Έκκληση από τη Μετάδραση

Έκκληση από τη Μετάδραση

Με τη στήριξή σας η ΜΕΤΑδραση θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών από χώρους κράτησης σε ξενώνες ανηλίκων.

Η χρηματοδότηση σταμάτησε. Η ομάδα της ΜΕΤΑδρασης είναι αποφασισμένη να συνεχίσει εθελοντικά τις συνοδείες των παιδιών. Με τη στήριξή σας θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών από χώρους κράτησης σε ξενώνες ανηλίκων. Χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα έρχονται στην Ελλάδα από τρίτες χώρες κάθε χρόνο. Όταν εισέρχονται στη χώρα, συνήθως οδηγούνται σε κάποιον χώρο κράτησης. Παρά τη λειτουργία κατάλληλων δομών φιλοξενίας γι΄ αυτά τα παιδιά ανά την Ελλάδα, για πολλά χρόνια κανείς δεν αναλάμβανε την ευθύνη για τη συνοδεία τους. Το αποτέλεσμα ήταν τα παιδιά να παραμένουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα κρατητήρια ή να αφήνονται ελεύθερα και αρκετά να καταλήγουν στα χέρια των διακινητών και κυκλωμάτων εκμετάλλευσης. Θέλοντας να καλύψει το τεράστιο αυτό κενό, η ΜΕΤΑδραση δημιούργησε στις αρχές του 2011 ένα ευέλικτο δίκτυο συνοδών ανηλίκων που αποτελείται από εκπαιδευμένους κοινωνικούς επιστήμονες, διερμηνείς της ΜΕΤΑδρασης και υπεύθυνους ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια της συνοδείας, τα παιδιά ενημερώνονται για τα δικαιώματά τους, τις παροχές των κέντρων φιλοξενίας και κυρίως για τους κινδύνους που ελλοχεύουν αν φύγουν από την ανοιχτή δομή φιλοξενίας.

Σε διάρκεια 3,5 ετών, η ΜΕΤΑδραση έχει συνοδεύσει 1732 παιδιά από κρατητήρια και επισφαλείς συνθήκες (αστεγία) προς δομές φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα, κατά τη διάρκεια 438 συνοδειών. Το κόστος των συνοδειών έως σήμερα καλυπτόταν κυρίως από Ευρωπαϊκούς πόρους και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων. Προκειμένου να μην παραμένουν τα παιδιά στα κρατητήρια ή σε επισφαλείς συνθήκες, η ΜΕΤΑδραση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την προσπάθεια σε εθελοντική βάση. Δυστυχώς, η συνοδεία ανηλίκων έχει την ιδιαιτερότητα του κόστους μετακίνησης, αφού οι χώροι κράτησης και πρώτης υποδοχής βρίσκονται κοντά στα σύνορα (Έβρος, νησιά ΒΑ Αιγαίου, Ηγουμενίτσα, Παρανέστι Δράμας κ.α.) ενώ οι δομές φιλοξενίας είναι διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της χώρας, όπως Πάτρα, Βόλο, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Αθήνα. Επειδή εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης δεν έχουν βρεθεί, η ΜΕΤΑδραση, για πρώτη φορά, απευθύνεται σε φορείς και κοινό, κάνοντας έκκληση για οικονομική ενίσχυση, η οποία είναι απαραίτητη για να καλυφθούν μόνο τα έξοδα μετακίνησης και διατροφής των παιδιών και των εθελοντών συνοδών τους κατά τη διάρκεια των πολύωρων συνοδειών. Κάθε ευρώ που προσφέρετε φέρνει ένα ασυνόδευτο ανήλικο που βρίσκεται σε επισφαλείς συνθήκες πιο κοντά στη δομή φιλοξενίας. Δωρεές μπορούν να πραγματοποιηθούν: μέσω κατάθεσης στον τραπεζικό λογαριασμό GR29 0140 1040 1040 0200 2019 320 της Alpha Bank μέσω PayPal από την ιστοσελίδα της ΜΕΤΑδρασης http://www.metadrasi.org.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε: στο σχετικό έντυπο της ΜΕΤΑδρασης, στο site της ΜΕΤΑδρασης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter), καθώς και στα τηλέφωνα 210 5201 792 και 210 5147 425.  

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο