Χαρτογραφώντας τους πόρους της πόλης

Χαρτογραφώντας τους πόρους της πόλης

Δραστήριες ομάδες και φορείς καταγράφουν πτυχές της διαθέσιμης προσφοράς της πόλης αξιοποιώντας μεθόδους ψηφιακής αλλά και “φυσικής” χαρτογράφησης.

Όλο και πιο συχνά η οργάνωση της πληροφορίας και η αποτύπωσή της σε χάρτες, ψηφιακούς ή και φυσικούς, αναδεικνύεται ως πολύτιμο εργαλείο γνώσης, με πολλαπλές δυνατότητες αξιοποίησης. Στα χέρια της Κοινωνίας των Πολιτών, η μεθοδολογία της χαρτογράφησης δίνει τη δυνατότητα σχεδιασμού εργαλείων τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην βελτίωση της καθημερινότητας στην πόλη, στην ενίσχυση της αλληλεγγύης ή ακόμα και στην ανάπτυξη υπηρεσιών που είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Η χαρτογράφηση βρίσκεται ασφαλώς και στην καρδιά της λειτουργίας του συνΑθηνά, καθώς η ψηφιακή του πλατφόρμα δίνει την δυνατότητα στους χρήστες της να αποτυπώνουν τις δράσεις και την προσφορά τους στην πόλη σε έναν χάρτη ο οποίος καταγράφει την δραστηριότητα της Κοινωνίας των Πολιτών από τον Ιούλιο του 2013 έως σήμερα, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί για τον δήμο Αθηναίων ένα πολύτιμο εργαλείο γνώσης των προτεραιοτήτων των ενεργών πολιτών.

Ας δούμε όμως κάποιες από τις ομάδες πολιτών που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας πραγματοποιώντας αντίστοιχες προσπάθειες χαρτογράφησης, η κάθε μία στο δικό της πεδίο δράσης.

Green Spaces

EDIT.Still026 2

Πρωτοβουλία της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Hellas, η ψηφιακή εφαρμογή Green Spaces, με τη βοήθεια των χρηστών της χαρτογραφεί τους χώρους αστικού πρασίνου σε όλη την Ελλάδα. Οι χρήστες της εφαρμογής έχουν τη δυνατότητα να βαθμολογούν τους χώρους αστικού πρασίνου και να καταγράφουν τα όποια προβλήματα, ενώ οι δημοτικές αρχές της χώρας ενθαρρύνονται να χρησιμοποιούν και να ενημερώνονται από την εφαρμογή έτσι ώστε να παρεμβαίνουν όπου οι πολίτες υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανάγκη.

 

Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτών για Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και Επανένταξης

pepsaee

Μια δράση χαρτογράφησης, καταγραφής και δικτύωσης των φορέων ψυχικής υγείας, πρόνοιας, εργασιακής και κοινωνικής αποκατάστασης οδήγησε στην δημιουργία τηλεφωνικού κέντρου και ιστοσελίδας που πληροφορούν τους πολίτες και τους παραπέμπουν άμεσα, έγκυρα και αποτελεσματικά στις υπηρεσίες που χρειάζονται. Την πρωτοβουλία ανέλαβαν η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, η Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε, η «Έδρα», η ΑΚΤΑΙΑ και ΠΕΨΑΕΕ χαρτογραφώντας τις διαθέσιμες υπηρεσίες σε πέντε περιοχές της Ελλάδας.

 

Χάρτης συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

eidi

Πρόκειται για την εθελοντική πρωτοβουλία μιας αυθόρμητης κίνησης πολιτών στο facebook να καταγράψουν συστηματικά όλη τη διαθέσιμη πληροφορία, έτσι ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματικά η σύνδεση των υπαρκτών αναγκών με την διάθεση των πολιτών για προσφορά, σε ότι αφορά τις πιεστικές συνθήκες που δημιουργεί το προσφυγικό θέμα. Ο χάρτης των Refugees Welcome GR αποτυπώνει όλα τα σημεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και στην Κύπρο, εκκλήσεις για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας και εθελοντές. Μπορείτε να τον δείτε εδώ.

 

Into Stoas

Entos Stoas All web 700

Μια εναλλακτική πλοήγηση στο αστικό τοπίο της πόλης προτείνει η σχεδιάστρια και συνεργάτιδα του συνΑθηνά Νατάσα Παππά. Αντικείμενο της δικής της χαρτογράφησης αποτελούν οι στοές του εμπορικού τριγώνου της πόλης, όπως αποτυπώνονται στον οδηγό πόλης «Εντός Στοάς – Αθηναϊκά Περάσματα». Κλειδί για αυτή τη διαδρομή είναι οι παλιές ταμπέλες εξόδου σε κάποιες από τις εισόδους στοών, οι οποίες πλέον αποτελούν σουρεαλιστικές λεπτομέρειες που συχνά περνούν απαρατήρητες. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Map your meal

map your meal app

Το Map your meal επιτρέπει στους καταναλωτές να ανιχνεύουν την προέλευση της τροφής τους μέσα από τη χρήση μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, σκανάροντας το barcode των προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο οι καταναλωτές ενημερώνονται για τους διεθνείς συσχετισμούς στην παραγωγή των τροφίμων και ευαισθητοποιούνται γύρω από την ανάγκη για πιο βιώσιμα διατροφικά συστήματα. Στην ανάπτυξη της εφαρμογής συνεργάστηκε η ελληνική MKO Fair Trade Hellas. Περισσότερες πληροφορίες εδώ

 

Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα

6 728x280 crop

Η MONUMENTA αναγνωρίζοντας τη σημασία της καταγραφής για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ξεκίνησε to 2013 το διετές πρόγραμμα «Καταγραφή και Ανάδειξη κτηρίων 19ου και 20ού αιώνα στην Αθήνα». Οι κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι η έρευνα και η καταγραφή όλων των κτηρίων της περιόδου 1830-1940, με σκοπό τη μελέτη τους αλλά και την προστασία και την ανάδειξή τους. Παράλληλα το πρόγραμμα στοχεύει να εντάξει την αρχιτεκτονική στην καθημερινή ζωή των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης με μια σειρά δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων (εκπαιδευτικά προγράμματα, ημερίδες, ξεναγήσεις, ποδηλατοδιαδρομές, ιστοσελίδα, ενημερωτικά έντυπα κ.λπ.) αλλά και με την ενεργό συμμετοχή στην καταγραφή, στην πληροφόρηση για τα κτήρια.

 

Urban Dig Project

tumblr inline o61sroF00g1te7xhj 500

H χαρτογράφηση αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της ομάδας “όχι παίζουμε” στην υλοποίηση του Urban Dig Project. Στις εκάστοτε περιοχές και γειτονιές που προσεγγίζει το Urban Dig Project δημιουργούνται ομάδες εργασίας και χαρτογράφησης (ομάδες προφορικής ιστορίας, ιστορικής χαρτογράφησης, αισθητηριακής χαρτογράφησης, χαρτογράφησης φιλοδοξιών και ικανοτήτων, χαρτογράφησης πολιτιστικής δραστηριότητας), με σκοπό την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων της κάθε γειτονιάς και την αξιοποίηση των συμπερασμάτων σε πολιτιστικές δράσεις που στοχεύουν στο γεφύρωμα ανάμεσα στις γειτονιές και τον ευρύτερο αστικό ιστό. Το πείραμα έχει ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία στο Δουργούτι μέσα από το Dourgouti Island Hotel, ενώ ο επόμενος σταθμός της ομάδας όχι παίζουμε και του Urban Dig Project είναι η περιοχή της Ομόνοιας.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο