Διαδικτυακή Εκδήλωση: «Curing the Limbo 2018-2021: H Αθήνα μαθαίνει και μοιράζεται»

Διαδικτυακή Εκδήλωση: «Curing the Limbo 2018-2021: H Αθήνα μαθαίνει και μοιράζεται»

Λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης καλωσορίζει το κοινό από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη διαδικτυακή τελική εκδήλωση του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος του Δήμου Αθηναίων Curing the Limbo, την Τετάρτη 16 Ιουνίου στις 17:00, με τίτλο «Curing the Limbo 2018-2021: Η Αθήνα μαθαίνει και μοιράζεται».

Το Curing the Limbo είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το 2018 έως το 2021 στην πόλη της Αθήνας. Στόχος του ήταν να δοκιμάσει ένα δυναμικό και καινοτόμο μοντέλο ένταξης που επιτρέπει στους πρόσφυγες να γίνουν κοινωνικά ενεργοί και να τους υποστηρίξει στη μετάβασή τους από το καθεστώς έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια αυτόνομη ζωή στην Αθήνα. Πρόκειται για το πρώτο ολιστικό μοντέλο ένταξης που υλοποιείται σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα, με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία μιας πρότασης δημόσιας πολιτικής τόσο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και στις ευρωπαϊκές πόλεις γενικότερα.

Το πρόγραμμα υποστήριξε αναγνωρισμένους με άσυλο ενήλικες πρόσφυγες, προσφέροντάς τους μια σειρά από παράλληλες υπηρεσίες, συνδέοντάς τους με τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε δράσεις και να συμβάλουν στη βελτίωση των γειτονιών της πόλης. Οι βασικές υπηρεσίες του Curing the Limbo πρόσφεραν στους πρόσφυγες μαθήματα για την ανάπτυξη γλωσσικών και τεχνικών δεξιοτήτων, πρόσβαση σε προσιτή κατοικία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής.

Το Curing the Limbo υλοποιήθηκε με τη στρατηγική συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Catholic Relief Services, της International Rescue Committee και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από τον Δήμο Αθηναίων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, μέσω της Πρωτοβουλίας «Αστικές Καινοτόμες Δράσεις».

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής εκδήλωσης, οι εταίροι του προγράμματος θα παρουσιάσουν τα βασικά ευρήματά τους στους τομείς της στέγασης, της εκπαίδευσης, της εργασιακής συμβουλευτικής και της σύνδεσης με την κοινωνία των πολιτών και θα αναδείξουν τις καινοτομίες του νέου αυτού ολιστικού μοντέλου ένταξης. Συγχρόνως, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει μαρτυρίες από την εμπειρία των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων μερών του έργου (ιδιοκτήτες σπιτιών, εργοδότες, κάτοικοι της πόλης).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της εκδήλωσης και εγγραφές στην εκδήλωση (ως τις 15 Ιουνίου) ακολουθήστε το σύνδεσμο.

Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στα Ελληνικά και θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Αγγλικά.

Παράλληλες δράσεις και εργαστήρια

Παράλληλα, στις 14, 16 και 17 Ιουνίου, το Curing the Limbo παρουσιάζει τις συνεργατικές δράσεις του co-Athens, που σχεδίασαν, ανέπτυξαν και υλοποίησαν από κοινού συμμετέχοντες πρόσφυγες του Curing the Limbo και ενεργοί πολίτες, με στόχο τη θετική αλλαγή στις γειτονιές της Αθήνας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δημόσιες δράσεις και εργαστήρια ανοιχτά στο κοινό. Λόγω περιορισμένων θέσεων, ώστε να τηρηθούν τα πρωτοκόλλα ασφαλείας έναντι στον COVID-19, η συμμετοχή στις παράλληλες δράσεις πραγματοποιείται με κράτηση θέσης. Βρείτε εδώ το παράρτημα με το αναλυτικό πρόγραμμα των παράλληλων δράσεων.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο