Τρία χρόνια στους δρόμους της πόλης με τη σχεδία!

Τρία χρόνια στους δρόμους της πόλης με τη σχεδία!

Για τη συνέργεια, τον ορισμό της επιτυχίας και το ρόλο των ανθρώπων σε ένα εγχείρημα όπως η σχεδία, μιλήσαμε με τον διευθυντή σύνταξης του περιοδικού, Χρήστο Αλεφάντη.

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή μερικά χρόνια πρίν..! Το Περιοδικό Δρόμου “σχεδία” κλείνει φέτος τρία χρόνια παρουσίας στους δρόμους της Αθήνας και πριν 2μιση χρόνια ήταν μια από τις 10 πρώτες ομάδες που έκαναν εγγραφή στην -καινούργια τότε- ηλεκτρονική πλατφόρμα του συνΑθηνά! Η δράση της «Ένας καφές σε περιμένει» στην οποία συμμετέχουν και τα καφέ του δήμου Αθηναίων, «ανέβηκε» στο χάρτη δράσεων της πλατφόρμας www.synathina.gr στις 10 Ιουλίου 2013 & “τρέχει” μέχρι και σήμερα με πολλά περισσότερα καφέ να συμμετέχουν στη δράση! Οι άνθρωποι με το κόκκινο γιλέκο έχουν πουλήσει 34 τεύχη, έχουν κατακτήσει σημαντικές θέσεις στο «Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων», μας έχουν ξεναγήσει στην «δίκη» τους πόλη! Αλλά, το κυριότερο, μας έδειξαν πως η δημιουργικότητα μπορεί να συνδυαστεί με την αξιοπρέπεια και να οδηγήσει και πάλι στη βιωσιμότητα. Για τη συνέργεια, τον ορισμό της επιτυχίας και το ρόλο των ανθρώπων σε ένα εγχείρημα όπως η σχεδία, μιλήσαμε με τον διευθυντή σύνταξης του περιοδικού, Χρήστο Αλεφάντη.

Τρία χρόνια σχεδία – 34 τεύχη | Ποιο είναι το τεύχος που εσείς ξεχωρίζετε;
Δεν είναι εύκολο να ξεχωρίσω κάποιο τεύχος. Κάθε τεύχος αποτελεί από μόνο του ένα σταθμό, μια τεράστια προσπάθεια, έναν αγώνα, μια μικρή νίκη, ένα κίνητρο για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια καλύτερη ζωή. Σίγουρα, το πρώτο τεύχος, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν και το πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας, και ως εκ τούτου έχει μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία – όχι πως δυσκολευόμαστε να βρούμε τους συναισθηματικούς εκείνους λόγους που κάνουν ξεχωριστά και τα υπόλοιπα 33 τεύχη!  

Τι σημαίνει για εσάς επιτυχία;
Επιτυχία για μένα προσωπικά σημαίνει να μπορώ να απολαμβάνω τις μικρές χαρές της ζωής, να είμαι σε θέση να συνεχίζω να προσπαθώ να γίνομαι κάθε μέρα και καλύτερος άνθρωπος. Οι φίλοι, η οικογένεια, μια κουβέντα, ένας καφές, ένα σινεμά, η επαφή με τους ανθρώπους. Ξέρετε συχνά μας ρωτούν –δημοσιογράφοι κυρίως– αν έχουμε κάποιο «success story» μεταξύ των ανθρώπων που διανέμουν τη «σχεδία». Σταθερά τους απαντώ ότι «αν εννοείτε να έγινε κάποιος πυρηνικός φυσικός ή πετρελαιοπαραγωγός, δεν γνωρίζω. Γνωρίζω, όμως, για ανθρώπους που, με την υποστήριξη και της «σχεδίας», έσωσαν το σπίτι τους, απέκτησαν τη δική τους εστία, βρήκαν μια δουλειά και σιγά σιγά πήραν τα πάνω τους, αποκαταστάθηκε η πίστη, καταρχάς, στον ίδιο τους τον εαυτό, βρήκαν το χαμόγελό τους. Αυτό είναι επιτυχία.  

Με ποια διαδικασία αναπτύσσετε τα εργαλεία που είναι πιο αποδοτικά για τους ωφελούμενους σας;

Πάντα αναζητούμε τρόπους για να υποσηρίξουμε ανθρώπους να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους, δράσεις που θα ενεργοποιήσουν ακόμη και θα εμπνεύσουν τον άνθρωπο στον αγώνα που δίνει να ξανακερδίσει την ίδια του τη ζωή. Σε όλες μας τις δράσεις, ο άνθρωπος καλείται να γίνει πρωταγωνιστής, να έχει ενεργό συμμετοχή και να μην είναι απλά ένας παθητικός δέκτης μιας πράξης αγάπης και αλληλεγγύης. Είτε πρόκειται για τη διανομή του περιοδικού δρόμου «σχεδία», είτε για τις «Αόρατες Διαδρομές», είτε ακόμη και για το πετάνκ (και το παιχνίδι προϋποθέτει ενεργοποίηση ή την καλλιεργεί κιόλας), καλούνται να ενεργοποιηθούν, να είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές στον προσωπικό τους (και όχι μόνο) αγώνα για μια καλύτερη ζωή. Κατά αυτό τον τρόπο, παίρνουν οι ίδιοι ακόμη μεγαλύτερη δύναμη και κουράγιο. Ανακτούν τη χαμένη τους αξιοπρέπεια, την αυτοπεποίθησή τους.

 Στα τρία χρόνια της λειτουργίας σας έχετε αναπτύξει πολλές και ποικίλες συνεργασίες με ένα ευρύ φάσμα φορέων. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα βήματα σε μια επιτυχημένη συνεργασία;
Νομίζω ότι προϋπόθεση μιας πετυχημένης συνεργασίας είναι η αφοσίωση στους κοινούς στόχους, η επιμονή, η ειλικρίνεια, να είμαστε δεκτικοί στο διαφορετικό τρόπο, να ακούμε, ενίοτε να αφήνουμε στην άκρη τις εμμονές μας (αλλά καλές είναι και αυτές αν τις διαχειριζόμαστε σωστά!). Ξέρετε, ένα από τα πράγματα που συζητάμε στη «σχεδία» είναι ότι ευτυχώς δεν τα ξέρουμε όλα. Είμαστε ανοιχτοί να μάθουμε, να κάνουμε λάθη και να προχωρήσουμε.  Σημαντικό είναι, επίσης, να γνωρίζουμε ποιοι είμαστε και πού ακριβώς θέλουμε να πάμε.  

Σε ποιο σημείο των δράσεων σας θεωρείτε ότι ένας δήμος μπορεί να προσφέρει ουσιαστική υποστήριξη;
Δήμος είναι οι άνθρωποι που τον στελεχώνουν. Καταρχάς, είναι σημαντικό ο δήμος να ακούει, να έχει ανοιχτές τις πόρτες του, να είναι σε συνεχή επαφή με τον άνθρωπο, τις γειτονιές, τις κινήσεις πολιτών, με όλους εκείνους που ενδιαφέρονται και αγωνίζονται για μια καλύτερη ζωή, για μια δίκαιη κοινωνία. Είναι πολλά εκείνα που γίνονται και ακόμη περισσότερα εκείνα που μπορούν (και πρέπει) να γίνουν, στον τομέα πάντα της κοινωνικής αλληλεγγύης και η ενεργή παρουσία και συμμετοχή των δημοτικών αρχών είναι κρίσιμη. Ξέρετε, δεν θέλει πάντα μεγάλη προσπάθεια (ή χρήματα) για να κάνουμε τον κόσμο μας έστω λίγο καλύτερο. Επιθυμία χρειάζεται. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα όταν συναντιόμαστε με τους ανθρώπους του δήμου, όταν διαπιστώνουμε ότι έχουμε τους ίδιους στόχους και επιθυμίες. Και αυτό συμβαίνει.  

Το περιοδικό, οι διαδρομές, η καμπάνια “Γκολ στη φτώχεια”. Ποια είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν για εσάς σε κάθε μια από αυτές τις δράσεις;
Η φιλοσοφία μας συμπυκνώνεται στο μότο του αυστραλιανού περιοδικού δρόμου “The Big Issue“: “Supporting people support themselves”. Υποστηρίζοντας, δηλαδή, ανθρώπους να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Όσο διαφορετικά και να είναι φαινομενικά τα στοιχεία της κάθε μας δράσης, αν το σκεφτείτε, όλες εκεί καταλήγουν: Να ενεργοποιήσουν τον άνθρωπο, να ενισχύσουν την πίστη στον ίδιο του τον εαυτό, καταρχάς, ότι μπορεί και θα τα καταφέρει. Και θα τα καταφέρει.  

Ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;
Αυτό τον καιρό έχουμε περάσει στη δεύτερη φάση ενός νέου project που ξεκινήσαμε πριν από 1,5 χρόνο περίπου. Όταν με το καλό μπούμε στην τρίτη φάση, θα είμαστε σε θέση να πούμε και περισσότερα. Είναι ένα project που έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που μόλις συζητήσαμε: Να υποστηρίξουν συμπολίτες μας που αυτή την εποχή δοκιμάζονται πιο σκληρά απ’ όλους να υποστηρίξουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους. Νομίζω θα χαρείτε και εσείς πολύ όταν μάθετε περισσότερα.  

Βρείτε τη σχεδία στους δρόμους της πόλης! Μέχρι τότε μάθετε περισσότερα για τις δράσεις και τα προγράμματα της εδώ!

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο