«συνεργ ΩΣ πολίτης / δρω. μοιράζομαι. αλλάζω», μια ημερίδα για την ανάπτυξη και τη δικτύωση των ενεργών πολιτών

«συνεργ ΩΣ πολίτης / δρω. μοιράζομαι. αλλάζω», μια ημερίδα για την ανάπτυξη και τη δικτύωση των ενεργών πολιτών

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στο Μύρτιλλο café, στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό.

Το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, ο Σύνδεσμος Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και η Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά προσκαλούν τις ομάδες ενεργών πολιτών που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα, να συμμετάσχουν στις εργασίες της ημερίδας «συνεργ ΩΣ πολίτης / δρω. μοιράζομαι. αλλάζω» η οποία πραγματοποιείται την Τρίτη 1 Νοεμβρίου στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό.

Σκεπτικό

H ημερίδα «συνεργ ΩΣ πολίτης / δρω. μοιράζομαι. αλλάζω» επιχειρεί να αποτυπώσει και να ενισχύσει το αναπτυσσόμενο ρεύμα δικτύωσης των ενεργών πολιτών και των παρεμβάσεών τους για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και του αστικού περιβάλλοντος, σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο. Απευθύνεται στα μέλη συλλογικοτήτων και πρωτοβουλιών, οι οποίες ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν τα εργαλεία και τις καλές πρακτικές που τίθενται σήμερα στη διάθεση των ενεργών πολιτών, ώστε να εξελιχθούν, να υποστηρίξουν το έργο τους και να αυξήσουν την επιρροή τους. Η διοργάνωση διαφέρει από ανάλογες προσπάθειες κατά το ότι το περιεχόμενο και η επικοινωνιακή στρατηγική της επιδιώκουν να προσελκύσουν και όσους δεν είχαν πρόσβαση, μέχρι σήμερα, σε πληροφορίες για το νέο τοπίο (ευκαιρίες, εργαλεία, προοπτικές) που διαμορφώνεται στη χώρα μας και στην Ευρώπη, και αφορά στη δράση των ενεργών πολιτών.

Όραμα

Η ημερίδα, μια πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτών Πλατείας Καλλιγά, επιδιώκει να καταγραφεί ως δράση καινοτόμος και στοχευμένη, που δίνει στους ενεργούς πολίτες εργαλεία πολύτιμα για την ενίσχυση και διεύρυνση της δράσης τους· ως σημείο συνάντησης, και ανταλλαγής απόψεων και εμπειρίας στο πεδίο τής από τη βάση κοινωνικής προσφοράς· ως σημαντική ευκαιρία δικτύωσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων ομάδων· ως αφορμή για εμπέδωση και ανάδειξη του ρόλου των ενεργών πολιτών στην παρούσα κοινωνική και οικονομική συγκυρία· αλλά και ως εμπειρία με έντονα διαδραστικό χαρακτήρα, χάρη στις συμμετοχικές πρακτικές που θα εφαρμόσει.

Περιεχόμενο

Η διοργάνωση θα περιλαμβάνει:
i. Εισηγήσεις και συζήτηση, στο πλαίσιο των οποίων ενεργοί πολίτες, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες θα περιγράψουν τις μορφές συλλογικής δράσης με τις οποίες ταυτίζεται σήμερα η Κοινωνία των Πολιτών, τις δυνατότητες που προσφέρει το υφιστάμενο νομικό και θεσμικό πλαίσιο, και τις καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ii. Παράλληλα θεματικά εργαστήρια συμβουλευτικής/καθοδήγησης (mentoring workshops), αφιερωμένα στα διαθέσιμα «αστικά εργαλεία» που αφορούν στη νομική υπόσταση, την επικοινωνιακή στρατηγική και τη δικτύωση, τη χρηματοδότηση, και την κοινωνική επιχειρηματικότητα των ενεργών πολιτών και των ομάδων τους. Στο πλαίσιο των εργαστηρίων, ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι κοινωφελών οργανισμών και οργανωμένων δομών της Κοινωνίας των Πολιτών θα συμμετέχουν ως εμπειρογνώμονες-σύμβουλοι (mentors), και θα επιχειρήσουν να απαντήσουν στους προβληματισμούς και τα ερωτήματα που θα θέσουν οι εκπρόσωποι των προσκεκλημένων ομάδων. 

Πρόγραμμα
 

Α΄ μέρος
09.00-09.40 Προσέλευση
09.40-10.00 Χαιρετισμοί 
10.00-10.20 Κεντρική ομιλία: “Η Κοινωνία των Πολιτών στην Ελλάδα και την Ευρώπη σήμερα”
10.30-13.00 Στρογγυλή τράπεζα: “Δράση απο τη βάση: προκλήσεις και σκέψεις για το μέλλον των ενεργών πολιτών”
13.00-14.00 Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα
Β΄μέρος
14.00-17.00 Παράλληλα θεματικά εργαστήρια: Νομικές μορφές|Οικονομική βιωσιμότητα | Επικοινωνία & δικτύωση | Κοινωνικό επιχειρείν
17.00-17.30 Λήξη της ημερίδας – Συμπεράσματα και επόμενα βήματα

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στο Μύρτιλλο cafe, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό, (Τριφυλλίας και Λάμψα, Αθήνα). Η συμμετοχή είναι δωρεάν, απαραίτητη η κράτηση θέσης. Από κάθε ομάδα/συλλογικότητα μπορούν να συμμετέχουν μέχρι τέσσερις εκπρόσωποι, ένας για κάθε θεματικό εργαστήριo.
Για δήλωση συμμετοχής και πληροφορίες: synergospolitis@gmail.com | (+30) 6987504071.

 

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο