Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με ιδέες και προτάσεις για το προσφυγικό

Στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση με ιδέες και προτάσεις για το προσφυγικό

Το συνΑθηνά επιμελήθηκε την συζήτηση «Αστικός Αυτοσχεδιασμός: οι πολίτες απαντούν στις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης» στο πλαίσιο του συνεδρίου «Διασπορές σε Διάλογο: Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία» στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

 Στις 8 και 9 Οκτωβρίου, η Στέγη Ιδρύματος Ωνάση διοργάνωσε το διήμερο συνέδριο «Διασπορές σε Διάλογο: Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία», με κεντρικό του άξονα μια σειρά από ομιλίες και συζητήσεις γύρω από την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής/ προσφυγικής κρίσης και την πολυπολιτισμικότητα και το πώς αυτές διαμορφώνονται στον πλανήτη σήμερα, συχνά σε συσχετισμό με τις πρακτικές της τέχνης και ιδιαίτερα του αυτοσχεδιασμού.

Με αφετηρία τη διαπίστωση ότι μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες που γέννησε το πρόσφατο ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης, οι αλληλέγγυοι πολίτες δεν μπορούν παρά να δράσουν αυθόρμητα, γρήγορα και ευέλικτα, επομένως -όπως θα λέγαμε στη γλώσσα της μουσικής- να αυτοσχεδιάσουν, το συνΑθηνά κλήθηκε, ως κόμβος συνάντησης και συντονισμού των ενεργών πολιτών στην πόλη, να οργανώσει την συζήτηση «Αστικός Αυτοσχεδιασμός: οι πολίτες απαντούν στις προκλήσεις της προσφυγικής κρίσης». Έτσι την Κυριακή 9/10 προσκαλέστηκαν να συμμετάσχουν και να παρουσιάσουν τα project τους εκπρόσωποι ομάδων πολιτών που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό, μέσα από δράσεις που αφορούν την ενσωμάτωση, την κοινωνική ένταξη, την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης.

Η Αμαλία Ζέπου, αντιδήμαρχος της Κοινωνίας των Πολιτών, παρουσίασε το συνΑθηνά ως ολοκληρωμένο μηχανισμό του Δήμου Αθηναίων ο οποίος συλλέγει, προβάλει και ενισχύει τις δράσεις των ενεργών πολιτών, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιεί την γνώση που προέρχεται από την Κοινωνία των Πολιτών ώστε να αναβαθμίζεται και ο ίδιος ο Δήμος.

Εκπροσωπώντας το περιοδικό Solomon οι Φάνης Κόλλιας και Khan Yousafzai παρουσίασαν την πρωτοβουλία τους να αξιοποιήσουν τις δεξιότητες και το πολυπολιτισμικό υπόβαθρο της ομάδας τους για να δημιουργήσουν ένα ψηφιακό μέσο ενημέρωσης με ποικίλο περιεχόμενο, προτείνοντας παράλληλα ένα πρωτότυπο μοντέλο ενσωμάτωσης και κοινωνικής ένταξης.

Η Λήδα Τσενέ, παρουσίασε τρία από τα επερχόμενα προγράμματα του Impact Hub τα οποία τοποθετούν στο επίκεντρο την κοινωνική ένταξη και την ενσωμάτωση των προσφύγων. Το πρώτο αφορά την εκμάθηση ελληνικών σε παιδιά μέσα από τα κόμικς. Το δεύτερο είναι η ίδρυση του μουσικού συνόλου El Sistema (στο πρότυπο της αντίστοιχης ορχήστρας της Βενεζουέλας) το οποίο αναπτύσσει στα παιδιά μουσικές δεξιότητες καθώς και δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας. Το τρίτο είναι το Hack the Camp, ένα δημιουργικό hackathon για να την αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού ζητήματος και των θεμάτων ένταξης το οποίο πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, στη Διπλάρειο Σχολή και στον φυσικό χώρο του Impact Hub, σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, και την Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Η εικαστικός Βαρβάρα Παπαδοπούλου, μεταφέροντας τις εμπειρίες της από τη δράση της ως αλληλέγγυου πολίτη στο πεδίο, τόσο στη Λέσβο όσο και στην Αθήνα, τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για στενότερη συνεργασία των θεσμών με τις αυθόρμητες πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται από τη βάση της κοινωνίας των πολιτών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ταυτόχρονα υποστήριξε την αξιοποίηση των δεξιοτήτων των προσφύγων στους αστικούς ιστούς αντιπαραθέτοντάς την με τον εγκλεισμό τους σε απομακρυσμένες δομές φιλοξενίας.

Η Ιωάννα Θεοδώρου παρουσίασε την πρωτοβουλία του Campfire Innovation να υποστηρίξει τη δημιουργία «έξυπνων» λύσεων για το προσφυγικό από grassroots ομάδες, μέσα από την έρευνα και την ενθάρρυνση της συνεργασίας ανάμεσα στις ομάδες, την ανάδειξη τους αλλά και τη διασύνδεσή τους με υποστηρικτές.

Τέλος, ο Παναγιώτης Τζαννετάκης, παρουσίασε το νεοσύστατο κέντρο ημέρας Khora Community στην οδό Ασκληπιού, όπου μια πολυεθνική ομάδα αλληλέγγυων πολιτών έχει δημιουργήσει έναν φιλικό χώρο στον οποίο οι πρόσφυγες μπορούν να σιτίζονται, να λαμβάνουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, να περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους και να μοιράζονται δεξιότητες.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά τις παρουσιάσεις διαπιστώθηκε ως επιτακτική η ανάγκη βιωσιμότητα και για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των προτάσεων που προκύπτουν για το προσφυγικό από τη βάση της κοινωνίας των πολιτών.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο «Διασπορές σε Διάλογο: Πολυπολιτισμός, Μετανάστευση και Αυτοσχεδιαστική Φαντασία» εδώ.

 

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο