Εργαστήριο MultipliCity: Rebooting Polykatoikies

Εργαστήριο MultipliCity: Rebooting Polykatoikies

Το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει ένα εργαστήριο με θέμα “MultipliCity: Rebooting Polykatoikies” με την επιμέλεια του Hybrid Space Lab. 

Σχετικά με το πρόγραμμα CO-CREATING THE CITY

Το πρόγραμμα “Co-Creating the City”, από την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου έως το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου, είναι μια ξενάγηση στην Αθήνα, που ωστόσο μοιάζει περισσότερο με ταξίδι εργασίας. Αφορά σε ένα ευρύ σύνολο θεμάτων βιώσιμης αστικής ανάπτυξης με άξονες την Δημιουργική Πόλη, την Πράσινη Πόλη και την Κοινωνική Πόλη.  Συνδιοργανώνεται από το Pakhuis de Zwijger, ένα φορέα με έδρα το Άμστερνταμ που γεφυρώνει τις Δημόσιες Αρχές με τις τοπικές πρωτοβουλίες πολιτών, από τη Deltametropolis Association και το Stripo σε συνεργασία με το δήμο Αθηναίων και το δήμο του Άμστερνταμ και με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Βασιλείου των Κάτω Χωρών στην Αθήνα.

Το Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει ένα εργαστήριο με θέμα “MultipliCity: Rebooting Polykatoikies” με την επιμέλεια του Hybrid Space Lab. Το πρόγραμμα του εργαστηρίου έχουν επιμεληθεί οι καθηγητές Elizabeth Sikiaridi και  Frans Vogelaar του Hybrid Space Lab σε συνεργασία με την Αμαλία Ζέπου, Αντιδήμαρχο για την Κοινωνία Πολιτών του δήμου Αθηναίων και την Κωνσταντίνα Καρύδη, Σύμβουλο Δημάρχου Αθηναίων.

Με γνώμονα την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Ολλανδία κατά το πρώτο μισό του 2016, το Pakhuis De Zwijger συνεργάζεται με την Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για τη δημιουργία μίας πλατφόρμας που πραγματεύεται την αστική ανάπτυξη, τη συμμετοχή των πολιτών και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας. Στο ταξίδι εργασίας στην Αθήνα συμμετέχουν, μετά από πρόσκληση του δήμου Αθηναίων,  Ολλανδοί καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες,  πολεοδόμοι, επιχειρηματίες του πολιτισμού και εκπρόσωποι του δήμου του Άμστερνταμ με σκοπό τη γνωριμία και την ανταλλαγή γνώσεων με τους Αθηναίους ομόλογούς τους.  Σχετικά με το εργαστήριο «MultipliCity: Rebooting Polykatoikies».

Το εργαστήριο επικεντρώνεται στην αναζωογόνηση της σύγχρονης μορφής της ελληνικής κατοικίας –  της «πολυκατοικίας». Οι δυνατότητες της πολυκατοικίας είναι αναμφισβήτητες: προσφέρει το πλαίσιο για κοινωνική ένταξη και αστική συγκατοίκηση (καταστήματα, γραφεία και κατοικίες, συγκάτοικοι στο ίδιο κτίριο) . Η ιδιοκτησία μικρής κλίμακας δεν είναι εύκολα διαχωρίσιμη αλλά αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κοινωνικής συνύπαρξης. Η δομή των κτιρίων προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες προσαρμογής και ευελιξίας. Το εργαστήριο φιλοξενείται στη Στοά των Εμπόρων, όπου υλοποιείται αυτήν την περίοδο το πρόγραμμα «Ίχνη Εμπορίου», μέσω του οποίου δημιουργικοί άνθρωποι και επιχειρηματίες της πόλης καλούνται να μετατρέψουν τα άδεια καταστήματα σε προσωρινούς χώρους εργασίας  και να διοργανώσουν εκθέσεις και παρουσιάσεις. Η τριήμερη ξενάγηση εργασίας ολοκληρώνεται στο απόγευμα του Σαββάτου με μία δημόσια εκδήλωση κατά την οποία θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα του εργαστηρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο