Το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές πόλεις

Το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, σημείο αναφοράς για τις ευρωπαϊκές πόλεις

Εκπρόσωποι πολλών ευρωπαϊκών πόλεων συμμετείχαν στην εκδήλωση “City Hall 4 Citizens” που διοργάνωσε το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων στο Σεράφειο.     

Το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων υποδέχτηκε πόλεις – μέλη του δικτύου Eurocities στις 16 Μαΐου στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «City Hall 4 Citizens».

Εκπρόσωποι περισσότερων από 70 ευρωπαϊκές πόλεις βρέθηκαν πρόσφατα στην Αθήνα για την «Συνεργατική Πλατφόρμα 2018», την ετήσια συνάντηση του Eurocities, του σημαντικότερου ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων. Το δίκτυο Eurocities αποτελείται από περισσότερες από 140 ευρωπαϊκές πόλεις και στο πλαίσιό του οι πόλεις συνεργάζονται και ανταλλάσσουν τεχνογνωσία και καλές πρακτικές γύρω από τις βασικότερες προκλήσεις που τις απασχολούν. Το Eurocities πρόσφατα εγκαινίασε την επίσημη καμπάνια του για τη δημοκρατία με τίτλο “Cities4Europe – Europe for Citizens”, μια εκστρατεία που επιδιώκει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική στην Ευρώπη.

Ο δήμος Αθηναίων συμμετείχε στην καμπάνια “Cities4Europe – Europe for Citizens” μέσα από την εκδήλωση “City Hall 4 Citizens” η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 16 Μαΐου στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων. Την εκδήλωση διοργάνωσε το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων, η πλατφόρμα δικτύωσης των ενεργών πολιτών της Αθήνας, που βραβεύτηκε από το Bloomberg Philanthropies στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού Mayors Challenge.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Καινοτομίας του δήμου Αθηναίων, Αμαλία Ζέπου, η οποία προεδρεύει της ομάδας εργασίας του Eurocities «Creative Citizenship», παρουσίασε την εμπειρία του συνΑθηνά ως προς τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ της κοινωνίας των πολιτών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και πληθώρα δράσεων και καλών πρακτικών που έχουν λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, μέσα από τη δικτύωση που προσφέρει ο δήμος Αθηναίων με το συνΑθηνά.

Ο Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων Κωνσταντίνος Χαμπίδης ανακοίνωσε επίσημα τη μετατροπή του www.synathina.gr σε πλατφόρμα ανοιχτού κώδικα, γεγονός που επιτρέπει σε άλλες πόλεις να χρησιμοποιήσουν επιμέρους ψηφιακά εργαλεία, ή ακόμα και ολόκληρη την ψηφιακή πλατφόρμα του συνΑθηνά, καθώς ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει εκφραστεί διεθνώς.

Άλλωστε, μέσα από την εκδήλωση έγινε εμφανές ότι όλες οι πόλεις κινούνται προς ανάλογες κατευθύνσεις με την εμπλοκή των ομάδων ενεργών πολιτών που δρουν προς το κοινό όφελος των πόλεων να καταλαμβάνει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη λειτουργία, αλλά και τη λήψη αποφάσεων των τοπικών αρχών. Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι από τη Γάνδη και τη Νάντη παρουσίασαν τις αντίστοιχες δικές τους πρωτοβουλίες, ενώ παρουσιάστηκε και μια σειρά από προγράμματα του δήμου που εμπλέκουν την κοινωνία των πολιτών:

ACCMR, Κέντρο Συντονισμού του δήμου Αθηναίων για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων

Ανοιχτά Σχολεία, Πρωτοβουλία του δήμου Αθηναίων που μετατρέπει 25 δημόσια σχολεία σε ανοιχτά κέντρα προς όφελος των τοπικών κοινοτήτων

ΠΟΛΗ², Συμμετοχικό πρόγραμμα ήπιων παρεμβάσεων στις γειτονιές της Αθήνας

Social Dynamo, ένα πρόγραμμα συνεργασίας του συνΑΘηνά με το Ίδρυμα Μποδοσάκη για την ενδυνάμωση ομάδων της κοινωνίας των πολιτών

«Η Αθήνα έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τη συστηματική πολιτική ανοιχτότητας προς την εμπλοκή ενεργών πολιτών με πληθώρα συμμετοχικών προγραμμάτων», τόνισε η Αντιδήμαρχος Αμαλία Ζέπου, ενώ αναφέρθηκε στο καινοτόμο μοντέλο λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης, καθώς και στην κοινή προσπάθεια δήμου και πολιτών για τον καθαρισμό της πόλης από μουτζούρες και tags, μέσα από το παράδειγμα της οδού Πανεπιστημίου.

Οι καλεσμένοι είχαν τη δυνατότητα να λάβουν στα χέρια τους το Lessons Learned from synAthina, ένα εγχειρίδιο που εξηγεί τη μεθοδολογία πίσω από την πλατφόρμα του δήμου Αθηναίων και παρουσιάζει τα εργαλεία που αξιοποιεί η ομάδα του συνΑθηνά για να προσεγγίσει, καταγράψει, δικτυώσει και υποστηρίξει τις δράσεις της κοινωνίας των πολιτών. Μάλιστα, τουλάχιστον 20 από τις παρευρισκόμενες πόλεις εξέφρασαν ειδικό ενδιαφέρον να σχεδιάσουν στους δήμους τους αντίστοιχες πρωτοβουλίες, ενώ η Αμαλία Ζέπου μαζί με την ομάδα του συνΑθηνά δεσμεύτηκαν να καθοδηγήσουν συστηματικά τις πόλεις που το επιθυμούν.

 

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο