επιΜένουμε Πατησίων: μια νέα πρωτοβουλία πολιτών για την αναβάθμιση της Πατησίων

επιΜένουμε Πατησίων: μια νέα πρωτοβουλία πολιτών για την αναβάθμιση της Πατησίων

Ομάδες πολιτών της Αθήνας συνεργάζονται με σημείο αναφοράς τον οδικό άξονα που συνδέει τρεις δημοτικές κοινότητες.

Στο πλαίσιο της ημερίδας «συνεργ ΩΣ πολίτης» η οποία πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πάρκου για το Παιδί και τον Πολιτισμό του δήμου Αθηναίων την 1η Νοεμβρίου του 2016, είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ανταλλάξουν απόψεις τα μέλη των συλλογικοτήτων και των πρωτοβουλιών που συμμετείχαν σε αυτήν. Και καθώς διαπιστώθηκαν κοινές ανησυχίες και αντιλήψεις γύρω μια καλύτερη και πιο βιώσιμη πόλη, ήταν επόμενο η δικτύωση που συντελέστηκε να οδηγήσει σε νέες πρωτοβουλίες, συνέργειες και δράσεις.

Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του «επιΜένουμε Πατησίων», της πρωτοβουλίας που γεννήθηκε ως ιδέα την ημέρα της ημερίδας «συνεργ ΩΣ πολίτης» και άρχισε να αποκτά τη μορφή της όταν εκπρόσωποι των πρωτοβουλιών Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά, Κίνηση Κατοίκων 6ου, Θήρας 54 – Καθημερινός Πολιτισμός, Σύλλογος Κατοίκων και Επαγγελματιών “Τα Εξάρχεια”, και “Αναγέννηση” Κυπριάδου συναντήθηκαν στη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης για να διερευνήσουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με σημείο αναφοράς τον οδικό άξονα της Πατησίων. Η συζήτηση ανέδειξε κοινά για όλους προβλήματα που αφορούν την αστική καθημερινότητα και το περιβάλλον καθ’ όλο το μήκος της οδού: η παρακμή των πάρκων και των χώρων πρασίνου, τα βίαια επεισόδια και οι βανδαλισμοί, θέματα προσβασιμότητας, τεχνικά προβλήματα και προβλήματα καθαριότητας, είναι μερικά από τα επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν.

Το επόμενο βήμα ήταν η πρόσκληση μέσω των επικεφαλής της 1ης, 5ης και 6ης δημοτικής κοινότητας (τις οποίες διατρέχει η Πατησίων), σε ομάδες κατοίκων που δραστηριοποιούνται στα όριά τους να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία. Έτσι, την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στο Αμφιθέατρο 008 του Κτηρίου Αβέρωφ της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, σε ανοιχτό κύκλο πλέον και με τη συμμετοχή 50 περίπου ενεργών πολιτών και εκπροσώπων της 1ης, 5ης και 6ης Δημοτικής Κοινότητας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συζήτηση για την Πατησίων.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι των ομάδων παρουσίασαν σύντομα τη δράση τους και εξήγησαν το κίνητρο συμμετοχής τους στην πρωτοβουλία. Συζητήθηκε επίσης το πώς μια πολυσυλλεκτική ομάδα εργασίας μπορεί να βρει κοινό βηματισμό, να διαμορφώσει και να εμπεδώσει την ταυτότητά της, και να επεκτείνει τη δράση της.

Οι προτάσεις αφορούσαν στους ενδεδειγμένους άξονες βάσει των οποίων θα προγραμματιστούν τα επόμενα βήματα, με έμφαση στην αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος κατά μήκος της οδού Πατησίων. Μεταξύ άλλων προτάθηκαν:
– η δημιουργία επιμέρους ομάδων εργασίας ανά άξονα, οι οποίες, με βάση τις κατευθύνσεις που θα συμφωνούνται, θα εργάζονται παράλληλα για την επεξεργασία, την εξειδίκευση και την υλοποίηση των δράσεων.
– η επόμενη ανοιχτή συνάντηση να πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τη Σχολή Αρχιτεκτόνων και να έχει τη μορφή ημερίδας, στο πλαίσιο της οποίας θα παρουσιαστούν εργασίες με αντικείμενο την οδό Πατησίων, που έχουν εκπονηθεί από φοιτητές και αποφοίτους της Σχολής.
– η οργάνωση ενός περίπατου στην Πατησίων, για να καταγραφούν τα βασικά προβλήματα και οι κατηγορίες τους (βάσει των οποίων, στη συνέχεια, θα μπορούσαν να διαμορφωθούν οι ομάδες εργασίας), και για να (ξανα-)γνωρίσουν οι συμμετέχοντες τα πολλά και αξιόλογα τοπόσημά της. Ο περίπατος είναι, επίσης, μια ευκαιρία για να έρθουν πιο κοντά τα μέλη της πρωτοβουλίας, αλλά και για να μάθουν γι’ αυτήν οι κάτοικοι της περιοχής.

Για επικοινωνία και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την πρωτοβουλία επιΜένουμε Πατησίων, μπορείτε να απευθυνθείτε στα παρακάτω σημεία επικοινωνίας
e-mail: pkalliga@gmail.com
Τηλέφωνο: 6987504071
Facebook: https://www.facebook.com/plateiakalliga

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο