Τι έκαναν οι Refugees Welcome στη στέγη συνΑθηνά;

Τι έκαναν οι Refugees Welcome στη στέγη συνΑθηνά;

Η διεθνής πρωτοβουλία Refugees Welcome απέκτησε ελληνικό παράρτημα και πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση γνωριμίας στη στέγη συνΑθηνά την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015. Μιλήσαμε με την ελληνική ομάδα και τους θέσαμε κάποιες ερωτήσεις για το εγχείρημα και τους στόχους του.

Η διεθνής πρωτοβουλία Refugees Welcome απέκτησε ελληνικό παράρτημα και πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση γνωριμίας στη στέγη συνΑθηνά την Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2015. Μιλήσαμε με την ελληνική ομάδα και τους θέσαμε κάποιες ερωτήσεις για το εγχείρημα και τους στόχους του.

Ποια είναι η ιδέα πίσω από το Refugees Welcome;

Η ιδέα πίσω από τη διεθνή πρωτοβουλία του Refugees Welcome γεννήθηκε μέσα από την ανάγκη για αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων υποδοχής και ένταξης των προσφύγων και βασίστηκε στο μοντέλο της συγκατοίκησης γιατί πιστεύουμε πως η  συγκατοίκηση επιφυλάσσει πλεονεκτήματα και για τις δύο πλευρές: οι πρόσφυγες εξασφαλίζουν μια αξιοπρεπή διαμονή και ταυτόχρονα έχουν την ευκαιρία να προσαρμοστούν στο νέο περιβάλλον πιο εύκολα ενώ αυτός/η που επιλέγει να συγκατοικήσει με ένα πρόσφυγα έρχεται σε επαφή με έναν διαφορετικό πολιτισμό και βοηθά έναν συνάνθρωπό που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Ποιοι είναι οι στόχοι του προγράμματος;

Στόχος μας είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για τους πρόσφυγες σε μια ανοιχτή κοινωνία όπου η αλληλεγγύη και η υποδοχή είναι ο κανόνας. Θέλουμε να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα αλλά συγχρόνως να δώσουμε πρακτικές και ανθρώπινες απαντήσεις.

Με ποιο τρόπο υποστηρίζεται η όλη διαδικασία;

Η εθελοντική ομάδα του Refugees Welcome δέχεται τα αιτήματα και τις προσφορές συγκατοίκησης μέσω της ιστοσελίδας μας  www.refugees-welcome.gr, εκεί βρίσκονται ή φόρμα ¨Εγγραφής διαμερίσματος/συγκατοίκου » και η φόρμα «Εγγραφής για τους πρόσφυγες». Στη φόρμα εγγραφής του διαμερίσματος υπάρχουν μερικές βασικές ερωτήσεις  για τον τύπο της οικογένειας, την κατοικία σας όπως πχ. πόσα άτομα διαμένουν ήδη εκεί, την τοποθεσία, ποιες γλώσσες γνωρίζουν, κλπ. Η αντίστοιχη φόρμα εγγραφής υπάρχει και για τον πρόσφυγα που αναζητεί στέγη. Η ομάδα μας, αφού εξετάσει και ταυτοποιήσει τους υποψηφίους συγκατοίκους, τους φέρνει σε επαφή σε μια «συνάντηση γνωριμίας». Η πρώτη γνωριμία γίνεται πάντα παρουσία ενός μέλους της ομάδας και στη συνέχεια παραμένουμε στη διάθεση των μελών για την υποστήριξη τους τουλάχιστον στην αρχή της γνωριμίας τους, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει την παρέμβαση μας στο χώρο ή την αυστηρή επίβλεψη τους. Η συγκατοίκηση εξελίσσεται όπως οποιοδήποτε άλλο είδος συγκατοίκησης. Για κάθε συγκατοίκηση υπάρχει ένα «φιλαράκι», ένας εθελοντής/ντρια στο οποίο μπορούν να απευθύνονται οι συγκάτοικοι για ζητήματα που τους απασχολούν. Επίσης, η ομάδα του Refugees Welcome μπορεί να βοηθήσει τους συγκατοίκους να αναπτύξουν τρόπους για την κάλυψη του κόστους του ενοικίου.

Πώς επικοινωνείτε την πρωτοβουλία στους πιθανούς ωφελούμενους;

Για αρχή, κυρίως μέσω μεταναστευτικών κοινοτήτων και μη κυβερνητικών οργανώσεων που στηρίζουν τον προσφυγικό πληθυσμό αλλά και μέσω των εθελοντών “πρώτης γραμμής”.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις και τα συμπεράσματα από την πρώτη συνάντηση;

Ήταν μία πολύ ξεχωριστή στιγμή που μας γέμισε ελπίδα!

Mάθετε περισσότερα για την πρωτοβουλία στην ιστοσελίδα τους!

φωτογραφίες: Γιώργος Μουτάφης

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο