Γνωρίστε τους νικητές του Mayors Challenge Award 2014

Γνωρίστε τους νικητές του Mayors Challenge Award 2014

Πριν περίπου ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2014, η πόλη της Αθήνας αναδείχθηκε ως μία από τις πέντε πόλεις που βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό καινοτομίας “Mayors Challenge” του Ιδρύματος Bloomberg Philanthropies για το πρόγραμμα συνΑθηνά. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε το ταξίδι της ομάδας του συνΑθηνά και των υπόλοιπων τεσσάρων βραβευμένων πόλεων για το 2014, με τις ομάδες των οποίων συνεργαζόμαστε στενά σε αυτήν την πορεία υλοποίησης της βραβευμένης πρότασης μας αλλά και πειραματικών καινοτόμων μεθόδων που δοκιμάζουμε.

Πριν περίπου ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2014, η πόλη της Αθήνας αναδείχθηκε ως μία από τις πέντε πόλεις που βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό καινοτομίας “Mayors Challenge” του Ιδρύματος Bloomberg Philanthropies για το πρόγραμμα συνΑθηνά. Η Αθήνα μαζί με τη Βαρκελώνη, το Κίρκλις, τη Βαρσοβία και τη Στοκχόλμη πέρασαν τον τελευταίο χρόνο υλοποιώντας το πρώτο κομμάτι των προτάσεων τους για την περίοδο 2015-16. Την προηγούμενη εβδομάδα μέλη της ελληνικής ομάδας μαζί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές συμμετοχές καθώς και τους νικητές για το έτος 2015 συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο και αντάλλαξαν καλές πρακτικές και εμπειρίες από την υλοποίηση των προγραμμάτων τους. Σε αυτό το άρθρο θα παρουσιάσουμε το ταξίδι της ομάδας του συνΑθηνά και των υπόλοιπων τεσσάρων βραβευμένων πόλεων για το 2014, με τις ομάδες των οποίων συνεργαζόμαστε στενά σε αυτήν την πορεία υλοποίησης της βραβευμένης πρότασης μας αλλά και πειραματικών καινοτόμων μεθόδων που δοκιμάζουμε.

Αθήνα | συνΑθηνά  _Βαρκελώνη | Vincles BCN

 Η Βαρκελώνη, κέρδισε το χρηματικό έπαθλο των 4.000.000 ευρώ για να υλοποιήσει την εφαρμογή “Vincles“, ένα συνεργατικό δίκτυο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων δημοτών. Η εφαρμογή που βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο διασυνδέει του ηλικιωμένους με τα ήδη υπάρχοντα δίκτυα βοήθειας και τις ιατρικές υπηρεσίες μέσω ενός κοινωνικού δικτύου. Η διαφορά του “Vincles BCN” από αντίστοιχες πρωτοβουλίες έγκειται στο ότι προσφέρει μια πλατφόρμα επικοινωνίας με τους ωφελούμενους και τους φορείς υποστήριξης που διατείνεται σε όλο το μέγεθος της πόλης της Βαρκελώνης. Η εφαρμογή μέχρι το 2018 θα εξυπηρετεί 2.000 πολίτες και στοχεύει, μεταξύ άλλων στο να μειώσει την απομόνωση που βιώνουν οι ηλικιωμένοι.

Κέρκλις | Comoodle Ο βρετανικός δήμος τους Κέρκλις πρότεινε το “Comoodle“, ένα δίκτυο που προωθεί τη συνεργατική οικονομία με απώτερο στόχο να πολλαπλασιάσει ενδεχόμενους άγνωστους πόρους και να επιτύχει μεγαλύτερα αποτελέσματα με μικρότερο κόστος. Η πλατφόρμα καινοτομεί διασυνδέοντας για πρώτη φορά δημοτικούς φορείς με την Κοινωνία των Πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την αξιοποίησης δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Η πλατφόρμα θα ενθαρρύνει την αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων και υπηρεσιών από τους δημότες, θα εισάγει το δικό της νόμισμα και θα αναδείξει τις αρχές της ανοιχτότητας και της συνεργασίας.

Στοκχόλμη | Biochar Η Στοκχόλμη υλοποιεί τo εγχείρημα “Biochar“, το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα με το να εμπλέξει τους κατοίκους στην διαδικασία παρασκευής του “βιο-κάρβουνου”. Το βιο-κάρβουνο αποτελεί εξαιρετικό λίπασμα για τις καλλιέργειες, ενώ “καταστρέφει” το διοξείδιο του άνθρακα. Οι πολίτες θα μεταφέρουν τα πράσινα απόβλητα τους σε τοποθεσίες σε όλη την πόλη για τη μετατροπή τους σε βιο-κάρβουνο και, τελικά, την αναδιανομή του. Τέλος, η ενέργεια που θα παράγεται από αυτήν την διαδικασία μπορεί να τροφοδοτήσει τις ανάγκες του συστήματος υγείας της πόλης. Η Στοκχόλμη πιστεύει πως θα παράξει 7.000 τόνους βιο-κάρβουνου μέχρι το 2020, το οποίο θα “καταστρέψει” 25.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα και θα παράξει αναλογικά 25.200 μεγαβατώρες ενέργειας.

Βαρσοβία | Virtual Warsaw Η Βαρσοβία σχεδίασε το “Virtual Warsaw” με στόχο να διασφαλίσει μεγαλύτερη ελευθερία μετακινήσεων των ανθρώπων με μειωμένη όραση στην πόλη και στη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς και των δημοσίων υπηρεσιών.  Ένα δίκτυο bluetooth ανιχνευτών θα τοποθετηθεί στην πολωνική πρωτεύουσα και θα μεταφέρει τα δεδομένα στην εφαρμογή.  Το δίκτυο που βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο θα εγκατασταθεί σε δημοτικά κτίρια, μέσα μεταφοράς και χώρους πολιτισμού και αναψυχής. Συνεργάτες του Ιδρύματος Bloomberg Philanthropies και εκπρόσωποι φορέων και εταιριών καινοτομίας όπως το Innovation Unit και το isos partneship υποστηρίζουν τις πέντε ομάδες στην υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο