SHARECITY100: εξερευνώντας λύσεις για τη βιώσιμη διατροφή σε 100 πόλεις του πλανήτη

SHARECITY100: εξερευνώντας λύσεις για τη βιώσιμη διατροφή σε 100 πόλεις του πλανήτη

Μια online βάση δεδομένων καταγράφει τις πρωτοβουλίες των πόλεων και των πολιτών τους για τη μείωση της κατασπατάλησης τροφίμων και τη βιώσιμη διατροφή.

Το SHARECITY100 είναι μια βάση δεδομένων με περισσότερες από 4000 δράσεις γύρω από το food sharing σε 100 πόλεις του πλανήτη, στην Ασία, στην Αφρική, στην Αυστραλία, στη Βόρεια και Νότια Αμερική και στην Ευρώπη. Το πρώτο μεγάλο αποτέλεσμα του Sharecity, ενός πενταετούς ερευνητικού προγράμματος του Trinity College του Δουβλίνου, το SHARECITY100 δημιουργήθηκε για να ενισχύσει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ανάμεσα στις πόλεις γύρω από πρακτικές που αφορούν τη βιώσιμη διατροφή.

Οι δράσεις κωδικοποιούνται με βάση το τι διαμοιράζεται (τρόφιμα, δεξιότητες, χώροι) και το πώς διαμοιράζεται (συλλογή, δωρεά, ανταλλαγή, πώληση). Η βάση δεδομένων έχει ανοιχτή πρόσβαση και παρέχει τη δυνατότητα αναζήτησης σε όλους, γεγονός που σημαίνει ότι οι χρήστες της μπορούν να πραγματοποιήσoυν αναζητήσεις με βάση την πόλη, το τι διαμοιράζεται και το πώς διαμοιράζεται με βάση και τα τρία αυτά κριτήρια.

Το κίνητρο για τη δημιουργία του SHARECITY100 ήταν να κάνει ορατό το τοπίο του food sharing στις πόλεις μέσα από τη διαδικασία της χαρτογράφησης. Αυτό βοηθά στην ανάδειξη του γεγονότος ότι οι δημιουργικές και καινοτόμες δράσεις μεμονωμένων πρωτοβουλιών δεν αποτελούν μεμονωμένα πειράματα, αλλά μέρος ενός αναδυόμενου κινήματος για την αναμόρφωση των συστημάτων της αστικής διατροφής.

Η βάση δεδομένων SHARECITY100 έχει πολλαπλές λειτουργίες:
Βοηθάει τους πολίτες να γνωρίσουν που μπορούν να μοιράσουν, να καλλιεργήσουν ή να μαγειρέψουν τροφή μαζί ή ακόμα και να μοιραστούν δεξιότητες και εμπειρίες γύρω από το φαγητό.
Βοηθάει τη διασύνδεση των δραστηριοτήτων ανά τον κόσμο, διευκολύνοντας τη γνώση γύρω από τον διαμοιρασμό της τροφής και ειδικά για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες να προσεγγισθεί ένα πιο βιώσιμο μοντέλο αστικής ανάπτυξης.
Εμπνέει τους συνεργαζόμενους φορείς να εδραιώσουν πρωτοβουλίες στις πόλεις τους.

Mε βάση τα ευρήματα του SHARECITY100 oι κορυφαίες πόλεις του πλανήτη γύρω από τον διαμοιρασμό της τροφής είναι το Λονδίνο στο οποίο καταγράφηκαν 198 πρωτοβουλίες, η Μελβούρνη (με 144 πρωτοβουλίες), το Βερολίνο (137) και το Σίδνευ (108).

Ως προς το αντικείμενο του διαμοιρασμού, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η ανταλλαγή δεξιοτήτων αναγνωρίστηκαν ως οι δημοφιλέστερες υπηρεσίες (53.5%) ανάμεσα σε 4028 πρωτοβουλίες με τα γεύματα (35,3%) και τα φρούτα/λαχανικά (31,2%) να ακολουθούν.

Αναφορικά με το πώς πραγματοποιείται ο διαμοιρασμός, η δωρεά αναδεικνύεται ως η δημοφιλέστερη πρακτική (59,2%) με την πώληση (42,3%) και τη συλλογή (10,4%) να ακολουθούν.

Από τις καταγεγραμμένες δράσεις το 78% παρουσίασε κάποια μορφή οικονομικού οφέλους, το 76% παρουσίασε κοινωνικό όφελος και το 61% επέφερε περιβαλλοντικό όφελος. Περισσότερο από το 1/3 του συνόλου των δράσεων συνδυάζουν και τις τρεις μορφές οφέλους.

Με 14 καταγεγραμμένες πρωτοβουλίες, η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 100 πόλεις που παρουσιάζονται στο SHARECITY100.

Πηγή: www.shareable.net

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο