Συνέντευξη: Let’s do it Greece

Συνέντευξη: Let’s do it Greece

Mε ένα ισχυρό μήνυμα εθελοντισμού και περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, η εκστρατεία Let’s do it Greece επιστρέφει στις 2 Απριλίου με χιλιάδες δράσεις σε όλη την Ελλάδα.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά το Let’s do it Greece απευθύνει πρόσκληση σε φορείς και συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα να οργανώσουν δράσεις στην περιοχή τους και να διαδώσουν έτσι τις αρχές του εθελοντισμού, της συνεργασίας και, ασφαλώς, της σημασίας της φροντίδας για το περιβάλλον. Για το τι ακριβώς θα συμβεί την Κυριακή 2 Απριλίου μας μιλά ο Αναστάσης Σταμάτης, εθελοντής και Υπεύθυνος Μεγάλων Συνεργασιών του Let’s do it Greece.

Ποια είναι και πού αποσκοπεί η πρωτοβουλία Let’s do it Greece;

To Let’s do it Greece αποτελεί μια πανελλήνια εθελοντική Εκστρατεία στην οποία ενώνουμε τις δυνάμεις μας σε όλη την Ελλάδα για να καθαρίσουμε τη χώρα μέσα σε μία μόνο ημέρα.

Φέτος είναι η έκτη χρονιά που διοργανώνουμε τη συγκεκριμένη δράση, με τις συμμετοχές να έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Ο φετινός μεγάλος μας στόχος είναι να ενεργοποιήσουμε 100,000 εθελοντές από 3000 ομάδες σε πάνω από 1500 σημεία δράσεων σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από νέα παιδιά, με σκοπό να προβληθεί τόσο στον ελληνικό χώρο όσο και διεθνώς, το καλό πρόσωπο της πατρίδας μας. Το πρόσωπο των ανθρώπων που προσπαθούν και προσφέρουν καθημερινά στον τόπο τους, το πρόσωπο των εθελοντών που συνεργάζονται σε κοινή προσπάθεια, το πρόσωπο της χαράς, της συμμετοχής και της δημιουργικότητας.

Στα μάτια μας, το Let’s do it Greece είναι μια ευκαιρία να ενώσουμε την κοινωνία εμπνέοντας χιλιάδες πολίτες που βοηθάμε ο ένας τον άλλο και όλη την κοινωνία ταυτόχρονα, και αυτό να λειτουργεί πολλαπλασιαστικά.

Φέτος το Let’s do it Greece πραγματοποιείται για έκτη συνεχόμενη χρονιά; Πώς αξιολογείτε την έως τώρα εξέλιξη της πρωτοβουλίας μέσα από την πορεία στο χρόνο; Ποια είναι τα σημαντικότερα πράγματα που έχετε μάθει;

Μας εντυπωσίασε και μας έδωσε μεγάλη δύναμη η θετική απόκριση του κόσμου από κάθε γωνιά της χώρας. Η εκστρατεία διοργανώνεται αποκλειστικά από εθελοντές, και η ελπίδα που εισπράττουμε από όλη την Ελλάδα μας δίνει φτερά. Βιώνουμε την εξέλιξη της εκστρατείας κάθε μέρα, τον κόσμο που την αγκαλιάζει, τους εθελοντές μας που διοχετεύουν τη δημιουργικότητά τους και δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν.

Στην πορεία στάθηκαν δίπλα μας αξιόλογοι άνθρωποι που μας βοήθησαν να θέσουμε τις σωστές βάσεις για την εξέλιξη της πορείας μας, και, αν και εθελοντές, να θέτουμε ψηλά τον πήχη για το αποτέλεσμα του εγχειρήματός μας. Μέσα από αυτό διδαχθήκαμε τη χαρά της δημιουργίας και το πόσο σημαντική είναι η ευθύνη του καθενός μας για να φέρουμε την αλλαγή. Καταλαβαίνουμε κάθε μέρα πώς λειτουργεί ο κόσμος μας, και αντιλαμβανόμαστε τον ρόλο μας στη μεγαλύτερη εικόνα. Συνειδητοποιούμε τη σημασία του αλληλοσεβασμού και της διαφορετικότητας, της συνεργασίας, και βλέπουμε στην πράξη πώς μια δυνατή και δεμένη Ομάδα μπορεί να ξεπεράσει όλες τις προσδοκίες!

Μάθαμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας και γνωρίσαμε μια Ελλάδα διαφορετική από αυτή που κυριαρχεί στη συνείδηση πολλών. Μια Ελλάδα με πολίτες ενεργούς, δημιουργικούς, με φιλότιμο, με ελπίδα, με όρεξη να αλλάξουν τη χώρα μας προς το καλύτερο. Πλέον όλοι γνωρίζουμε ότι κανένας μας δεν είναι μόνος, και γινόμαστε, όλοι μαζί, μια Μεγάλη Εθελοντική Οικογένεια!

Ποια είναι η σημασία της συνεργασίας με τις κατά τόπους δημοτικές αρχές για την υλοποίηση των δράσεων του Let’s do it Greece;

Η συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη δράση.

Η συμβολή των δήμων στη διοργάνωση και την προώθηση της δράσης μέσω των εργαλείων επικοινωνίας που διαθέτουν είναι καθοριστική, όπως επίσης και η υποστήριξη με μηχανήματα καθαρισμού, ειδικά σε μέρη δυσπρόσιτα και επικίνδυνα για εθελοντές.

Οι εθελοντές με τη σειρά τους δίνουν το έναυσμα στο δήμο για την κοινή προσπάθεια και γίνονται πρωταγωνιστές της δράσης. Επενδύοντας χρόνο στην κοινότητα, στην περιοχή τους, αντιλαμβάνονται την ευθύνη που έχουμε όλοι μας για το περιβάλλον, γίνονται ενεργοί πολίτες και συνοδοιπόροι στη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας.

Και όλο αυτό οδηγεί σε μια ανοδική «έλικα», στην οποία τοπική αυτοδιοίκηση και πολίτες εδραιώνουν ουσιαστική και άμεση επικοινωνία, και συνεργάζονται με έναν τρόπο υγιή για το κοινό καλό.

Με ποιους άλλους φορείς συνεργάζεστε προκειμένου να προσελκύσετε και να μεγαλώσετε τον αριθμό των δράσεων που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του Let’s do it Greece;

Για την Κυριακή 2 Απριλίου, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και υποστήριξη πάνω από 2700 σχολεία και φορείς σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι, αθλητικά σωματεία, το σύνολο των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, δήμοι, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, εταιρείες, ιδιώτες, μουσεία, πανεπιστήμια και σχολεία.

Συνεργαζόμαστε με το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Πέλλας, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Αλεξανδρούπολης και το Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Εθελοντισμού “Let’s do it Greece 2017 στα σχολεία” , ενώ η εκστρατεία μας έχει λάβει αιγίδα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Τι μπορεί να κάνει κάποιος για να οργανώσει μια δράση στο πλαίσιο του Let’s do it Greece? Πώς μπορεί ένα μεμονωμένο άτομο να συμμετάσχει εθελοντικά σε κάποια από τις δράσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο του Let’s do it Greece στις 2 Απριλίου;

Το Let’s do it Greece βασίζεται στη λογική της αυτοοργάνωσης. Η δράση στα πλαίσια του Let’s do it μοιάζει με οποιαδήποτε άλλη δράση θα διοργάνωνε κάποιος φορέας, ή μια ομάδα πολιτών. Η μεγάλη διαφορά είναι πως, εκείνη τη μέρα, όλη η Ελλάδα κινείται σε ρυθμούς εθελοντισμού και όλοι μαζί σηκώνουμε μανίκια για να προσφέρουμε στον τόπο μας!

Σαν Οργανωτική Ομάδα Εθελοντών, βρισκόμαστε δίπλα σε όσους θέλουν να οργανώσουν τη δική τους δράση. Έχουμε συντάξει ένα σχέδιο δράσης, με επτά βασικά βήματα που προτείνουμε να ακολουθήσουν όσοι θέλουν να διοργανώσουν τη δική τους δράση. Τα βήματα αυτά είναι:

1. Καταγραφή αναγκών
2. Κάλεσμα φορέων σε συνάντηση
3. Δημιουργία ομάδας συντονισμού της δράσης
4. Προετοιμασία δράσης
5. Επικοινωνία & διάδοση δράσης
6. Υλοποίηση την ημέρα της δράσης
7. Αναγνώριση της συμμετοχής των εθελοντών & επικοινωνία αποτελέσματος

Τα σχέδια δράσης και πλούσιο ακόμα υλικό υποστήριξης για την οργάνωση και την επικοινωνία των δράσεων βρίσκεται στη διάθεση όλων των εθελοντών μας στην ενότητα «Εργαλεία» της ιστοσελίδας μας.
Για τους πολίτες που θέλουν να λάβουν μέρος σε δράσεις ως εθελόντριες/εθελοντές, έχουμε δημιουργήσει ένα Διαδραστικό Χάρτη Δράσεων με τα σημεία δράσεων όλης της Ελλάδας! Ο καθένας μπορεί να βρει τις δράσεις που τον ενδιαφέρουν, και να δώσει το παρών την Κυριακή, 2 Απριλίου. Πάντα χαιρόμαστε να γνωρίζουμε νέους εθελοντές και τους υποδεχόμαστε με πολλά χαμόγελα – έχουμε ένα κοινό στόχο και όλη την καλή διάθεση να τον πετύχουμε!

Ραντεβού στις 2 Απριλίου λοιπόν, και γίνε η αλλαγή που περιμένεις!

Περισσότερες πληροφορίες για το Let’s do it Greece! εδώ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο