Oι Blood-e θέλουν οι άνθρωποι που βοηθούν, να προσφέρουν με την σειρά τους στην κοινότητα

Oι Blood-e θέλουν οι άνθρωποι που βοηθούν, να προσφέρουν με την σειρά τους στην κοινότητα

Τα μέλη της ομάδας Blood-e μας μιλούν για την έννοια της ανταπόδοσης , τη σημασία των συνεργειών και την αξία της ενημέρωσης. 

Το Blood-e είναι μία ηλεκτρονική υπηρεσία που στοχεύει στην κάλυψη της ανάγκης για αίμα, με απώτερο σκοπό την αύξηση του ποσοστού των εθελοντών αιμοδοτών και την οργάνωση του συστήματος αιμοδοσίας στην Ελλάδα.

Τι σημαίνει πρακτικά όμως αυτό; Πως το Blood-e δικτυώνεται και συνεργάζεται με άλλους φορείς;

Στον απόηχο της μεγάλης δράσης “Μια Κυριακή για τα παιδιά και τον εθελοντισμό” που διοργάνωσαν στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων στις 28/2 και ενόψει της δράσης αιμοδοσίας που πραγματοποιούν στις 22/4 στο The Cube, τα μέλη της ομάδας Blood-e μας μιλούν για την έννοια της ανταπόδοσης , τη σημασία των συνεργειών και την αξία της ενημέρωσης…

Ποιες είναι οι σκέψεις σας μετά την ολοκλήρωση της δράσης “Μια Κυριακή για τα παιδιά και τον εθελοντισμό” στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων στις 28/2;

Η σκέψη μας τόσο πριν όσο και μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της δράσης είναι η ίδια. Πρέπει πρώτα να φέρουμε τον κόσμο σε επαφή με το πρόβλημα και τις συνέπειές του, αν θέλουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε συνείδηση δια βίου εθελοντών αιμοδοτών στην κοινωνία. Η μέχρι τώρα υπάρχουσα κατάσταση δείχνει ότι οι περιστασιακές αιμοδοσίες δεν αρκούν για την επίλυση του προβλήματος και, επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι οι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν το μέγεθός του.  Στην ημερίδα που διοργανώσαμε οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους ήρθαν σε επαφή με την έννοια της κοινωνικής προσφοράς μέσα από δημιουργικό παιχνίδι κι έτσι καταφέραμε να συγκεντρώσουμε πάνω από 100 εθελοντές αιμοδότες στην παράλληλη με το event αιμοδοσία για τα παιδιά με καρκίνο του Συλλόγου ΦΛΟΓΑ. 700 άνθρωποι από όλη την Αθήνα συμμετείχαν σε ένα event που πέτυχε το διττό στόχο του. Τώρα λοιπόν πρώτη σκέψη είναι το πώς θα μπορέσουμε να επαναλάβουμε αυτή την επιτυχία, αποδεικνύοντας ότι, όταν αυτόνομοι οργανισμοί συνεργάζονται δημιουργικά, τα περιθώρια βελτίωσης είναι απεριόριστα. https://www.youtube.com/watch?v=2rnF2L1Im6Y&feature=youtu.be

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το συστατικό στοιχείο μιας επιτυχημένης συνεργασίας ανάμεσα σε 11 φορείς;

Όπως σε όλες τις διοργανώσεις που απαιτείται ομαδική παρουσία, το αναγκαίο στοιχείο της συνεργασίας είναι σε πρώτη φάση η διάθεση και σε δεύτερη φάση ένας κοινός στόχος. Το Blood-eόπως και οι περισσότερες startup, εξ ορισμού χαρακτηρίζεται από την διάθεση οι άνθρωποι να μάθουν, η κοινωνία να ευαισθητοποιηθεί, τα πράγματα να αλλάξουν προς το καλύτερο. Στην περίπτωσή μας λοιπόν η ροπή αυτή αποτελεί ταυτόχρονα και κοινό στόχο όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που συνεργάστηκαν μαζί μας για αυτό το αποτέλεσμα. Ένα φιλόδοξο event όπως αυτό στο οποίο αναφερόμαστε συγκεντρώνει γύρω του ανθρώπους με ξεχωριστές προτεραιότητες αλλά και κοινό όραμα για την βελτίωση του κοινωνικού συνόλου. Και έτσι όφειλε να γίνει. Δεν θα μπορούσαμε να προωθούμε ένα event το οποίο στοχεύει να φέρει γονείς και παιδιά σε επαφή με τις έννοιες της αιμοδοσίας του εθελοντισμού μέσα από το ενεργό παράδειγμα των μεγάλων και την δημιουργική απασχόληση των μικρών, αν κι εμείς οι ίδιοι δεν προβάλλαμε παρόμοιες αξίες μέσω των συνεργασιών μας. Φυσικά δεν συνεργαστήκαμε μόνο με τις 11 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τόσο η συμβολή του δήμου Αθηναίων και των μέσων ενημέρωσης όσο και η πολύτιμη βοήθεια των χορηγών της εκδήλωσης έκαναν αυτή την πρωτοβουλία μια επιτυχημένη ημερίδα. Γι αυτό, πέρα από τους συνεργάτες μας στον τομέα της δημιουργίας και της διοργάνωσης, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ειδικά τις εταιρίες PwC, Unity Four, ΒΙΚΟΣ και Aeter Architects, διότι μερικές φορές η διάθεση είναι αναγκαία αλλά όχι αρκετή αν δεν έχεις τους πόρους, την τεχνογνωσία και την υποστήριξη που χρειάζεσαι.

Ποια είναι τα συμπεράσματα σας σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιήσατε στη στέγη του συνΑθηνά;

Καταρχάς είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένας χώρος στο κέντρο της Αθήνας που να μπορεί να υποστηρίξει τέτοιες κοινωνικές δράσεις και να προσελκύει νέα άτομα. Ειδικά στις μέρες μας το κέντρο της Αθήνας προσελκύει ιδιαίτερα φοιτητικό κοινό και, δεδομένης της τοποθεσίας της στέγης του συνΑθηνά, η ενημέρωση στην περιοχή και η στόχευση στους φοιτητές της περιοχής ήταν από τους πλέον καθοριστικούς παράγοντες. Η σωστή επικοινωνία και η διάθεση για συνεργασία αποτελούν βασικά συστατικά της αλληλεπίδρασης που είχαμε με το συνΑθηνά, απόδειξη της καλής δουλειάς η οποία γίνεται στη στέγη του αλλά και του γεγονότος ότι χρειαζόμαστε ως κοινωνία ακόμα περισσότερες τέτοιες πρωτοβουλίες και πιο ενεργή στήριξη όσων ήδη υπάρχουν και λειτουργούν με επιτυχία.

Πρακτικά τι προσφέρετε στο χώρο της υγείας μέσα από τις δράσεις σας;

Ο τρόπος λειτουργίας της πλατφόρμας μας επιτρέπει στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη για αίμα να έρχονται σε επαφή με μια μεγάλη βάση εθελοντών αιμοδοτών σε πραγματικό χρόνο, εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια των προσωπικών τους δεδομένων. Εμείς αναλαμβάνουμε να διαχειριστούμε την διαδικασία προώθησης της έκκλησης στα μέλη μας και την διαδικασία ικανοποίησής της, παίρνοντας το βάρος αυτό απ τον ασθενή και τους συγγενείς του. Εν γένει η λειτουργία μας σκοπεύει να αυξήσει το ποσοστό εθελοντών αιμοδοτών δημιουργώντας νέους, συνειδητοποιημένους, σταθερούς αιμοδότες, οι οποίοι θα εντάξουν την αιμοδοσία στη ζωή τους ως συνήθεια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Έτσι μελλοντικά θα μπορέσουμε να προσφέρουμε ακόμα περισσότερο στο σύστημα, όχι μόνο αποφορτίζοντάς το αλλά έχοντας παράλληλα την γνώση και την εμπειρία να προτείνουμε οργανωτικές θεσμικές αλλαγές. Πώς πιστεύετε ότι μπορεί να δομηθεί μια αποτελεσματική συνεργασία ανάμεσα σε ένα δήμο και μια πρωτοβουλία όπως το Blood-e? Καλώς η κακώς βιώνουμε μια εποχή στην οποία απαιτείται από όλους να βρουν νέους τρόπους και νέες ιδέες για να παράξουν έργο προς όφελος της κοινωνίας αλλά και της οικονομίας. Θεωρούμε επιβεβλημένη την ανάγκη οι δήμοι να σταθούν δίπλα σε πρωτοβουλίες που θέτουν ως προτεραιότητα τον πολίτη και ειδικά τις ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας μας. Έτσι και για εμάς στο Blood-e, η στήριξη του δήμου κάνει το έργο μας στην προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας πιο εύκολο και πιο προσιτό στους συμπολίτες μας. Η δημιουργία δομών επικοινωνίας και στήριξης τέτοιων πρωτοβουλιών θα μπορούσε να αποβεί καθοριστική τόσο για την εξέλιξη του κοινωνικού προσώπου του κάθε δήμου όσο και για την ανάπτυξη του κοινωνικού μας έργου. Απόδειξη αυτών είναι η έμπρακτη στήριξη του δήμου Αθηναίων στο τελευταίο μας event τόσο σε επικοινωνιακό κομμάτι όσο και σε πρακτική βοήθεια για την χρήση του χώρου της Τεχνόπολης.

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας μια ιστορία σχετικά με την έως τώρα πορεία σας;

Δεν υπάρχει αγαπημένη ιστορία που να ταυτίζεται με πρόσωπα. Κάθε καθημερινή ιστορία όμως έχει την δική της ομορφιά, όταν πρόκειται για ανθρώπους που προσφέρουν ανιδιοτελώς για τους συνανθρώπους τους. Αν μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάποιες στιγμές, αυτές θα ήταν όταν λαμβάνουμε μηνύματα από αυτούς που χρειάστηκαν την πλατφόρμα μας και βρήκαν το βοήθειά μας χρήσιμη. Δεν είναι μόνο το ειλικρινές ευχαριστώ ενός ανθρώπου που μας κάνει χαρούμενους. Χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο όταν οι άνθρωποι τους οποίους βοηθήσαμε αποφασίζουν ότι θέλουν να προσφέρουν με την σειρά τους στην κοινότητα αναγνωρίζοντας έτσι έμπρακτα τη σημασία της.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζουμε την εφαρμογή μας για smartphones, η οποία θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναπτύξουμε ουσιαστικά το δίκτυο της κοινότητάς μας και θα φέρει πιο κοντά όλους όσοι ασχολούνται με την εθελοντική αιμοδοσία. Παράλληλα βρισκόμαστε διαρκώς σε επαφές με νέες επιχειρήσεις, οργανισμούς και οποιονδήποτε άλλο επιθυμεί να οργανώσει τη δική του δράση ή αιμοδοσία. Αυτό δείχνει ότι, εφόσον καταφέρεις να ενημερώσεις τον κόσμο για το πρόβλημα αλλά και τις δυνατότητες επίλυσής του, είναι όλο και πιο εύκολο να βρεις τρόπους συνεργασίας και βελτίωσης. Σε αυτήν ακριβώς την λογική στήθηκε άλλωστε και η ημερίδα της 28ης Φεβρουαρίου. Τέτοιες ενέργειες προσέγγισης του κοινού θα συνεχιστούν. Ένα παράδειγμα εξ αυτών είναι το πρόγραμμα “Bloode for Education” το οποίο στοχεύει να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την εθελοντική αιμοδοσία στο σχολείο, τον τόπο όπου λαμβάνουν όχι μόνο γνώσεις αλλά και παιδεία. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο μάλιστα θα περιλαμβάνει την παραγωγή και διάθεση δικών μας επιτραπέζιων παιχνιδιών. Ένα ακόμα νέο μας είναι η προώθηση του πρώτου βιβλίου για την εθελοντική αιμοδοσία, γραμμένο από την εκπαιδευτικό Κατερίνα Ντάση, η οποία θα ξεκινήσει σύντομα τόσο μέσω της ιστοσελίδας μας όσο και με την φυσική μας παρουσία.

*Μάθετε περισσότερα για τους Blood-e στην ιστοσελίδα τους 
*Μάθετε περισσότερα για την επόμενη δράση αιμοδοσίας της Blood-e εδώ. 

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο