Ενδυναμώνοντας το οικοσύστημα της ψηφιακής υγείας

Ενδυναμώνοντας το οικοσύστημα της ψηφιακής υγείας

Με αφορμή το eHealthForum που πραγματοποιείται από τις 19 έως τις 24 Οκτωβρίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων, μιλάμε με τους διοργανωτές του για το αντικείμενο και τους στόχους της πρωτοβουλίας.

Μια μεγάλη διοργάνωση για την ψηφιακή υγεία έρχεται τον Οκτώβριο στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Το eHealthForum 2017, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως τις 24 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει έξι ενότητες (Συνέδριο Ψηφιακής Υγείας, Healthy Smart Cities, Έκθεση, Start Up Garden, Digital Health Literacy και το Διεθνές Συνέδριο Διαλειτουργικότητας της ΗL7 International) οι οποίες λειτουργούν αλληλένδετα με σκοπό την προαγωγή της ψηφιακής υγείας και την ενημέρωση, εκπαίδευση και συμμετοχή των πολιτών στην χρήση νέων τεχνολογιών που αλλάζουν την ζωή μας. Αναλυτικότερα όμως για τους σκοπούς του eHealthForum, καθώς και για τις συνεργασίες που το ισχυροποιούν, μας μιλά η Βενετία Κυρίτση, διευθύντρια εταιρικής επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του eHealthForum.

Τι είναι το eHealthForum και με ποιους τρόπους συμβάλει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και ως εκ τούτου στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών;

Το eHealthForum είναι μια πρωτοβουλία που δημιουργήθηκε το 2014 στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής προεδρίας της χώρας με στόχο να γίνει το ετήσιο σημείο συνάντησης στην Ελλάδα και τη γύρω περιοχή, μέσα στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά ηλεκτρονικής υγείας, όπου οι φορείς της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής συνδέονται και συνεργάζονται για την ανταλλαγή πληροφοριών και καινοτομιών.

Φέτος, το eHealthForum 2017 πάει στην Τεχνόπολη, και εκτός από το καθιερωμένο συνέδριο θα φιλοξενήσουμε το Διεθνές Συνέδριο Διαλειτουργικότητας της ΗL7 International. Επίσης, στο πλαίσιο του eHealthForum 2017 συνεχίζουμε και επεκτείνουμε την 1η έκθεση καινοτομίας στην τεχνολογία υγείας ανοιχτή στο κοινό, όπου καλούμε με ελεύθερη είσοδο όλους τους πολίτες να έρθουν και να γνωρίσουν την καινοτομία στην ψηφιακή υγεία και πώς αυτή αλλάζει καθημερινά την ζωή μας.

Πολλές ενότητες θα παρουσιαστούν φέτος σε αυτή την ετήσια γιορτή ψηφιακής υγείας και καινοτομίας, και οι περισσότερες δραστηριότητες είναι ελεύθερες και ανοιχτές στο ευρύ κοινό δωρεάν. Θέλουμε να έρθουν οι πολίτες της Αθήνας να δουν και να βιώσουν το μέλλον της Υγείας στα χέρια τους σήμερα μέσα από προϊόντα, εφαρμογές και υπηρεσίες που υπάρχουν. Στην ουσία οι τελικοί αποδέκτες είναι οι πολίτες, αυτούς ωφελεί η τεχνολογία και ταυτόχρονα η ενημέρωση τους για το τι θα μπορούσαν να έχουν στην διάθεση τους για να γίνεται η ζωή τους ευκολότερη και ποιοτικότερη είναι και η κινητήρια δύναμη να απαιτήσουν από την πολιτεία και την αγορά την πρόσβαση τους σε αυτές τις λύσεις και τα προϊόντα.

Το eHealthForum πιστεύει στη θεμελιώδη αξία για την ισότιμη και ενεργό πρόσβαση των πολιτών στην υγεία. Έχουμε ως στόχο να οδηγήσουμε στη διάδοση των γνώσεων και των πληροφοριών σε όλη την κοινότητα ξεκινώντας από τον πολίτη, να προωθήσουμε ευκαιρίες και να συμπεριλάβουμε όλες τις πλευρές της ψηφιακής συνομιλίας για την υγεία.

Το eHealthForum φέτος επεκτείνεται πέρα από το ετήσιο συνέδριο να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του ευρύτερου οικοσυστήματος μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, μηνιαίες συναντήσεις, αποστολές σε διεθνή δρώμενα, επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό, την εκπαίδευση νέων ανθρώπων, hackathons, την υποστήριξη νεοφυών επιχειρήσεων, την παρακολούθηση και συμμετοχή στην δημιουργία υγειών έξυπνων πόλεων. Το eHealthForum έχει στόχο να ενώσει τους φορείς ψηφιακής υγείας αλλά και το ευρύ κοινό σε μια αποστολή να κτίσουμε όλοι μαζί μια κοινότητα που θα μαθαίνει, θα χρησιμοποιεί και θα εντάξει την τεχνολογία στην υγεία και την ιατρική για να μπορούμε μια μέρα στο άμεσο μέλλον να είμαστε έτοιμοι να μιλάμε για Υγεία και να εννοείται η τεχνολογία σαν αναπόσπαστο κομμάτι της.

Ποιοι είναι οι δίαυλοι συνεργασίας που έχετε με τις υπηρεσίες υγείας της τοπικής αυτοδιοίκησης ώστε να επιτύχετε τους σκοπούς της οργάνωσής σας αλλά και την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στον κλάδο της υγείας;

Το eHealthForum, έχει χαρακτήρα επιστημονικό αλλά και αναπτυξιακό. Η Ελλάδα διαθέτει ένα διαμορφωμένο οικοσύστημα ψηφιακής υγείας με φορείς (stakeholders) από τον δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, που δραστηριοποιούνται και πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Στο eHealthForum 2017 συμμετέχουν επιστημονικοί φορείς (HL7 Ελλάδας και HL7 International, IHE-Europe, ΙΤΕ Πανεπιστημίου Κρήτης κ.α.) φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), το Ελληνικό δίκτυο EIPonAHA, σύνδεσμοι επιχειρήσεων (Σύνδεσμος Εταιρειών Πληροφορικής Βορείου Ελλάδας-ΣΕΠΒΕ, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών-ΕΒΕΑ, Ελληνικός Σύνδεσμος Πληροφορικής Υγείας – ΕΣΠΥ), ενώ τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΒ.

Ήδη από πέρυσι, δίνουμε μεγάλη έμφαση στον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο νέο αυτό περιβάλλον που διαμορφώνεται, στην πρακτική εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών, και στα οφέλη από τη χρήση τους στον τομέα της υγείας και της ευεξίας, τόσο για τις τοπικές αρχές όσο και για τους πολίτες. Για τον λόγο αυτό, φέτος υπάρχει κεντρική ενότητα για τις Υγιείς Έξυπνες Πόλεις. Θέλουμε να διευκολύνουμε την ένταξη τεχνολογικών λύσεων που θα βοηθήσουν τις πόλεις να επιτύχουν τους στόχους που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO). Σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) στόχος μας είναι να προσεγγίσουμε τις περιφέρειες και τους δήμους όλης της χώρας για να αναδείξουμε την αξία της εκπαίδευσης στην ψηφιακής υγείας.
Τοπικοί φορείς έχουν προσκληθεί να θέσουν τις προκλήσεις τους στο εκπαιδευτικό Hackathon όπου μαθητές, φοιτητές και πολίτες θα διαγωνιστούν για να προτείνουν εφαρμόσιμες λύσεις. Περιφέρειες και Δήμοι θα παρουσιάσουν τις ανάγκες τους για υπηρεσίες ψηφιακής υγείας και θα συζητήσουν με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα αλλά και την αγορά για να συνεργαστούν προς την εύρεση και εφαρμογή εργαλείων και λύσεων. Θα παρουσιαστούν και θα βραβευτούν οι καλύτερες προτάσεις από Ελληνικές και Ευρωπαϊκές περιφέρειες.
Επίσης θα έρθουν να παρουσιάσουν στο κοινό τις λύσεις τους πολλά Ευρωπαϊκά προγράμματα που συνεργάζονται με ελληνικούς φορείς μεταξύ των οποίων: BD2Decide, m-Resist, City4Age και ACTIVAGE.

Ο βασικός κορμός του eHealthForum 2017 αφορά στη σχετική με τις υπηρεσίες υγείας νεοφυή επιχειρηματικότητα και στην ψηφιακή τεχνολογία. Με ποιους τρόπους προωθείται μέσω του eHealthForum ενσωμάτωσή τους στις υπάρχουσες δομές υγείας που διαθέτει η πολιτεία;

Ο αγαπημένος μας “κήπος” καινοτομίας STARTUPGARDEN φιλοξενεί τις καλύτερες νεοφυείς επιχειρήσεις startups, spin-offs και φορείς από τον επιχειρηματικό κόσμο και παρουσιάζει λύσεις και προϊόντα στον τελικό αποδέκτη και καταναλωτή: τον πολίτη. Μέσα στον κήπο μας πέρυσι οι χιλιάδες επισκέπτες έστησαν μια δική τους γιορτή που ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Από μωρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους και οικογένειες έκαναν δικό τους τον χώρο και πέρασαν ώρες ατελείωτες δοκιμάζοντας και παίζοντας με την τεχνολογία.

Οι Startups και Spin-Offs και φέτος εκθέτουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και παρουσιάζουν στους πολίτες το μέλλον της υγείας σήμερα. Είναι πολύ σημαντικό για μας να δίνουμε στο ευρύ κοινό χωρίς κανένα κόστος την ευκαιρία να βιώσει πραγματικές εφαρμοσμένες λύσεις. Δεν συζητάμε πλέον για το μακρινό μέλλον αλλά για προϊόντα που μπορούν εύκολα και με σχετικά χαμηλό κόστος να προμηθευτούν πολίτες σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου αλλά και στην Ελλάδα. Όταν λοιπόν δει κανείς τις δυνατότητες που έχει σήμερα να χρησιμοποιήσει εύκολα και οικονομικά την τεχνολογία για να προλάβει, να διαχειριστεί την ασθένεια ή μια χρόνια πάθηση, ή απλά να φροντίζει καλύτερα τον εαυτό του και την οικογένεια του τότε διεκδικεί αυτό το δικαίωμα από την αγορά, κατ’ αρχήν, και από την πολιτεία στην συνέχεια. Έτσι δημιουργείται ένα κίνημα και μια κοινότητα πολιτών που δεν αρκείται για παράδειγμα να περιμένει ώρες ατελείωτες σε μια ούρα για ένα παραπεμπτικό όταν μπορεί να εξυπηρετηθεί εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόστος με ένα απλό SMS.
Η γνώση είναι δύναμη για τον πολίτη, τώρα περισσότερο από ποτέ και στην χώρα μας ειδικότερα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση επίσης έχει ενεργοποιηθεί σε πολλούς δήμους της χώρας και εξετάζει τις λύσεις που υπάρχουν και σε πολλές περιπτώσεις τις προσφέρει στους δημότες. Ένα εξαιρετικό παράδειγμα είναι ο Δήμος Αθηναίων με τις νέες τεχνολογικές υποδομές και τα δημοτικά ιατρεία. Πολλοί δήμοι κάνουν εξαιρετική δουλειά και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζουν τους υπόλοιπους να ενδιαφερθούν και να εξερευνήσουν με την σειρά τους λύσεις και παροχές. Έτσι με έναυσμα το τοπικό επίπεδο αλλάζουν πράγματα προς το καλύτερο.

Διαβάζουμε ότι στο eHealthForum που θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων στις 19-24 Οκτωβρίου, θα παρευρεθούν αποστολές άλλων χωρών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και άλλοι δήμοι της Ευρώπης. Πείτε μας λίγα περισσότερα για τη διεθνή διάσταση του eHealthForum.

Το eHealthForum όντας ένα ανοιχτό οικοσύστημα ψηφιακής υγείας στην Ευρώπη, υιοθετεί μια προσέγγιση από τη βάση (τον πολίτη) προς την κορυφή (την πολιτεία), συγκεντρώνοντας εταιρείες τεχνολογίας της υγείας, τις νεοσύστατες επιχειρήσεις του χώρου, τους ασθενείς και όλους τους ενεργούς πολίτες, προκειμένου να υποστηρίξουμε την ενσωμάτωση της ψηφιακής υγείας στην καθημερινότητά μας.

Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές αρχές μιλώντας με τους όλους όσους δημιουργούν πολιτικές που επηρεάζουν τη ζωή μας. Προωθούμε τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής υγείας, της Κοινωνίας της Πληροφορίας και των «Έξυπνων Υποδομών» για την κοινότητα ώστε να βοηθήσουμε να ξεπεραστεί η αντίσταση στον ψηφιακό μετασχηματισμό. Θέλουμε να προωθήσουμε την καινοτομία στην ψηφιακή υγεία και τη φροντίδα για την ευημερία και την υγιή ανεξάρτητη διαβίωση και να προωθήσουμε τη συνεργασία και τις συνέργειες μεταξύ των ενδιαφερομένων σε όλη την Ευρώπη.

Ως εκ τούτου, προσκαλούμε τις αντιπροσωπείες των ενδιαφερόμενων μερών της τεχνολογίας της Υγείας της περιοχής μας, προκειμένου να δημιουργήσουμε ευκαιρίες διασυνοριακής συνεργασίας για όλες τις πλευρές. Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε τους ενδιαφερόμενους φορείς της ηλεκτρονικής υγείας από τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Πιστεύουμε ότι, εάν συγκεντρωθούμε και συνεργαστούμε, μπορούμε να δημιουργήσουμε διασυνοριακές ευκαιρίες για επιχειρήσεις, να επηρεάσουμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και πολλά άλλα. Μέσα στις δράσεις μας στο εξωτερικό συμπεριλαμβάνονται η διοργάνωση συζητήσεων και επισκέψεων σε χώρες με έντονη δραστηριότητα στο χώρο της ηλεκτρονικής υγείας όπως η Τουρκία, η οργάνωση αποστολών και ελληνικού περιπτέρου σε διεθνή συνέδρια ψηφιακής υγείας (αναφορικά με τη διοργάνωση της πρώτης Ελληνικής αποστολής στη Μάλτα, τον περασμένο Μάιο, με την ευκαιρία του eHealthWeek), τη συνεργασία με τα διάφορα τοπικά οικοσυστήματα ψηφιακής υγείας όπως της Ρουμανίας και της Πολωνίας κ.ά.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο