Τι κάνει η Γέφυρα στη στέγη του συνΑθηνά; Μια συνέντευξη για το Νυχτερινό Καταφύγιο Αλληλεγγύης

Τι κάνει η Γέφυρα στη στέγη του συνΑθηνά; Μια συνέντευξη για το Νυχτερινό Καταφύγιο Αλληλεγγύης

Σταθερά, πέντε φορές την εβδομάδα, οι εθελοντές της κάνουν street work στους δρόμους της Αθήνας και τρεις φορές την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή) βρίσκονται στη στέγη του συνΑθηνά στη Βαρβάκειο. Τι κάνει όμως η Γέφυρα στη στέγη του συνΑθηνά;

Η Γέφυρα (σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) είναι μία συμμετοχική συλλογικότητα ανθρώπων με κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και θεατρικές σπουδές  με κύριο σκοπό του την αλληλεγγύη. Η Γέφυρα ξεκίνησε το έργο της το 2015 με σκοπό να προσφέρει μια σειρά από υπηρεσίες ανακούφισης και ολοκληρωμένης υποστήριξης σε ανθρώπους που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου. Σταθερά, πέντε φορές την εβδομάδα, οι εθελοντές της κάνουν street work στους δρόμους της Αθήνας και τρεις φορές την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή) βρίσκονται στη στέγη του συνΑθηνά στη Βαρβάκειο.

Τι κάνει όμως η Γέφυρα στη στέγη του συνΑθηνά;

Κάθε Τετάρτη και Σάββατο βράδυ από τις 12.00 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06.30 της επόμενης μέρας οι εθελοντές της κρατούν ανοικτή τη στέγη προσφέροντας ζεστασιά, συντροφιά, αγάπη, ζεστό τσάι, καφέ και φαγητό σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Το Νυχτερινό Καταφύγιο Αλληλεγγύης  ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2015 και θα συνεχιστεί όσο ο καιρός είναι ακόμα ψυχρός, ίσως και την άνοιξη. Οι εθελοντές της Γέφυρας δεν βάζουν ημερομηνία λήξης στη δράση τους και συνεχίζουν με το μότο τους “Η αλληλεγγύη είναι στάση ζωής”. Συζητήσαμε με τον Τάσο Σμετόπουλο για το Νυχτερινό Καταφύγιο, τον ρόλο της δημιουργικής απασχόλησης στην υποστήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου, την αξία της αλληλεγγύης, το πρόγραμμά τους και τα μελλοντικά σχέδια της ομάδας.      

Πώς σχηματίστηκε η ιδέα για την δημιουργία του Νυχτερινού Καταφυγίου;

Μέσω της συνεχούς και καθημερινής επαφής των ομάδων outreach work της Γέφυρας με τους ανθρώπους που ζουν σε κατάσταση δρόμου, αντιληφθήκαμε ότι δεν υπήρχε κανένα υποστηρικτικό πλαίσιο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανοιχτό και σε αυτούς που δεν έχουν βρει θέσεις σε υπνωτήρια, τα οποία σίγουρα δεν καλύπτουν τις αυξημένες ανάγκες. Με δεδομένη τη δυσκολία μετακίνησης των συνανθρώπων μας, αναζητήσαμε ένα χώρο στο κέντρο της πόλης εύκολα προσβάσιμο και η στέγη του συνΑθηνά ήταν η ιδανική λύση. Έτσι, αξιοποιήσαμε τις δυνατότητες του χώρου και δημιουργήσαμε το Νυχτερινό Καταφύγιο Αλληλεγγύης.  

Ποιες είναι οι βασικές υπηρεσίες που παρέχετε εκεί;

Προσπαθούμε να καλύψουμε πολύ βασικές ανάγκες. Φανταστείτε τον εαυτό σας να περνάει ένα βράδυ στο δρόμο. Τι θα είχατε ανάγκη; Έτσι, στο νυχτερινό καταφύγιο, οι άνθρωποι σε κατάσταση δρόμου μπορούν να βρουν ένα ζεστό χώρο που μπορούν να φάνε κάτι, να πιούν καφέ ή τσάι ή νερό. Επίσης, μπορούν να συζητήσουν για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθώς τους παρέχουμε συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη. Παίζουμε μαζί επιτραπέζια παιχνίδια για ενήλικες ώστε οι ώρες να περνούν δημιουργικά και τους δίνουμε τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με αγαπημένα πρόσωπα μέσω διαδικτύου. Μπορούν, επίσης, να βρουν sleeping bag, fleece κουβέρτες και υποστρώματα, που είναι ιδιαίτερα σημαντικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα και φυσικά ρουχισμό, όπως παντελόνια, μπουφάν, πουλόβερ, σκούφους, γάντια, κάλτσες και εσώρουχα, αλλά και είδη ατομικής υγιεινής όπως μωρομάντηλα, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαμπουάν, σερβιέτες, αντισηπτικό υγρό και προφυλακτικά. Τις ώρες λειτουργίας του νυχτερινού καταφυγίου, αν υπάρξει ανάγκη συνοδεύουμε τους ανθρώπους σε κατάσταση δρόμου σε άλλες δομές αλληλεγγύης, κάτι που κάνουμε έτσι κι αλλιώς με τις ομάδες που δρουν τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας. Τέλος, βγαίνει πάντα και μια ομάδα outreach και αναζητεί ανθρώπους σε κατάσταση δρόμου, πλησιάζοντας και στηρίζοντάς τους τις δύσκολες ώρες μετά τα μεσάνυχτα.      

Ποιος είναι ο ρόλος της δημιουργικής απασχόλησης σε μια τέτοια δράση;

Η δημιουργική απασχόληση είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του συνόλου. Είναι ένα από τα βήματα για την ένταξη των συνανθρώπων μας στο κοινωνικό σύνολο. Για εμάς στην Γέφυρα, η ολιστική αντιμετώπιση των θεμάτων έχει πρωτεύουσα σημασία και γι αυτό προσπαθούμε να μη δρούμε αποσπασματικά. Η δημιουργική απασχόληση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο στήριξης, ενδυνάμωσης και κινητοποίησης των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου.  

Ποιος θεωρείτε ότι μπορεί να είναι ο ρόλος ενός Δήμου στην αντιμετώπιση του ζητήματος της κατάστασης στο δρόμο;

Σε μία ευνομούμενη πολιτεία δεν θα έπρεπε να υπάρχει άνθρωπος σε κατάσταση δρόμου! Δεν ζούμε όμως σε μια τέτοια. Μέχρι και σήμερα έχει αποτύχει η επί της ουσίας κεντρική διαχείριση και οι λόγοι είναι πολλοί. Έλλειψη πολιτικής βούλησης, αδυναμία ανταπόκρισης του δημοτικού και κρατικού μηχανισμού, συμφέροντα, συναλλαγή και διαπλοκή προς όφελος εκλεκτών πελατών ψηφοφόρων. Ο ρόλος του δήμου στις παρούσες συνθήκες θα ήταν να διευκολύνει με κάθε τρόπο και μέσο όλους αυτούς που κάνουν τη «δουλειά» και να κρατήσει για τον εαυτό του έναν εποπτικό και μη παρεμβατικό ρόλο.  

Θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες ιστορίες από τη μέχρι τώρα λειτουργία του Νυχτερινού Καταφυγίου;

Ήταν τέλη Νοεμβρίου όταν ξεκινήσαμε να ενημερώνουμε για το άνοιγμα του Νυχτερινού Καταφυγίου Αλληλεγγύης και δεν θα ξεχάσουμε τα χαμόγελα και τις ματιές ικανοποίησης που παίρναμε σαν απάντηση. Ήταν ίσως οι πιο ηχηρές απαντήσεις που έχουμε ποτέ ακούσει!    

Ποιο είναι το υπόλοιπο πρόγραμμα δράσεών σας για το 2016;

Ο σχεδιασμός που έχουμε κάνει είναι μέχρι και το τέλος Ιουνίου και περιλαμβάνει καθημερινές βάρδιες των ομάδων του outreach work, τη λειτουργία του Νυχτερινού Καταφυγίου Αλληλεγγύης και την ομάδα φαγητού.  

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη Γέφυρα στην ιστοσελίδα της και στο λογαριασμό της στο facebook. Μπορείτε να γίνετε μέλη της ομάδας και να συμμετέχετε στις δράσης της ομάδας εδώ

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο