Ένας νέος χώρος πρασίνου στην πόλη

Ένας νέος χώρος πρασίνου στην πόλη

Πώς μια ομάδα πολιτών που συμμετέχει στο συνΑθηνά πολλαπλασίασε τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο της δράσης της συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας νέας εστίας πρασίνου στη συμβολή των οδών Ξούθου και Βερανζέρου.

Πώς μια ομάδα πολιτών που συμμετέχει στο συνΑθηνά πολλαπλασίασε τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο της δράσης της συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας νέας εστίας πρασίνου στη συμβολή των οδών Ξούθου και Βερανζέρου.

Μια από τις κεντρικές λειτουργίες του συνΑθηνά είναι η διασύνδεση των ομάδων ενεργών πολιτών που πραγματοποιούν δράσεις για το κοινό καλό της πόλης με τις υπηρεσίες του δήμου που μπορούν να τις υποστηρίξουν. Η εγκατάσταση του χλοοτάπητα στη συμβολή των οδών Ξούθου και Βερανζέρου αποδεικνύει ότι η σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στις ομάδες πολιτών και στις δημοτικές υπηρεσίες δεν είναι απαραίτητα μονόδρομη και ότι, όταν όλες οι δυνάμεις της πόλης συνεργάζονται αποτελεσματικά, το όφελος μπορεί να είναι άμεσο και να έχει διάρκεια. Πώς όμως η δράση Removement Athens της ομάδας Delta Pi άφησε θετικό ίχνος στην πόλη;

Η Delta Pi productions & arts management παρουσίασε για έναν μήνα, από την 1η έως την 30η Ιουνίου 2017, το Removement Athens 2017: Arcades, ένα πολυσυνθετικό αφιέρωμα στις εικαστικές και παραστατικές τέχνες, αλλά και στην ίδια την πόλη της Αθήνας, το οποίο εστίασε και άντλησε τις θεματικές του από τρεις ιστορικές στοές της πρωτεύουσας. Οι ιστορίες της κάθε μίας στοάς λειτούργησαν για το Removement ως έμπνευση των καλλιτεχνών, εικαστικών και παραστατικών, με αποτέλεσμα τη συνθετική παρουσίασή τους με σειρά εικαστικών παρεμβάσεων, εγκαταστάσεων και performances.

Στις 21 Ιουνίου, ημέρα του θερινού ηλιοστασίου και Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, ο Κωνσταντίνος Ντέλλας με την διαδραστική performance ΠΙΚ-ΝΙΚ [the urban version] πρότεινε το αίθριο της Στοάς Αρσάκη ως σημείο συνάντησης με στόχο την επανάχρηση του περάσματος ως τόπο στάσης και ανάπαυσης. Ο χώρος μετατράπηκε σε μία πράσινη όαση μέσα στην πόλη και επενδύθηκε μουσικά με τους ήχους του πιάνου από το -κλειστό πλέον- ιστορικό καφέ «Ορφέας». Η αντιστικτική σχέση της μουσικής, του χώρου, των περαστικών, των επισκεπτών και των ήχων της πόλης συνέβαλε ώστε να αναδειχτεί το αίθριο ως σημείο ανάπαυλας εν μέσω της πολύβουης Αθήνας.

Η πραγματοποίηση του ΠΙΚ-ΝΙΚ [the urban version] δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τον καταλυτικής σημασίας ρολό της Hellasod, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ηθικό επίπεδο. Αγκαλιάζοντας την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία και διάσταση του έργου, η εταιρεία και οι άνθρωποι που την εκπροσωπούν παραχώρησαν δια της ευγενικής τους χορηγίας 300 τμ φυσικό χλοοτάπητα, ο οποίος τοποθετήθηκε στη Στοά μετατρέποντάς την σε μία πράσινη όαση.
Το ΠΙΚ-ΝΙΚ, με την έλευση του γρασιδιού και τη ριζική μεταμόρφωση της Στοάς Αρσάκη για μία ημέρα, κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον εκατοντάδων ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας (στήσιμο, δράση, απεγκατάσταση), από τους απλούς περαστικούς έως τους ιδιοκτήτες των γειτονικών καταστημάτων, τους κατοίκους του κέντρου και τους επισκέπτες του ΠΙΚ-ΝΙΚ.

Το ταξίδι του χλοοτάπητα όμως δε σταμάτησε στη Στοά Αρσάκη και στη δράση του Removement. Κάποια τετραγωνικά δόθηκαν σε ενεργούς κατοίκους της περιοχής (που μεταφυτεύθηκαν στις τριγύρω μικρές πλατείες των Εξαρχείων) ενώ 200 τετραγωνικά παραχωρήθηκαν στην Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με το συνΑθηνά, για να μεταφυτευθεί το γρασίδι στην ευρύτερη περιοχή του Εμπορικού Τριγώνου, σε νέα σημεία πεζοδρομήσεων και πλατείες που έχουν ανάγκη. Με τον τρόπο αυτό η χορηγία της Hellasod ξεπερνά τη δράση του ΠΙΚ-ΝΙΚ και γίνεται μία συνδρομή διαρκείας, αφού το γρασίδι έχει εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στη συμβολή των οδών Ξούθου και Βερανζέρου δημιουργώντας ένα νέο χώρο πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο