“Mapping New Forms of Civic Engagement In Greece”

“Mapping New Forms of Civic Engagement In Greece”

Μια νέα έρευνα χαρτογραφεί το σύγχρονο τοπίο της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα.

Μια νέα έρευνα χαρτογραφεί το σύγχρονο τοπίο της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα.

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται το τοπίο της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας μέσα στην τρέχουσα δεκαετία είναι το αντικείμενο της μελέτης του Λουκά Μπαρτατίλα, η οποία δημοσιεύτηκε μέσω του συμμετοχικού δικτύου ενεργών πολιτών από όλη την Ευρώπη CitizensLab .

Η έρευνα “Mapping New Forms of Civic Engagement In Greece” εξερευνά τα σημεία στα οποία η ελληνική κοινωνία πολιτών διαφέρει από αυτή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών καθώς και το πώς η ελληνική κοινωνία πολιτών εξελίχθηκε ριζικά στα χρόνια που ακολούθησαν το 2010. Μια από τις βασικές διαπιστώσεις της έρευνας είναι η ανάδυση ενός νέου ρεύματος ενεργοποίησης των πολιτών, το οποίο διαφοροποιείται από την πιο «συστημική» προσέγγιση των παραδοσιακών φορέων της κοινωνίας πολιτών, καθώς εκφράζεται μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που προέρχονται από τη βάση, διατηρώντας έναν βαθμό ανεξαρτησίας και αυτονομίας από τις αρχές.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται όμως και στον δήμο Αθηναίων. Το άνοιγμα στην κοινωνία πολιτών μέσω της δημιουργίας της αντιδημαρχίας της Κοινωνίας των Πολιτών και του συνΑθηνά, η σύνδεση των τοπικών κοινοτήτων με τα σχολικά κτίρια μέσω των δράσεων του προγράμματος «Ανοιχτά Σχολεία» και η ενίσχυση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω του προγράμματος «Επιχειρώ Κοινωνικά» αποτελούν για τον συγγραφέα της έρευνας παραδείγματα θετικής αλλαγής κατεύθυνσης στον τρόπο με τον οποίο τοπική αυτοδιοίκηση σχετίζεται με τους νέους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Η έρευνα είναι γραμμένη στη αγγλική γλώση. Μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο