Tο Civitates Fund έρχεται να υποστηρίξει τις δημοκρατικές αξίες στην Ευρώπη

Tο Civitates Fund έρχεται να υποστηρίξει τις δημοκρατικές αξίες στην Ευρώπη

16 ευρωπαϊκά ιδρύματα συνεργάζονται για να ενισχύσουν τη δυνατότητα της κοινωνίας των πολιτών να διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση ανοιχτών δημοκρατιών προς όφελος όλων.

16 ευρωπαϊκά ιδρύματα συνεργάζονται για να ενισχύσουν τη δυνατότητα της κοινωνίας των πολιτών να διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση ανοιχτών δημοκρατιών προς όφελος όλων.

Το Civitates Fund ιδρύθηκε πρόσφατα μέσα από τη συνεργασία 16 ιδρυμάτων που είναι αφοσιωμένα στην υποστήριξη των δημοκρατικών αξιών στην Ευρώπη. Το Civitates Fund έρχεται να υποστηρίξει νέες μορφές δημοκρατίας στην Ευρώπη, στις οποίες όλοι οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να έχουν πρόσβαση στην πληροφορία, να κάνουν τις φωνές τους να ακούγονται, να οργανώνονται, να κινητοποιούνται και να εμπλέκονται πλήρως στις δημοκρατικές διαδικασίες. Για να επιτύχει το όραμά του, το Civitates Fund ενισχύει την δυνατότητα της κοινωνίας πολιτών να διαδραματίζει τον απαραίτητο ρόλο της να διαμορφώνει ανοιχτές Ευρωπαϊκές δημοκρατίες προς όφελος όλων των πολιτών

Το Civitates Fund υπάγεται στο Δίκτυο Ευρωπαϊκών Ιδρυμάτων (ΝΕF) και χωρίζεται σε δύο επιμέρους funds:

• To πρώτο στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνίας πολιτών μέσα από την ενδυνάμωση των εκπροσώπων της ώστε να ανταποκριθούν συλλογικά και πιο αποτελεσματικά σε προκλήσεις που σχετίζονται με την τάση συρρίκνωσης του χώρου της κοινωνίας πολιτών.

• Το δεύτερο εστιάζει στην παροχή βοήθειας ώστε να δημιουργηθεί ένας ελεύθερος δημόσιος διάλογος βασισμένος σε γεγονότα, ανεξάρτητη ανάλυση και πλουραλισμό απόψεων. Γι’ αυτό τον σκοπό, το Civitates θα συντονίσει την εμπειρία και τεχνογνωσία εκπροσώπων της κοινωνίας πολιτών σε όσο πιο μεγάλη κλίμακα γίνεται έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίσουν τον αντίκτυπο της ψηφιοποίησης στον δημόσιο διάλογο και ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστεί κάθε πρόκληση που θα αναγνωριστεί.

To νεοσύστατο Civitates Fund έχει ανακοινώσει την πρώτη του δημόσια πρόσκληση, ενθαρρύνοντας οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών να συναντηθούν και να σχηματίσουν συνασπισμούς για την αντιμετώπιση προκλήσεων που σχετίζονται με την τάση συρρίκνωσης του χώρου για την κοινωνία πολιτών. Μέσα από τη δημιουργία ή την ενίσχυση ήδη υπαρχόντων εθνικών συνασπισμών, η πρόσκληση στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρησιακής τους ικανότητας και συνεπώς της ικανότητάς τους να υπερασπιστούν ένα γονιμότερο πεδίο δράσης. Η πρόσκληση θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: η πρώτη θα παράσχει τους πόρους στους αρχικούς συνεργάτες να απευθυνθούν σε εν δυνάμει νέους συνεργάτες από διαφορετικά πεδία και διαφορετικες περιοχές εντός των χωρών τους ώστε να ενισχυθεί ο συνασπισμός τους. Η δεύτερη φάση θα αφορά την πραγματοποίηση δράσεων για την αντιμετώπιση της τάσης συρρίκνωσης του χώρου της κοινωνίας πολιτών.

H προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 15 Ιουνίου 2018.

Το κείμενο της ανοιχτής πρόσκλησης και περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο