To συνΑθηνά φέρνει το Curing the Limbo στις γειτονιές του δήμου Αθηναίων

To συνΑθηνά φέρνει το Curing the Limbo στις γειτονιές του δήμου Αθηναίων

H συμμετοχή του προσφυγικού πληθυσμού σε πρωτοβουλίες με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο για τις γειτονιές της Αθήνας βρίσκεται στο επίκεντρο του πιλοτικού ευρωπαϊκού προγράμματος ένταξης του δήμου Αθηναίων.

H συμμετοχή του προσφυγικού πληθυσμού σε πρωτοβουλίες με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο για τις γειτονιές της Αθήνας βρίσκεται στο επίκεντρο του πιλοτικού ευρωπαϊκού προγράμματος ένταξης του δήμου Αθηναίων.

Πώς μπορεί η ενεργοποίηση και η συμμετοχή να αποτελέσουν εργαλεία ένταξης για τον προσφυγικό πληθυσμό της Αθήνας; Ποιες μορφές συνεργασίας μπορούν να τον ενσωματώσουν οργανικά στη ζωή της πόλης; Πώς μπορεί να ωφεληθεί η ίδια η πόλη από αυτές τις συνεργασίες; Αυτά είναι κάποια από τα ζητήματα που ερευνά τo πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης Curing the Limbo (2018-2021) το οποίο υλοποιεί ο δήμος Αθηναίων με τη στρατηγική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών, των διεθνών Μη-Κυβερνητικών Οργανισμών International Rescue Committee και Catholic Relief Services και της Εταιρείας Ανάπτυξης & Τουριστικής Προβολής Αθηνών. Τo πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία Urban Innovative Actions της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον δήμο Αθηναίων.

Η υλοποίηση του Curing The Limbo βασίζεται στην ιδέα ότι η ένταξη των προσφύγων είναι συνυφασμένη με την έξοδό τους από την μακροχρόνια συνθήκη αναμονής και αβεβαιότητας για το μέλλον. Μέσα από το πρόγραμμα, οι πρόσφυγες διασυνδέονται με ενεργούς πολίτες συμμετέχοντας σε δράσεις που απευθύνονται σε τρέχουσες ανάγκες της πόλης. Έτσι, ενισχύοντας τις καλές πρακτικές της κοινωνίας των πολιτών, οι νέοι κάτοικοι γνωρίζουν τις ανάγκες της πόλης που τους φιλοξενεί ενώ συμβάλλουν στην ευρύτερη ενεργοποίηση τόσο του πληθυσμού όσο και των γειτονιών όπου αυξήθηκαν τα άδεια κτίρια και οι κενοί δημόσιοι χώροι.

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του Curing The Limbo, το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, αξιοποιώντας τα εργαλεία και τις μεθοδολογίες που έχει αναπτύξει, καλείται:

• να αναγνωρίσει τα πεδία στα οποία οι ανάγκες των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα συναντούν τις υπαρκτές ανάγκες της πόλης

• να σχεδιάσει, σε συνεργασία με το δίκτυό του, και να υποστηρίξει δράσεις με πολλαπλά οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους και για την ίδια την πόλη

• να ενθαρρύνει και να προωθήσει τη μετεξέλιξη αυτών των δράσεων σε απτές ιδέες κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Ταυτόχρονα, με τα εργαλεία για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, τη μετεκπαίδευση, την απόκτηση προσιτής στέγασης και την εύρεση εργασίας τα οποία παρέχονται από τους στρατηγικούς εταίρους του προγράμματος, το Curing The Limbo καλείται να αντιμετωπίσει ολιστικά, με καινοτόμο τρόπο, την πρόκληση ενεργοποίησης και ένταξης του προσφυγικού πληθυσμού. Ο πιλοτικός χαρακτήρας του προγράμματος αποσκοπεί στη δημιουργία ενός πρωτότυπου μοντέλου δημόσιας πολιτικής για την ένταξη, βιώσιμου και εφαρμόσιμου και σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στο πλαίσιο του Curing the Limbo, οι πρώτες δράσεις ερευνητικού περιεχομένου του συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιηθούν σε γειτονιές της Αθήνας, με στόχο να αναγνωριστούν οι ανάγκες της πόλης και να διερευνηθούν οι ευκαιρίες συνεργασίας με τους ενεργούς πολίτες. Πρώτο ραντεβού στις 24 Νοεμβρίου στον Κολωνό (αναλυτικότερες πληροφορίες θα ακολουθήσουν σύντομα), ενώ θα ακολουθήσουν αντίστοιχες δράσεις και σε άλλες γειτονιές της πόλης.

Περισσότερες πληροφορίες: https://curingthelimbo.gr/

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο