοργανώνει την ημερίδα “Follow your dream: Από το όνειρο στη στοχοθεσία και υλοποίησή του” στο Ρομάντσο. Η Διάνα Βουτυράκου, εκ των ιδρυτικών μελών της ομάδας, απαντά στις ερωτήσεις μας.

Ποια είναι η αποστολή της Unique Minds;

Η Unique Minds είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός που ιδρύθηκε από φοιτητές και στοχεύει στον ορθό ακαδημαϊκό προσανατολισμό των μαθητών. Στόχος μας είναι κάθε μαθητής να επιλέγει τη σχολή που θέλει να φοιτήσει με κριτήριο τα προσωπικά του “θέλω” και τις ατομικές του δεξιότητες. Στην Ελλάδα του σήμερα, ακριβώς επειδή υπάρχει οικονομική κρίση, κύριο κριτήριο επιλογής σχολής είναι η επαγγελματική αποκατάσταση. Όμως θα πρέπει ο κάθε ένας από εμάς να οραματιστεί τον εαυτό του σε 10 χρόνια. Αν η εικόνα που βλέπει δεν τον γεμίζει τότε θα πρέπει να επανεξετάσει τις επιλογές που έκανε.

Ποιες είναι οι δράσεις που υλοποιείτε;

Στις 4 Μαρτίου θα πραγματοποιήσουμε στο Ρομάντσο το συνέδριο με τίτλο: “Follow your dream: από το όνειρο στη στοχοθεσία και στην υλοποίησή του”. Το συνέδριο θα διεξαχθεί από ένα πάνελ ομιλητών που δεν ακολούθησαν την πεπατημένη και, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισαν, πραγμάτωσαν το όνειρό τους.
Σκοπός του συνεδρίου είναι να μεταφερθεί στους συμμετέχοντες η εμπειρία των ομιλητών από τις προσπάθειές τους, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τα οφέλη και τη σημασία της επιλογής αυτής για την προσωπική και επαγγελματική τους επιτυχία. Επιπλέον οι ομιλητές θα αναφερθούν στις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν κατά τη σταδιοδρομία τους και θα εξηγήσουν το πώς, παρά τη δυσπιστία που αντιμετώπισαν, καθώς και τις θυσίες που χρειάστηκα να κάνουν, πραγματοποίησαν το όνειρό τους.

Επίσης έχουμε μία πλατφόρμα που λέγεται Unibuddies, στην οποία φοιτητές κάνουν mentoring σε μαθητές, εξηγώντας τους την σχολή τους και τις ευκαιρίες που προσφέρει το κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα.

Τέλος, πραγματοποιούμε τα Unique Days, ημερίδες που διοργανώνονται από φοιτητές για μαθητές με σκοπό την αρτιότερη ενημέρωση του μαθητή για τα ακαδημαϊκά ιδρύματα. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο μαθητής θα μπορεί να δει παρουσιάσεις τμημάτων, να συμμετέχει σε workshops-εργαστήρια σχετικά με το αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και να μιλήσει με φοιτητές. Παράλληλα έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για άλλες δραστηριότητες και παροχές ενός ιδρύματος όπως θεατρική ομάδα, γυμναστήριο κτλ.

Ποιο είναι το κενό που καλύπτει η δράση της Unique Minds σε σχέση με τις υφιστάμενες δομές και πρωτοβουλίες;

H Unique Minds έρχεται να δώσει απαντήσεις σε όλους τους μαθητές που αναρωτιούνται τι να σπουδάσουν και, φυσικά, λόγω της έλλειψης ορθού Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο σχολείο ή ορθής πληροφόρησης επιλέγουν τελικά μια σχολή που δεν τους καλύπτει. Έτσι θα γίνουν φοιτητές χωρίς αγάπη και σεβασμό για τη σχολή τους, με απόρροια την υποβάθμιση του ιδρύματος γενικότερα.

Πρόσφατα επιλεχθήκατε ως μια από τις ομάδες που συμμετέχουν στον πρώτο κύκλο λειτουργίας του Social Dynamo. Πώς αξιολογείτε την συμμετοχή σας έως τώρα και τι προσδοκάτε να κερδίσετε από αυτήν;

Από το Social Dynamo επιδιώκουμε γνωριμία με άλλες ομάδες που προσπαθούν να βελτιώσουν και αυτές με τις ενέργειες τους την κοινωνία που ζούμε. Ακόμα όλη η καθοδήγηση και συμβουλευτική που μας παρέχει το πρόγραμμα, θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη της Unique.

Ποιος πιστεύετε ότι μπορεί να είναι ο ρόλος των δήμων στο να γνωρίσουν καλύτερα οι νέοι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας;

Οι δήμοι θα πρέπει να ενισχύουν τον ακαδημαϊκό προσανατολισμό μαθητών. Αρχικά οι χώροι πολλών δήμων είναι κατάλληλοι για διεξαγωγή εκδηλώσεων, κατά τις οποίες ο μαθητής θα μπορεί να ενημερώνεται για τις σχολές. Ακόμα θα πρέπει να αναζητούν ανιδιοτελείς πρωτοβουλίες για μαθητές και να βοηθούν στην προώθησή τους στα σχολεία. Τέλος θα μπορεί να οργανώνει μαζικές επισκέψεις μαθητών της περιοχής του σε ιδρύματα , όπου σε συνεργασία με φοιτητές εκεί θα μπορούν να γνωρίζουν το χώρο και τις δομές και φυσικά να μιλήσουν με άτομα που ανήκουν στο οικοσύστημα του πανεπιστημίου.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της Unique Minds

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο