Χτίζοντας γέφυρες ζωής μέσα από το παιχνίδι.

Χτίζοντας γέφυρες ζωής μέσα από το παιχνίδι.

Από τις 20 έως τις 22 Απριλίου το φεστιβάλ «Bridge Game Jam – Παιχνίδια Γέφυρες Ζωής» ενώνει διαφορετικές γενιές μέσα από το παιχνίδι, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. Μιλήσαμε με τους εμπνευστές του.

Από τις 20 έως τις 22 Απριλίου το φεστιβάλ «Bridge Game Jam – Παιχνίδια Γέφυρες Ζωής» ενώνει διαφορετικές γενιές μέσα από το παιχνίδι, στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. Μιλήσαμε με τους δημιουργούς του.

Ύστερα από την επιτυχία του πρώτου Bridge Game Jam στην Χαλκίδα, το φεστιβάλ έρχεται ανανεωμένο στην Αθήνα με ακόμα ψηλότερους στόχους. Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει ομιλίες από διακεκριμένους επιστήμονες του χώρου, εργαστήρια παιχνιδιού και αλληλεπίδρασης, εργαστήρια δημιουργίας παιχνιδιών και games, playtesting και παρουσιάσεις των παιχνιδιών.

Μιλήσαμε με την Ασημίνα Μπρούζου (από την Challedu) και με την Ευαγγελία Αγγελίδου (από την Εταιρεία Αλτσχάιμερ Χαλκίδα) για τους στόχους, τις πρακτικές, και τις συνέργειες του Bridge Game Jam.

Στις 20 με 22 Απριλίου θα πραγματοποιήσετε τη δράση Bridge Game Jam στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. Τι ακριβώς είναι το Bridge Game Jam;
Ασημίνα Μπρούζου (Challedu): Το «Bridge Game Jam-Παιχνίδια Γέφυρες ζωής» είναι ένα Φεστιβάλ δημιουργίας παιχνιδιών για ηλικιωμένους και ασθενείς με άνοια. Ύστερα από την μεγάλη επιτυχία του πρώτου Bridge Game Jam στη Χαλκίδα, η ομάδα του φεστιβάλ που αποτελείται από την Challedu-challenging education και την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών διαταραχών Χαλκίδας, με συνδιοργανωτή αυτή τη φορά την Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και ενημέρωσης, συναποφασίσαμε την πραγματοποίησή του στην Αθήνα. Μέσα από την πρωτοποριακή διαγενεακή αυτή δράση στοχεύουμε οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, οι ασθενείς με άνοια, οι φροντιστές τους, επιστήμονες υγείας, φοιτητές και σχεδιαστές παιχνιδιών/ game-developers να αλληλεπιδράσουν και να επικοινωνήσουν παίζοντας και να δημιουργήσουν εργαλεία-παιχνίδια με κοινωνικό αντίκτυπο και όραμα. Κυρίως όμως , να χτίσουν γέφυρες ζωής!

Με ποιον τρόπο ωφελούνται από το παιχνίδι οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από άνοια; Μπορείτε να καταθέσετε μια μαρτυρία από την εμπειρία του Bridge Game Jam της Χαλκίδας, η οποία αποτυπώνει τον θετικό του αντίκτυπο;
Ευαγγελία Αγγελίδου (Αλτσχάιμερ Χαλκίδας): Σύμφωνα με το World Alzheimer Report οι ασθενείς με άνοια στην Ελλάδα έφτασαν τους 197.000 και υπολογίζεται ότι το 2050 θα ξεπεράσουν τους 354.000. Σε μια εποχή που το χάσμα των γενεών βαθαίνει, ο αριθμός των ανθρώπων τρίτης ηλικίας αυξάνεται και οι ασθενείς με άνοια πληθαίνουν το παιχνίδι αποτελεί πρώτα από όλα μια γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ νέων και ηλικιωμένων. Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί το εγγόνι ηλικίας 21 ετών μιας ασθενούς με άνοια που μετά το Bridge Game Jam της Χαλκίδας μας πλησίασε και μας ευχαρίστησε για την ιδέα που του δώσαμε πώς να επικοινωνήσει με τη γιαγιά του απλά και μόνο παίζοντας. Η ενδυνάμωση των σχέσεων είναι το σημαντικότερο όφελος για μικρούς αλλά και μεγάλους. Ένα παράδειγμα από την αντίστροφη πλευρά αποτελεί η κα. Ελένη που σε αρκετά προχωρημένο στάδιο αρχικά δεν έδινε σημασία στο παιχνίδι και όλοι πιστεύαμε ότι δε θα μείνει για πολύ. Μόλις όμως κέρδισε πόντους για την ομάδα της το χαμόγελο δε ξεκολλούσε από τα χείλη της. Στη τελευταία μέρα του τριημέρου έπαιξε με όλα τα νέα παιχνίδια γνωρίζοντας νέους και χαρίζοντας χαμόγελα και ευχές! Η γέφυρες επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που δημιουργεί το παιχνίδι προσδίδουν μεγάλη ψυχολογική ενδυνάμωση για τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και τους ασθενείς. Ωστόσο τα παιχνίδια ανάλογα με τους μηχανισμούς τους έχουν και επιπλέον οφέλη όπως ενδυνάμωσης μνήμης, προσοχής, κινητικών δεξιοτήτων, υπολογιστικής ικανότητας, αίσθησης προσανατολισμού, γλωσσικής ικανότητας, αντίληψης. Στο Bridge game Jam στοχεύουμε να δημιουργηθούν καταρχήν οι γέφυρες επικοινωνίας και να φτιαχτούν ταυτόχρονα παιχνίδια-εργαλεία για ηλικιωμένους και ασθενείς.

Εκτός από τη συμμετοχή των ίδιων των ασθενών, ποιες άλλες συμμετοχές μπορούν να συμβάλουν στην επιτυχία του Bridge Game Jam;
Ασημίνα Μπρούζου (Challedu): Στο Bridge Game Jam στοχεύουμε να συμμετέχουν άνθρωποι από διαφορετικούς κλάδους και διαφορετικές ηλικιακές ομάδες με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν, να ενημερωθούν, να ακούσουν τις ανάγκες των φροντιστών και ασθενών, να επικοινωνήσουν με ασθενείς και ηλικιωμένους και να δημιουργήσουν εργαλεία-παιχνίδια. Αίτηση συμμετοχής μπορούν να κάνουν όλοι και να συμμετάσχουν στις ομιλίες της Παρασκευής καθώς και στο playtesting και τις παρουσιάσεις των παιχνιδιών την Κυριακή. Το Σάββατο με τα εργαστήρια δημιουργίας παιχνιδιών απευθυνόμαστε συγκεκριμένα σε:
-Φοιτητές από σχολές ψυχολογίας, εργοθεραπείας, φυσικοθεραπείας, κοινωνικών λειτουργών, game-design
-Επιστήμονες υγείας που εργάζονται στο χώρο της γεροντολογίας, γηριατρικής, ψυχολογίας, εργοθεραπείας, κτλ
-Περιθάλπτοντες ασθενών
-Game-designers και Game-developers

Tι οφέλη έχει η εκδήλωση σε επιστήμονες υγείας και φοιτητές σε σχετικούς κλάδους;
Ευαγγελία Αγγελίδου (Ατσχάιμερ Χαλκίδας): Ένας πολύ σημαντικός στόχος της εκδήλωσης είναι τόσο το γεφύρωμα των γενεών όσο και το γεφύρωμα διαφορετικών κλάδων, διαφορετικών ικανοτήτων και διαφορετικών προτεραιοτήτων. Για τους επιστήμονες υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθούν τις εξελίξεις αλλά και να αναπτύσσουν οι ίδιοι εργαλεία που χρειάζονται για τη δουλειά τους. Το φεστιβάλ τους δίνει τη δυνατότητα να έρθουν κοντά σε ένα τελείως νέο κλάδο, αυτόν των game-designers, game-developers και να αναζητήσουν τεχνικές και εργαλεία για να ενδυναμώσουν την αποτελεσματικότητά τους αλλά και για να αναπτύξουν την έρευνά τους. Για τους φοιτητές επίσης είναι ιδιαίτερα κομβική η συμμετοχή σε ομάδες όπου μπορούν να γνωρίσουν επιστήμονες υγείας, να έρθουν σε επαφή με ασθενείς και να διερευνήσουν δυνατότητες επαγγελματικής σταδιοδρομίας στο κλάδο της γηριατρικής αλλά και να ευαισθητοποιηθούν για προβλήματα που αφορούν στην 3η ηλικία.

Ποιες είναι οι συνέργειες που δημιουργήσατε ειδικά για το Bridge Game Jam της Αθήνας και με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε τους στόχους του;
Ασημίνα Μπρούζου (Challedu): Ευχαριστούμε που μου δίνετε τη δυνατότητα να ευχαριστήσω όλους του συνεργάτες μας χωρίς την ύπαρξη των οποίων ο αντίκτυπος της εκδήλωσης θα ήταν πολύ μικρότερος. Είμαστε πολύ περήφανοι και χαρούμενοι για όλες τις συνέργειες που δημιουργήσαμε καθώς μας δίνουν τη δυνατότητα τόσο να επιτύχουμε τους στόχους μας όσο και να δημιουργήσουμε μια γερή βάση για επανάληψη σε τακτική βάση της εκδήλωσης και το μοίρασμα των εργαλείων –παιχνιδιών που θα δημιουργηθούν με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Πρώτα από όλα λοιπόν θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ευαγγελία Αγγελίδου από την Ελληνική Εταιρία Νόσου Alzheimer και Συγγενών διαταραχών Χαλκίδας που η συνεργασία μαζί της αποτελεί ζωντανό παράδειγμα γεφυρώματος δυο γενεών και δύο κόσμων. Τον Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Λ. Κρέτσο και την Ε.Ροϊνιώτη από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την άψογη συνεργασία στην συνδιοργάνωση. Επιπλέον να ευχαριστήσουμε τους συνεργάτες μας από την Ομοσπονδία Alzheimer Ελλάδας, την Εταιρία Alzheimer και Συγγενών διαταραχών Αθήνας, τη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων ΑΚΤΙΟΣ, την Ψυχογηριατρική Εταιρεία Ο ΝΕΣΤΩΡ, το Κέντρο Υγιούς Γήρανσης ΣΥΝ ΤΩ ΧΡΟΝΩ και τις Λέσχες Φιλίας του δήμου Αθηνών. Η συμβολή τους τόσο στην ενημέρωση των συμμετεχόντων μέσα από τις ομιλίες όσο και με την εύρεση και υποστήριξη των ασθενών και ηλικιωμένων σε πρώτα στάδια άνοιας. Επίσης να ευχαριστήσουμε το New York College και το ICPS για την προώθηση της εκδήλωσης στους φοιτητές και καθηγητές τους. Τη Gifted Hellas και το Global Game Jam για την στήριξη και προώθηση της εκδήλωσης στους game-developers. Να ευχαριστήσουμε επίσης θερμά τους χορηγούς μας, την Eurobank, το Σκλαβενίτη και το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Το Social Dynamo για την πλήρη στήριξη και προσφορά των χώρων του. Επιπλέον το χορηγό επικοινωνίας ΕΡΤ. Και φυσικά, την ethelon και όλους τους εθελοντές που θα συμβάλουν σημαντικά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Και τέλος το Σεράφειο και το συνΑθηνά για την προώθηση και υποστήριξη της εκδήλωσης μέσα από την πλατφόρμα που αποτελεί πραγματικά κοινό τόπο συνάντησης των δράσεων που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών.

Πως ξεκίνησε η συνεργασία της ομάδας του Bridge Game Jam πως σκοπεύετε να συνεχιστεί;

Ευαγγελία Αγγελίδου (Αλτσχάιμερ Χαλκίδας): Γνωριστήκαμε στον accelerator του HIGGS και αναπτύξαμε μια όμορφη σχέση. Η διαφορά ηλικίας και θεματικής στόχευσης αντί να αποτελέσει εμπόδιο, έγινε για τις δύο ομάδες αφορμή για να γεννηθεί η καινοτόμος ιδέα του Bridge Game Jam. Για εμάς στην Αλτσχάιμερ είναι σημαντικό στοιχείο η ευαισθητοποίηση του κοινού και ιδιαιτέρως των νέων. Παράλληλα η Challedu είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδας και στην ενσωμάτωση και κοινωνικοποίηση αυτών. Το 1ο Bridge Game Jam που διοργανώθηκε στη Χαλκίδα, ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, καθώς ξεπέρασε τους στόχους που είχαμε θέσει ως πιλοτική δράση. Οι νέοι ευαισθητοποιήθηκαν και ενημερώθηκαν, οι επιστήμονες υγείας δημιούργησαν μοναδικά εργαλεία παιχνίδια, και οι ηλικιωμένοι και ασθενείς διασκέδασαν και γέλασαν ξανά σα παιδιά. Το γεφύρωμα στη συνεργασία μας έγινε γεφύρωμα για να σταθεί το Bridge Game Jam και να συνεχιστεί στην πρωτεύουσα αλλά σύντομα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σκοπός μας είναι το υλικό που δημιουργείτε σε κάθε φεστιβάλ να προωθείτε σε όσους το χρειάζονται και παράλληλα να υλοποιούμε φεστιβάλ αλλά και δράσεις διαγενεακού χαρακτήρα μέσα από το παιχνίδι σε όλη την Ελλάδα. Πρώτες περιοχές που στοχεύουμε να συνεχίσουμε το φεστιβάλ είναι η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα (παράλληλα με την Χαλκίδα και την Αθήνα όπου το φεστιβάλ θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο), ενώ σημαντικός στόχος μας είναι η οργάνωση ενός προγράμματος σε εθελοντική βάση που τα παιχνίδια θα μπαίνουν σε Γηροκομία, Κέντρα Ημέρας και ΚΑΠΗ.

Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι της Challedu και με ποιον τρόπο επιδιώκει να τους επιτύχει;

Ασημίνα Μπρούζου (Challedu): Οι κύριοι στόχοι μας είναι η αξιοποίηση και η διάδοση του παιχνιδιού ως μέσου διδασκαλίας, διαπαιδαγώγησης, αλληλεπίδρασης , κοινωνικής ενσωμάτωσης και κοινωνικοποίησης. Στο έργο μας χρησιμοποιούμε game-based methods και game-based solutions για να αναδείξουμε τις εκπαιδευτικές δυνατότητες και τα κοινωνικά οφέλη του παιχνιδιού σε ανθρώπους διαφορετικών νοητικών επιπέδων, ηλικιακών ομάδων, πολιτισμικών και κοινωνικών καταβολών. Οι δραστηριότητές μας περιλαμβάνουν:
-Ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και παιχνιδιών που δίνουν τη δυνατότητα σε μαθητές και μαθήτριες μέσα από τη χαρά του παιχνιδιού να αναπτύξουν τόσο soft skills όπως συνεργατικότητα, ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα, συνδυαστική σκέψη, αυτοπεποίθηση όσο και να κερδίσουν γνώσεις σε συγκεκριμένα θέματα της Επιστήμης, του Πολιτισμού και της Συναισθηματικής νοημοσύνης.
-Εργαστήρια capacity building (ανάπτυξης δεξιοτήτων), εκπαιδευτικών καθώς και άλλων επαγγελματιών ώστε να εντάξουν το παιχνίδι στο έργο τους.
-Ανάπτυξη κατάλληλων ειδικά σχεδιασμένων παιχνιδιών με συγκεκριμένη θεματική ή/και ευάλωτη ομάδα μέσα από συνεργασία της ομάδας μας με ειδικούς ή μέσα από φεστιβάλ δημιουργίας παιχνιδιών όπως το Bridge Game Jam.

Η Challedu είναι μια από τις 13 ομάδες που συμμετέχουν στον δεύτερο κύκλο φιλοξενίας και ενδυνάμωσης του Social Dynamo. Με ποιον τρόπο έχετε βοηθηθεί από την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα του Social Dynamo;
Το Social Dynamo αποτελεί για εμάς ένα «Σπίτι» όπου μπορούμε να δουλέψουμε, να εμπνευστούμε, να δημιουργήσουμε και να αναπτύξουμε τις ιδέες μας για την αξιοποίηση του παιχνιδιού ως μέσου εκπαίδευσης, ένταξης και κοινωνικοποίησης. Και επειδή το πιο σημαντικό πράγμα σε ένα «Σπίτι» είναι οι άνθρωποί του, είναι εκείνοι που μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιούμε στο μέγιστο το χώρο, τα υλικά, την κατάρτιση, την επαγγελματική υποστήριξη και το δίκτυο. Το δίκτυο τόσο με τις ομάδες που φιλοξενεί όσο και με τους φορείς του δήμου, τους μέντορες, τους επαγγελματίες του χώρου και τις επωφελούμενες ομάδες. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά την Jennifer Clarke, Συντονίστρια Προγραμμάτων ενδυνάμωσης ΜΚΟ στο Ίδρυμα Μποδοσάκη, την Ράνια Ελ Αμπάσυ, Διαχειρίστρια και Συντονίστρια του Social Dynamo και τη μέντορά μας Ηρώ Μπάλα. Κάθε μια από τη θέση της συνέβαλε σημαντικά στο έργο μας.

Πώς πιστεύετε ότι οι δήμοι της Ελλάδας και οι θεσμοί γενικότερα θα μπορούσαν να ενσωματώσουν κάποιες από τις πρακτικές που ακολουθεί η Challedu προκειμένου να βελτιώσουν τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες;
Μια πρακτική που ακολουθούμε πολύ συχνά και που συμβαίνει και στο Bridge Game Jam είναι η προσπάθεια αλληλεπίδρασης με μέσω το παιχνίδι διαφορετικών ομάδων επωφελούμενων με σκοπό την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων, την ενίσχυση δεξιοτήτων και ικανοτήτων και την κοινωνικοποίηση. Αυτή είναι μια τακτική που μπορεί να προσφέρει πολλαπλά τόσο στους συμμετέχοντες όσο και στο κοινωνικό σύνολο. Με βασικότερο από όλα την επικοινωνία, την δημιουργία σχέσεων, την δημιουργία δικτύου. Αντίστοιχες πρακτικές θα μπορούσε να εφαρμόσει ο δήμος τόσο για να λύσει προβλήματα της καθημερινότητας όσο και για να κινητοποιήσει περισσότερο τους πολίτες στην ανάληψη θετικών πρωτοβουλιών. Μια άλλη πρακτική είναι η δημιουργία πολλαπλών συνεργιών για την υποστήριξη των επωφελούμενων ομάδων και η εμπιστοσύνη. Θεωρώ σημαντικό οι δήμοι καθώς και άλλοι θεσμοί να δώσουν υποστήριξη σε νέες πρωτοβουλίες, σε νέες δράσεις, σε νέες συνέργειες, σε νέους ανθρώπους που μπορούν να φέρουν μια νέα ζωή στην πόλη. Σίγουρα όπως με κάθε συνεργασία μπορεί κάποια πράγματα να αποτύχουν, κάποια άλλα όμως θα δημιουργήσουν βάσεις για έναν δήμο που στηρίζεται στους πολίτες του και τους εμπιστεύεται.

Ποιες άλλες δράσεις πρόκειται να υλοποιήσει η Challedu στο επόμενο διάστημα;
Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσουμε κάποιες δράσεις εκπαίδευσης μέσα από παιχνίδι για παιδιά στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος και στην Αθήνα Πρωτεύουσα βιβλίου 2018. Θα πραγματοποιήσουμε ένα εργαστήριο για παιδιά Γυμνασίου, Λυκείου και Καθηγητές στο Athens Science Festival, όπου μέσα από ένα παιχνίδι θα γνωρίσουν σημαντικές γυναίκες επιστήμονες και θα μάθουν για τη συμβολή τους στους τομείς STEM. Επίσης θα συνεχίσουμε τα εκπαιδευτικά προγράμματά μας σε δημοτικά σχολεία «Οι Μάγοι του Σύμπαντος-Φυσική», «Το εργοστάσιο της ζωής- Βιολογία», «Ο Γκρουρ το λιοντάρι-Αυτοπεποίθηση», «Το Μεγάλο Καρυδότσουφλο-Διαφορετικότητα». Τέλος καθώς είναι το έτος Μαθηματικών, θα εκδώσουμε το πρώτο μας interactive e-book «Η Αλζίνα και το Μαγικό τούνελ της Άλγεβρας» που θα ταξιδέψει τα παιδιά μέσα από ένα παραμύθι και πολλά παιχνίδια στη μαγεία των Μαθηματικών!

Για αιτήσεις συμμετοχής στο Bridge Game Jam, συμπληρώστε αυτή τη φόρμα.
Για επιπλέον πληροφορίες επισκεφτείτε τις σελίδες:
https://www.facebook.com/BridgeGameJam/
http://www.challedu.com/bridge_game_jam_athens
http://www.alzheimer-chalkida.org/bridge-game-jam-athens/

Στην εναρκτήρια εκδήλωση της Παρασκευής 20/4 ομιλητές θα είναι:
-Δρ. Τσολάκη, MD, PhD, Νευρολόγος– Ψυχίατρος, Καθηγήτρια Τμήμα Ιατρικής ΑΠΘ, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer
-Λένα Μαργιώτη, Κλινική Nευροψυχολογος,Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας Alzheimer Aμαρουσίου (Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών
Αθηνών)
-Δρ. Αντώνιος Μούγιας- Ψυχίατρος, Επιστημονικά Υπεύθυνος του κέντρου ΑLZHEIMER της Ψυχογηριατρικής Εταιρείας Ο ΝΕΣΤΩΡ
-Δρ. Κων/νος Προύσκας- Ψυχολόγος – Γεροντολόγος, Πρόεδρος Δ.Σ και Διευθύνων
Σύμβουλος στην ΑΚΤΙΟΣ Α.Ε
-Δρ. Μαριέτα Ρεμούνδου- Γνωστική νευροψυχολόγος, Brainous Υπηρεσίες Κλινικής
Νευροψυχολογίας
-Δρ. Παναγιώτης Μπαμίδης- Αναπλ. Καθηγητής Τμ. Ιατρικής ΑΠΘ, Ιδρυτής και
Επιστημονικά Υπεύθυνος του Οικοσυστήματος LLM Care και του Ζωντανού
Εργαστηρίου Ενεργούς & Υγιούς Διαβίωσης ThessAHALL

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο