To sharing economy στο δίκτυο του συνΑθηνά

To sharing economy στο δίκτυο του συνΑθηνά

Ομάδες πολιτών και πρωτοβουλίες που υιοθετούν πρακτικές της οικονομίας του διαμοιρασμού στην Αθήνα.

Το sharing economy ή αλλιώς η οικονομία του διαμοιρασμού, όπως αποδίδεται ο όρος στα ελληνικά, βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση των διαθέσιμων πόρων, στην αποκέντρωση του δούναι και λαβείν και στην εγκαθίδρυση της εμπιστοσύνης και της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης ως βασικοί πυλώνες ενός νέου οικονομικού ήθους. Στο βαθμό που η τεχνολογία εξελίσσεται και η χρήση του διαδικτύου εξαπλώνεται, η οικονομία του διαμοιρασμού αναμένεται να αναπτυχθεί ραγδαία μέσα στα προσεχή χρόνια.

Το πώς οι πρακτικές της οικονομίας του διαμοιρασμού αναπτύσσονται και συνυπάρχουν με τις πιο παραδοσιακές μορφές επιχειρηματικότητας στις μεγαλουπόλεις του κόσμου αποτελεί κομμάτι μιας συστηματικής συζήτησης η οποία ξεκίνησε στο Αμστερνταμ τον περασμένο Μάιο στο πλαίσιο των εργασιών της συνόδου των City Makers. Εκεί, εκπρόσωποι πόλεων και ενεργοί πολίτες που έχουν συστηματική επαφή με την οικονομία του διαμοιρασμού αντάλλαξαν εμπειρίες και απόψεις. Το συνΑθηνά συμμετείχε στην συζήτηση στρογγυλής τραπέζης «Sharing City2City» στην οποία η αντιδήμαρχος Αμαλία Ζέπου κατέθεσε τη δική της εμπειρία γύρω από το sharing economy πόλη μας, εντάσσοντας έτσι την Αθήνα σε ένα δίκτυο πόλεων που δημιουργούν ένα γόνιμο έδαφος για την καλλιέργεια των πρακτικών της οικονομίας του διαμοιρασμού, ενώ ταυτόχρονα αναζητούν τρόπους εφαρμογής οι οποίοι θα είναι ευεργετικοί για την ποιότητα ζωής των πολιτών τους.

Το ίδιο το συνΑθηνά αποτελεί μια εκδοχή της οικονομίας του διαμοιρασμού με την έννοια ότι λειτουργεί ως αποκεντρωμένο δίκτυο που φέρνει κοντά όσους υλοποιούν δράσεις για την βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη με όσους μπορούν να υποστηρίξουν αυτές τις δράσεις (χορηγοί, υποστηρικτές, δημοτικές υπηρεσίες), δημιουργώντας έτσι ένα περιβάλλον ευρέων συνεργειών και ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών.

Ας δούμε επίσης ποιες από τις πρωτοβουλίες και ομάδες πολιτών που συμμετέχουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του συνΑθηνά, εφαρμόζουν και οι ίδιες κάποιες από τις πρακτικές της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Acro Market

ACROMARKET AGORA KYPSELIS 19

Με έδρα τους την περιοχή της Κυψέλης οι 150 περίπου εθελοντές που συμμετέχουν στο δίκτυο του Acro Market συνθέτουν ένα οικοσύστημα αχρήματης οικονομίας ανταλλάσσοντας κάθε μήνα 600 – 1000 προϊόντα και υπηρεσίες. Η πρωτοβουλία αυτού του δικτύου εθελοντών βασίζεται στις έννοιες της κοινωνικής αλληλεγγύης, της γενναιοδωρίας καθώς και της καλλιέργειας της ικανότητας να ζει ο κάθε άνθρωπος με αυτάρκεια και αξιοπρέπεια, έξω από τη διαμεσολάβηση της εμπορικής οικονομικής συναλλαγής. Επισκεφτείτε το website του Acro Market εδώ.

Trade School Athens

trade school

Όπως και το Acro Market, το Trade School Athens εφαρμόζει ένα αχρήματο μοντέλο ανταλλακτικής οικονομίας με αντικείμενο τις υπηρεσίες διδασκαλίας και παροχής τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο, αυτό-οργανωμένο σχολείο στο οποίο ο καθένας μπορεί να συμμετέχει είτε ως διδασκόμενος είτε ως δάσκαλος. Η δήλωση των προτεινόμενων μαθημάτων και συμμετοχής σε αυτά γίνεται διαδικτυακά. Οι μαθητές συμφωνούν να φέρουν στο μάθημα ένα από τα αντικείμενα που έχει ζητήσει ο δάσκαλος ως αντάλλαγμα. Η ιδέα για την υλοποίηση του πρώτου Trade School ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη το 2010. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 40 σχολεία σε διάφορες πόλεις του κόσμου. ∆είτε περισσότερα στο http://tradeschool.coop/athens

Carpooling.gr

Carpooling 930x620

Online υπηρεσία η οποία συνδέει τους ταξιδιώτες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, το carpooling.gr φέρνει σε επαφή ανθρώπους που σχεδιάζουν να κάνουν το ίδιο ταξίδι και θέλουν να μοιραστούν τα έξοδά του. Παράπλευρα οφέλη της εκτεταμμένης χρήσης τέτοιων υπηρεσιών είναι τα λιγότερα οχήματα στο δρόμο κι επομένως η μείωση των εκπομπών ρύπων. Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.

Babyfeat

babyfeatcenter3

Στο κέντρο BabyFeat ανταλλάσσονται και χαρίζονται παιδικά, βρεφικά και νεανικά είδη, είδη για εγγύους και ό,τι χρειάζεται μια οικογένεια για να υποδεχτεί ένα νέο μέλης της. Με μια μικρή συνδρομή (€ 15 το τρίμηνο) τα μέλη του BabyFeat μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα το ανταλλακτήριο (με σύστημα πόντων) αλλά και να παρακολουθούν σεμινάρια, εργαστήρια και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια. Διαβάστε και μάθετε περισσότερα εδώ

Athens Fringe Network

fringe

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλληλεγγύη» που διοργανώνουν το Athens Fringe Network και το Βρυσάκι, έχουν δημιουργηθεί τμήματα εθελοντικής διδασκαλίας τα οποία αποσκοπούν στην δωρεάν επαγγελματική κατάρτιση των συμμετεχόντων, στην απόκτηση δεξιοτήτων, αλλά και στη σύσφιξη των μελών της κοινότητας μέσα από την προσφορά. Όπως και στην περίπτωση του Trade School Athens το αλληλοδιδακτικό πρόγραμμα του Athens Fringe Network δεν προϋοποθέτει την συναλλαγή με χρήματα, ενώ κάθε ένας που συμμετέχει σε αυτό μπορεί τόσο να διδάξει όσο και να διδαχθεί. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Donate Your Laptop

laptop keyboard

Πρόσφατα η ΕΕΛ/ΛΑΚ, σε συνεργασία με το συνΑθηνά και τον Hellug εγκαινίασε τη δράση “Donate your laptop”. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι η συγκέντρωση παλιών υπολογιστών (laptops και desktops, τελευταίας 10ετιας) η αναβάθμιση τους σε Ελεύθερο Λογισμικό, και η δωρεάν αναδιανομή τους σε μαθητές-φοιτητές και σχολεία που θέλουν να τους αξιοποιήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο