Πηγαία και αλληλέγγυα

Πηγαία και αλληλέγγυα

Συνεντεύξεις με τις άτυπες ομάδες αλληλεγγύης που συμμετέχουν στην πλατφόρμα του συνΑθηνά.

Η αλληλεγγύη αποτελεί αυτή τη στιγμή την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα των ενεργών πολιτών της Αθήνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγει το συνΑθηνά από τις δράσεις των πολιτών. Η συμπαράσταση σε συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται από την κρίση μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές. Άλλοι την εκδηλώνουν ως μεμονωμένα άτομα και άλλοι μέσα από συντονισμένες προσπάθειες.

Εκτός όμως από τις ασύντακτες, μεμονωμένες πρωτοβουλίες των πολιτών και τις δράσεις που αναλαμβάνουν φορείς, οργανισμοί, ιδρύματα και Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, υπάρχουν και οι άτυποι σχηματισμοί, συχνά παρέες φίλων οι οποίοι ενώνουν τις δυνάμεις τους στην υπηρεσία ενός ανώτερου σκοπού. Οι άτυπες ομάδες αλληλεγγύης αυτό-οργανώνονται και διοργανώνουν δράσεις με όσα μέσα μπορούν να διαθέσουν. Κι ενώ η κινητοποίησή τους είναι αυθόρμητη και πηγαία, οι δράσεις τους δεν υπολείπονται σε θετικό αντίκτυπο σε σχέση με αντίστοιχες πρωτοβουλίες άλλων, πιο οργανωμένων ομάδων ή δομών. Το πλαίσιο της ανεξαρτησίας από χρηματοδοτήσεις άλλες μορφές υποστήριξης μέσα στο οποίο έχουν οι ίδιες επιλέξει να λειτουργήσουν τους δίνει τη δυνατότητα να επικεντρώνονται στο στόχο τους χωρίς περισπασμούς και να έχουν ευελιξία στον τρόπο που λαμβάνουν τις αποφάσεις τους και υλοποιούν τις δράσεις τους. Τι όμως κάνουν στην πράξη αυτές οι ομάδες; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά της άτυπης μορφής λειτουργίας τους; Και, τέλος, πώς συνδέονται με τοπικές αρχές των πόλεων μέσα στις οποίες αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους;
Απευθυνθήκαμε σε τρεις από τις άτυπες ομάδες που συμμετέχουν στην πλατφόρμα του συνΑθηνά ανεβάζοντας δράσεις αλληλεγγύης για να πάρουμε τις απαντήσεις. Μας μίλησαν οι εκπρόσωποι της Ομάδας Εθελοντών Alex, της ομάδας ΠΑΡΕΑ και της ομάδας Βοήθησε τον Πλησίον σου.

alex

Ομάδα Εθελοντών Alex

Πώς προέκυψε η ιδέα να ιδρύσετε την ομάδα σας;
Η ομάδα μας δημιουργήθηκε στην κυριολεξία από μια εκδήλωση. Δεν είχαμε σχέδια να φτιάξουμε μια ομάδα. Μετά την πρώτη εκδήλωση που ξεκίνησε απλά ως ένα κάλεσμα για να βοηθηθούν οι άστεγοι συμπολίτες μας συμφωνήσαμε να γίνουμε μια ομάδα εθελοντισμού για να καταφέρουμε να βοηθήσουμε πολλούς ανθρώπους και όχι μόνο μέσα από συμβολικές πράξεις.

Ποια είναι η δραστηριότητά σας και πως την αναπτύσσετε;
Θέλουμε να δηλώνουμε “παρών” για κάθε ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, μαζεύουμε πλαστικά καπάκια για να αγοράσουμε αναπηρικό αμαξίδιο, έχουμε λίστα αιμοδοτών στο νοσοκομείο παίδων «Η Αγία Σοφία», κυρίως όμως δραστηριοποιούμαστε γύρω από τους άστεγους. Κάθε εβδομάδα έχουμε δράσεις με μαγειρεμένο φαγητό όπου κόσμος μαγειρεύει και έρχεται μαζί μας να το μοιράσει ο ίδιος στον κόσμο και, όταν υπάρχει ανάγκη, αναλαμβάνουμε να δώσουμε από ρούχα, προσφορά των εθελοντών, έως ψυχολογική στήριξη και, το πιο απλό, την παρέα μας για να μην είναι μόνοι. Ως ομάδα, αναλαμβάνουμε κάθε Παρασκευή, εκτός απροόπτου, μέσω μιας εκδήλωσης στο facebook να προκαλέσουμε κόσμο να προσφέρει και να έρθει να δει και να βοηθήσει ο ίδιος, τόσο στον Πειραιά όσο και στην Αθήνα. Είναι ένας από τους σκοπούς της ομάδας Alex. Να ευαισθητοποιήσει ανθρώπους προς τον εθελοντισμό. Η αλήθεια είναι πως προσωρινά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε ως ομάδα. Στο μέλλον εύχομαι να βρούμε μια πιο μόνιμη λύση για αυτούς τους ανθρώπους.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να λειτουργείτε ως άτυπη ομάδα, χωρίς νομική προσωπικότητα;
Ως άτυπη ομάδα δεν έχουμε προσφορές νόμιμες από εταιρίες. Μπορεί κάποια εταιρία να έχει μια αξιόλογη προσφορά όμως να μη μπορεί να μας την παράσχει επειδή δεν έχουμε νομική μορφή. Δυσκολίες αντιμετωπίζουμε ακόμα και για να πραγματοποιήσουμε αρκετές ιδέες επειδή δεν έχουμε νομική μορφή. Είναι δύσκολο να κλείσουμε χώρους, πρέπει να ερχόμαστε σε επικοινωνία με δήμους και το σημαντικότερο δεν είσαι στην επιφάνεια αν δεν είσαι νομικός φορέας. Σαν να μη μετράς, είσαι με χέρια δεμένα. Εμείς προτιμάμε να είμαστε όμως άτυπη ομάδα γιατί υπάρχουν πολλά θετικά. Πρώτα απ’ όλα η εμπιστοσύνη των αστέγων. Το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι αν είμαστε από ΜΚΟ και ότι δεν θα ήθελαν τη βοήθειά μας αν ερχόμαστε από νομικό φορέα γιατί δεν πιστεύουν στο κράτος. Πιστεύουν όπως και ο περισσότερος κόσμος πως οι ΜΚΟ κακομεταχειρίζονται τις δυνατότητες που προσφέρονται σε αυτές προς όφελος τους και όχι προς όφελος εκείνων. Ως νομικός φορέας βρίσκεσαι επίσης αντιμέτωπος με μια γραφειοκρατεία που δεν σου επιτρέπει να προχωρήσεις ελεύθερα σε ό,τι θέλεις, αφού υπάρχουν εμπόδια. Εμείς ως εθελοντές κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν λογοδοτούμε, δεν έχουμε εμπόδια για να ταΐσουμε, ας πούμε, τους ανθρώπους αυτούς. Αν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια ιδέα για να βοηθήσουμε όπου μπορούμε, το παλεύουμε.

Συνδέεστε με άλλες ομάδες ή φορείς που παράγουν παρόμοιο έργο με το δικό σας;
Είχαμε συνεργαστεί με κάποιες ομάδες εθελοντών και ΜΚΟ για να πραγματοποιήσουμε δράσεις αλλά δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη συνεργασία με κάποια ομάδα. Θα μπορούσα να πω ότι η μόνη ΜΚΟ που μας έχει συμβουλέψει, εξαρχής, για να οργανώσουμε την ομάδα είναι η Ι.Δ.Ε.Α η οποία είναι η μόνη με διαφάνεια λογαριασμών και δραστηριοτήτων. Αυτό ακριβώς έχουμε κάνει και εμείς. Στα βήματά της χτίσαμε και την διαφάνεια της δικής μας ομάδας, για να είμαστε ανοιχτοί στον κόσμο και να υπάρχει εμπιστοσύνη, κάτι που δυστυχώς δεν υπάρχει σε πολλές ανάλογες ομάδες και είναι ένας λόγος που δεν συνδεόμαστε άμεσα με κάποια.

Πώς μπορεί η σύνδεσή σας με το συνΑθηνά και κατ’ επέκταση με το δήμο Αθηναίων να ενισχύσει το έργο σας;
Το συνΑθηνα είναι η ευκαιρία να εκτελέσουμε κάθε ιδέα μας. Ως ομάδα δεν έχουμε την πολυτέλεια χώρου. Η στέγη του συνΑθηνά μας δίνει την δυνατότητα να φιλοξενηθούν οι δράσεις μας και να υλοποιηθούν. Μας έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Μέσω του συνΑθηνά έχουμε επίσης τη δυνατότητα να ενημερωθούμε για πολλά ζητήματα του Δήμου ως προς τον εθελοντισμό, να ενημερωθούμε και να γνωρίσουμε άλλες ομάδες όπου μπορούν να βοηθήσουν το έργο μας και εμείς το δικό τους, και ακόμα περισσότερο δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή με τον εθελοντισμό και να γίνουν ενεργοί πολίτες.

Η Ομάδα Εθελοντών Alex παρέχει ενημέρωση για τις δράσεις της μέσα από τη σελίδα της στο facebook.

parea

ΠΑΡΕΑ

Πώς προέκυψε η ιδέα να ιδρύσετε την ομάδα σας;
Δύο από εμάς συμμετείχαν σε μια άλλη ομάδα (ΜΚΟ) που ασχολούταν με δράσεις συσσιτίου προς άστεγους ανθρώπους. Ο τρόπος όμως οργάνωσης, διαχείρισης, αλλά και αντιμετώπισης πολλές φορές των ανθρώπων αυτών αλλά και των μελών της ομάδας δεν μας άρεσε και έτσι αποφασίσαμε να φτιάξουμε μια ομάδα που να δρα με πιο όμορφο, απλό, παρεΐστικο τρόπο και προπάντων χωρίς χρήματα!

Ποια είναι η δραστηριότητά σας και πως την αναπτύσσετε;
Ενδεικτικά, οι δράσεις της ΠΑΡΕΑΣ σε διάστημα περίπου 18 μηνών:
· 45 «βόλτες» προσφέροντας περισσότερες από 5000 μερίδες φαγητό (μαγειρεμένο στα σπίτια μας) στους άστεγους φίλους του Πειραιά και της Αθήνας. Οι βόλτες αυτές γίνονται μία φορά την εβδομάδα όπου ετοιμάζουμε 200 ατομικές σακούλες κάθε φορά οι οποίες περιλαμβάνουν: φαγητό (τα πάντα εκτός από τα πολύ ζουμερά), γλυκό (κέικ, τσουρέκι, κρουασάν, σοκοφρέτα κ.ά.), νερό, φρούτο, ψωμί, πιρούνι, χαρτοπετσέτα κι ένα μικρό πακέτο υγρά μαντηλάκια (15-20 τεμ.)
·Έχουμε μοιράσει περίπου 3700 σακίδια γεμάτα είδη πρώτης ανάγκης και ψυχαγωγίας στα μικρά προσφυγόπουλα για το δύσκολο ταξίδι τους.
·Αποστολή (από τον Αύγουστο έως σήμερα) περισσότερων από 350 κιβώτια με τρόφιμα, ρούχα και είδη προσωπικής υγιεινής στους πρόσφυγες των νησιών μας.
·Οργάνωση αποκριάτικου πάρτι, προσφορά γραφικής ύλης, εγκατάσταση κουρτινών σε αίθουσα σχολικών εκδηλώσεων καθώς και προσφορά ολοκληρωμένου Χριστουγεννιάτικου δείπνου σε 31 οικογένειες παιδιών σε 2 Ειδικά Δημοτικά Σχολεία.
·Έχουμε προσφέρει τρόφιμα, ρούχα και είδη άμεσης ανάγκης σε αρκετές άπορες οικογένειες
·Μαγείρεμα στον προαύλιο χώρο του συνΑθηνά (Πλατεία Βαρβακείου) κάθε Τετάρτη για περισσότερα από 60 άτομα. Η νέα αυτή δράση ονομάζεται One Stop και γίνεται σε συνεργασία με ακόμα 4 ομάδες. Οι άνθρωποι μπορούν να έρθουν εκεί να φάνε ζεστό φαγητό, να κουρευτούν, να πλύνουν και να στεγνώσουν τα ρούχα τους καθώς και να πάρουν νομικές, ανθρωπιστικές και υποστηρικτικές συμβουλές σε θέματα που τους απασχολούν.
Βασική προϋπόθεση για να προσφέρουμε οπουδήποτε είναι να επιβεβαιώνουμε εμείς οι ίδιοι ότι υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να λειτουργείτε ως άτυπη ομάδα, χωρίς νομική προσωπικότητα;
Βασικά προβλήματα δεν υπάρχουν. Όσες δράσεις έχουν οργανωθεί έως σήμερα έχουν όλες στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, παρότι δεν διαχειριζόμαστε τραπεζικό λογαριασμό και δεν δεχόμαστε χρήματα από κανέναν. Αυτό είναι ίσως το μεγαλύτερο επίτευγμα για την ομάδα μας. Έχουμε καταφέρει να κάνουμε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα με προσφορές μόνο σε είδη που κάθε φορά χρειάζονται αλλά και προσωπική εργασία από τα μέλη μας, που φυσικά για εμάς αυτός είναι και ο τρόπος προσφοράς και αλληλεγγύης.

Συνδέεστε με άλλες ομάδες ή φορείς που παράγουν παρόμοιο έργο με το δικό σας;
Παρόμοιο έργο με εμάς όχι. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, συνεργαζόμαστε με τις υπόλοιπες ομάδες του One Stop ώστε όλοι μαζί να προσφέρουμε σε διάστημα 3 ωρών όσες περισσότερες υπηρεσίες συγχρόνως γίνεται στους ανθρώπους που τις χρειάζονται.

Πώς μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να ενισχύσει το έργο σας στις περιοχές στις οποίες πραγματοποιείτε τις δράσεις σας;
Ίσως αν έκανε πιο εύκολη την διαδικασία στο να μπορούμε, για παράδειγμα, να μαγειρέψουμε στο λιμάνι του Πειραιά (χωρίς να χρειαζόμαστε άδεια από 10 διαφορετικά άτομα), ή αν μας διέθετε μια μεγαλύτερη αίθουσα από αυτήν του συνΑθηνά ώστε να μπορούσαμε να κάνουμε πιο πολλά πράγματα ή η ομάδα που πλένει και στεγνώνει τα ρούχα των αστέγων να μπορούσε να πάρει πιο εύκολα ρεύμα και νερό για την δράση της.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις της Παρέας μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

plision

Βοήθησε τον Πλησίον Σου

Πώς προέκυψε η ιδέα να ιδρύσετε την ομάδα σας;
Η ιδέα της ίδρυσης ήρθε εντελώς ξαφνικά. Ο ιδρυτής της ομάδας τα τελευταία χρόνια ασχολιόταν με παιδιά που αντιμετώπιζαν προβλήματα με τα ναρκωτικά και με παιδιά με HIV. Αυτό γινόταν για 20 χρόνια σχεδόν. Συμμετείχε εθελοντικά σε μεγάλα κέντρα φιλοξενίας τοξικομανών και παιδιών με τη νόσο κι έτσι απέκτησε μεγάλη εμπειρία στον τομέα. Έτσι αποφάσισε να ιδρύσει το »Βοήθησε τον Πλησίον Σου». Μια μικρή ομάδα με σεβασμό και αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας.

Ποια είναι η δραστηριότητά σας και πως την αναπτύσσετε;
Η δραστηριότητα μας είναι η εξής: μια προσπάθεια διευκόλυνσης στο τρόπο ζωής και μια πιο βιώσιμη κατάσταση επιβίωσης, με συσσίτια, προσφορά ένδυσης/ υπόδησης αλλά και άλλων απαραιτήτων υλικών. Η ανάπτυξή της έγινε αργά και σταθερά. Σιγά σιγά και χρόνο με τον χρόνο μαζεύονται και περισσότεροι εθελοντές. Οι βασικοί αλλά και σταθεροί είμαστε ο Φελίπε (ιδρυτής), η Μαρία (εγώ), ο Χασσάν και ο Νίκος.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να λειτουργείτε ως άτυπη ομάδα, χωρίς νομική προσωπικότητα;
Το να είσαι μια άτυπη ομάδα έχει και τα καλά του αλλά και τα άσχημά του. Τα καλά είναι ότι λειτουργείς »ανενόχλητος» και ελεύθερος. Δεν χρειάζεται να πάρεις άδεια από κανέναν ανώτερο σου ούτε να μπεις στην κουραστική διαδικασία της γραφειοκρατίας. Απλά πας κατευθείαν στον στόχο σου! Από την άλλη το μειονέκτημα είναι ότι αυτή την ομάδα πρέπει να την συντηρείς εσύ ο ίδιος.

Συνδέεστε με άλλες ομάδες ή φορείς που παράγουν παρόμοιο έργο με το δικό σας;
Ο ομάδα μας δεν έχει χορηγούς ούτε χρηματοδότες. Τα συσσίτια καλύπτονται από την τσέπη μας. Με ό,τι έξοδα συνεπάγεται αυτό (τρόφιμα, κεσεδάκια, κουτάλια, πιρούνια, ρεύμα κλπ). Είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση συνεργασίας με οποιαδήποτε ομάδα. Έχουμε συνεργαστεί και με εκκλησίες Ευαγγελικές και ιδιαίτερα την κινέζικη που μας προμήθευσε ρούχα και παιχνίδια αλλά και με Τον Στρατό της Σωτηρίας. Η ιδανική συνεργασία είναι να ενωθούν όλες οι ομάδες μαζί.

Πώς φαντάζεστε μια ιδανική συνεργασία με τις τοπικές αρχές;
Ένας χώρος μαγειρέματος αλλά και διανομής του φαγητού νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο για όλους όσοι βοηθούν με αυτό τον τρόπο.

Περισσότερες πληροφορίες για της δράσεις της ομάδας Βοήθησε τον Πλησίον σου εδώ.

 

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο