Συνέδριο ΤΟ ΣΥΝ-ΜΟΥΣΕΙΟ στο Μουσείο Μπενάκη

Συνέδριο ΤΟ ΣΥΝ-ΜΟΥΣΕΙΟ στο Μουσείο Μπενάκη

Στις 29 Νοεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το British Council, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, διοργανώνουν το ολοήμερο συνέδριο «ΤΟ ΣΥΝ – ΜΟΥΣΕΙΟ: Συνέργειες, συνεταιρισμοί και συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας των πολιτών και όχι μόνο».

Στις 29 Νοεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα και το British Council, σε συνεργασία με το Goethe-Institut Athen, διοργανώνουν το ολοήμερο συνέδριο «ΤΟ ΣΥΝ – ΜΟΥΣΕΙΟ: Συνέργειες, συνεταιρισμοί και συμπράξεις μεταξύ μουσείων, πολιτιστικών πρωτοβουλιών, της κοινωνίας των πολιτών και όχι μόνο».

Στην όγδοη κατά σειρά διοργάνωση του Συνεδρίου για τα Μουσεία, επαγγελματίες από τον μουσειακό και τον ευρύτερο πολιτιστικό τομέα, εκπρόσωποι οργανισμών της κοινωνίας των πολιτών, καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές ομάδες, εκπαιδευτικοί και φοιτητές καλούνται να εξετάσουν με ποιον τρόπο οι συνεργασίες ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς και φορείς μπορούν να αποτελέσουν ένα ισχυρό μέσο για να επιτύχουν την κοινωνική αποστολή του οργανισμού τους και να αποκτήσουν ισχυρότερα ερείσματα μέσα στις κοινότητες, τις οποίες υπηρετούν και εκπροσωπούν.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Καλεσμένοι ομιλητές είναι οι:
Θάνος Αργυρόπουλος, Εκτελεστικός Διευθυντής, Marina Abramovic Institute (Η.Π.Α)
Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Εκτελεστικός Διευθυντής, Athens Partnership (Ελλάδα)
Γιάννης Κουκμάς, Διευθυντής Ανάπτυξης και Συμμετοχής Κοινού, Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης (Ελλάδα)
Barbara Polla, Ιδρύτρια, Sharing Perama project (Ελλάδα)
Patrick Presch, Επιμελητής Εκπαίδευσης, Τμήμα Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Κοινού, Κρατικά Μουσεία του Βερολίνου (Γερμανία)
Carol Rogers ΜΒΕ, Εκτελεστική Διευθύντρια, Τομέας Εκπαίδευσης και Επισκεπτών, Εθνικά Μουσεία Λίβερπουλ (Βρετανία)
Adam Rozan, Διευθυντής Προγραμμάτων και Ανάπτυξης Κοινού, Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας, Ίδρυμα Σμιθσόνιαν & Επίκουρος Καθηγητής, Harvard University Extension School (Η.Π.Α.)
Γιώργος Σαχίνης, Συν-Ιδρυτής, Όχι Παίζουμε/Urban Dig Project (Ελλάδα)
Scott Stulen, Πρόεδρος και Διευθυντής, Μουσείο Τέχνης Φίλμπρουκ (Η.Π.Α.)
Μόνικα Νίκη Τσιλιμπέρδη, Προϊσταμένη Τμήματος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Διεθνών Συνεργειών και Προώθησης της Επιχειρηματικότητας, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ελλάδα)
Βασίλης Χαραλαμπίδης, Διευθυντής, Οργανισμός Bios & Συν-Ιδρυτής, European Creative Hubs Νetwork (Ελλάδα)

Οι Έλληνες και διεθνείς ομιλητές του Συνεδρίου θα μοιραστούν την εμπειρία τους σε ό,τι αφορά συνεργασίες ανάμεσα σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, συμβατικές και μη συμβατικές συμπράξεις, εμπορικούς ή μη συνασπισμούς, αλλά και διαθεματικές και διατμηματικές συνεργασίες. Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

• πώς οι διαφορετικές συνέργειες μπορούν να βοηθήσουν τους πολιτιστικούς οργανισμούς να διευρύνουν το κοινό τους αλλά και να συμβάλουν στη βιωσιμότητα και την οικονομική τους ανάπτυξη,
• πώς τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να εντάξουν ποικίλες συνεργασίες στον προγραμματισμό τους,
• με ποιους τρόπους τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί μπορούν να προσκαλέσουν διαφορετικές κοινότητες, πρωτοβουλίες και θεσμούς να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία συν-δημιουργίας του προγράμματός τους κάνοντας το πιο ουσιαστικό και συναφές με τη πραγματικότητα σήμερα

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά. Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Η προεγγραφή στο συνέδριο είναι απαραίτητη και θα είναι διαθέσιμη μέσω Eventbrite στις 19 Νοεμβρίου. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Το συνέδριο θα μαγνητοσκοπηθεί από το Ίδρυμα Μποδοσάκη και θα είναι διαθέσιμο στο blod.gr. Tην ημέρα του συνεδρίου, οι ομιλίες θα μεταδίδονται με απευθείας σύνδεση διαδικτυακά μέσω ΔΙΑΥΛΟΥ.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα λάβει χώρα η ειδική εκδήλωση Museum World Café: Μια άσκηση συνεργειών για επαγγελματίες του πολιτισμού από ιδρύματα και την κοινωνία των πολιτών. Μέσα από τη δημιουργία πιλοτικών ομάδων εργασίας από επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, η εκδήλωση αποσκοπεί στην ενθάρρυνση της συνεργασίας, της ανταλλαγής απόψεων και της παραγωγής ιδεών σχετικά με ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν στο πολιτιστικό οικοσύστημα της Αθήνας. Βασίζεται στις προτάσεις της πρόσφατης έκθεσης «Athens City Resilience Through Culture» που αποτελεί μια συνεργασία του Γραφείου Βιωσιμότητας και Ανθεκτικότητας του δήμου Αθηναίων, του 100 Resilient Cities και του British Council (δείτε την έκθεση εδώ).
Ξεχωριστή προεγγραφή για την εκδήλωση θα είναι διαθέσιμη μέσω Eventbrite στις 19 Νοεμβρίου. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα αγγλικά και δεν θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων μέσα από το έργο R.O.C.K. που συν-χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις 30 Νοεμβρίου το συνέδριο θα παρουσιαστεί και στη Θεσσαλονίκη, στην Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης (στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης), 11:00-18:00, σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο των Η.Π.Α., το British Council, τον Μητροπολιτικό Οργανισμό Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Μπενάκη. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η είσοδος στο συνέδριο της Θεσσαλονίκης είναι ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία σε Ελληνικά και Αγγλικά. Η προεγγραφή στο συνέδριο είναι απαραίτητη και θα είναι διαθέσιμη μέσω Eventbrite στις 19 Νοεμβρίου. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο