Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ταξιδεύει στις γειτονιές της Αθήνας, σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ) και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (EBE) .

Οι δράσεις έχουν αφετηρία τις δημοτικές βιβλιοθήκες Αθήνας, Ηλιούπολης, Χαϊδαρίου, Χαλανδρίου και Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραστάσεις του Ντον Τζοβάννι της ΕΛΣ, αναγνώσεις αγαπημένων βιβλίων από δημοφιλείς ηθοποιούς και μουσικούς, εργαστήρια νέων για τη δημιουργία ψηφιακών ταινιών μικρής διάρκειας, δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού για τους χώρους πρασίνου, καθώς και εργαστήρια ρητορικής (debate) που θα επικεντρώνονται στους προβληματισμούς των σημερινών νέων. Οι δράσεις ξεκινούν στις 6 Νοεμβρίου από το Χαϊδάρι και ολοκληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 στην Ηλιούπολη. Η EBE θα συντονίσει τη συνεργασία με τις Βιβλιοθήκες των πέντε Δήμων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και θα συνδιαμορφώσει το περιεχόμενο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν εκεί. Η ΕΛΣ παρουσιάζει τον θρυλικό Ντον Τζοβάννι του Μότσαρτ με την μορφή της «Όπερας της βαλίτσας». Πρόκειται για μια ευέλικτη παραγωγή όπερας, η οποία θα παρουσιάζεται σε διάφορους χώρους, από καταξιωμένους πρωταγωνιστές της ΕΛΣ, συνοδεία πιάνου.

Η σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Ευκλείδη αναζητά τα περίπλοκα κίνητρα των ηρώων, τους οποίους βγάζει από το ροκοκό κάδρο τους και τους προσγειώνει στο σήμερα. Το εργαστήριο πειραματικών ταινιών απευθύνεται σε νέους ανθρώπους, 15 μέχρι 20 άτομα ανά σεμινάριο, που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν μια ερασιτεχνική ταινία μικρού μήκους με θέμα την καθημερινότητά τους, στηριζόμενοι σε εύκολες τεχνολογικές λύσεις. Στις συναντήσεις θα γίνουν κατανοητές βασικές αρχές του σεναρίου, της βιντεοσκόπησης και του μοντάζ και οι συμμετέχοντες θα ολοκληρώσουν τη δική τους ταινία μικρού μήκους.

Η διάρκεια του εργαστηρίου είναι 14 ώρες με προεγγραφή στις βιβλιοθήκες. Ενδιαφερόμαστε, ανακαλύπτουμε, συμμετέχουμε, δρούμε στους πράσινους χώρους της πόλης μας. Οι πολίτες ηλικίας κυρίως 18-35 ετών, μετά από πρόσκληση της βιβλιοθήκης του Δήμου τους, καλούνται να καταγράψουν την κατάσταση των πράσινων χώρων, να συζητήσουν για τις αλλαγές που μπορεί και πρέπει να συμβούν και να συμμετέχουν σε μια σειρά από δραστηριότητες και εκδηλώσεις. Τη δράση αυτή θα συντονίσει η μη κερδοσκοπική οργάνωση WWF . Νέοι με διάθεση να συζητήσουν για τα προβλήματα της γενιάς τους αλλά και να ξεκλειδώσουν τους τρόπους της υποστήριξης των απόψεών τους με επιχειρήματα , μπορούν να παρακολουθήσουν ή να πάρουν μέρος στους αγώνες debate που θα διεξαχθούν στις βιβλιοθήκες με προεγγραφή για συμμετοχή στον αγώνα.

Για όσους θέλουν απλά να παρακολουθήσουν τα debate, η είσοδος θα είναι ελεύθερη. (http://dittoilogoi.blogspot.gr) Γνωστοί καλλιτέχνες, ηθοποιοί και μουσικοί, θα επισκεφτούν τις βιβλιοθήκες για να διαβάσουν τα αγαπημένα τους βιβλία. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τους συναντήσει και να τους ακούσει να μιλούν για τις προτιμήσεις τους και την προσωπική τους σχέση με τη λογοτεχνία. Οι βιβλιοθήκες των πέντε Δήμων είναι μέλη του προγράμματος Future Library.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατά τόπους δράσεις και τη συμμετοχή στα διάφορα εργαστήρια, μπορείτε να απευθυνθείτε: Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας: 210-8810884, 210-8846009, 210-8846011 Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης: 210-9948344 Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου: 210-5821574, 210-5821639 Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας: 210-4312182 Βιβλιοθήκη Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδρίου: 210-6820464 Το πρόγραμμα Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος . *Αναδημοσίευση από εδώ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο