SIDeclaration: Για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Καινοτομίας

SIDeclaration: Για την Ενίσχυση της Κοινωνικής Καινοτομίας

Το Social Innovation Community πραγματοποιεί online καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει και να συμπεριλάβει της πρακτικές της κοινωνικής καινοτομίας.

Το Social Innovation Community πραγματοποιεί online καμπάνια συγκέντρωσης υπογραφών, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει και να συμπεριλάβει της πρακτικές της κοινωνικής καινοτομίας.

Με μια online καμπάνια ο οργανισμός SIC (Social Innovation Community) επιδιώκει να ενισχύσει την κοινωνική καινοτομία ως μοχλό επίλυσης των καίριων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη.

Ο οργανισμός Social Innovation Community αποτελεί μια κοινότητα οργανισμών και δικτύων που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια για να αντιμετωπίσουν τις αλληλένδετες και ολοένα και πιο περίπλοκες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κοινωνίες σήμερα. Στόχος του είναι να διευρύνει τη γνώση και το δυνατότητα των δικτύων καινοτομίας να αναπτύσσονται τα ίδια και το πεδίο δράσης τους. Καθώς και να υποστηρίξει όσους διαμορφώνουν δημόσια πολιτική και άλλους εμπλεκόμενους φορείς έτσι ώστε να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά με τους εκπροσώπους της κοινωνικής καινοτομίας και να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι προκλήσεις της δημόσιας ζωής.

Στο πλαίσιο αυτού του ρόλου, το Social Innovation Community δημοσίευσε πρόσφατα το SIDeclaration (Διακήρυξη Κοινωνικής Καινοτομίας), ένα κείμενο που επιδιώκει να προωθήσει την κοινωνική καινοτομία ως προτεραιότητα όλων των πολιτικών και προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ύστερα από μια διαδικασία συλλογής απόψεων και δεδομένων από 350 άτομα που ασκούν πρακτικές κοινωνικής καινοτομίας σε 19 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το SIDeclaration διατυπώνει τις βασικές αξίες που χρειάζεται να υιοθετηθούν από τα νομοθετικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτσι ώστε η κοινωνική καινοτομία να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στον σχεδιασμό των πολιτικών και στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περιλαμβάνει 10 πρακτικές προτάσεις υιοθέτησης πολιτικής, μέσα από τις οποίες επιδιώκεται να αρθούν τα σημαντικότερα εμπόδια που αντιμετωπίζει σήμερα η ευρωπαϊκή κοινότητα της κοινωνικής καινοτομίας, και να ανοίξει ο δρόμος για μια πιο δίκαιη και συμπεριληπτική Ευρώπη.

Για να γίνει ευρύτερα ορατή η προσπάθεια να αλλάξει προς το καλύτερο η Ευρώπη μέσα από τις αρχές και τις πρακτικές της κοινωνικής καινοτομίας, το SIDeclaration χρειάζεται την υπογραφή σου. Χίλιες υπογραφές πρέπει να συγκεντρωθούν, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παραλάβουν και να εξετάσουν το SIDeclaration, και στη συνέχεια να εξετάσουν και να συζητήσουν τις προτάσεις του στη διάρκεια των διαδικασιών λήψης αποφάσεων για τη διαχείριση των κοινοτικών πόρων για τα επόμενα χρόνια.

Ολόκληρο το κείμενο του SIDeclaration στο συνημμένο αρχείο.

Μπορείς να ενισχύσεις την καμπάνια του SIDeclaration εδώ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο