20.04.2022

Ανοιχτό κάλεσμα για παρεμβάσεις στην πόλη

3η Δημοτική Κοινότητα
Open Calls
Δημόσιος Χώρος
Σύνδεσμος Εκδήλωσης
Ανοιχτό κάλεσμα για παρεμβάσεις στην πόλη

Deadline: 24/12/2018

Άνοιξε ο 2ος κύκλος υποβολής προτάσεων με καταληκτική ημερομηνία Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018 για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε κτίρια, δρόμους και γειτονιές της Αθήνας.

 

Την έναρξη του δεύτερου κύκλου αστικών παρεμβάσεων που αφορούν δημιουργικές προτάσεις για παρεμβάσεις μικρής κλίμακας σε κτίρια, δρόμους και γειτονιές της Αθήνας ανακοινώνει ο δήμος Αθηναίων. Η δράση προβλέπει χρηματοδότηση έως €12.000 και αποτελεί μέρος του πιλοτικού προγράμματος ΠΟΛΗ² του δήμου Αθηναίων, το οποίο βραβεύτηκε πρόσφατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της ανάδειξης της Αθήνας ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Καινοτομίας 2018. Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (Ε.Α.Τ.Α.) και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο δράσεων για την ενίσχυση της οικονομίας επισκεπτών της πόλης που υποστηρίζει η νέα σύμπραξη This is Athens & Partners, με την οποία ο Δήμος και δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς της πόλης ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ανάπτυξη της Αθήνας.
Στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του δεύτερου κύκλου της δράσης για τις παρεμβάσεις στην πόλη, διευκρινίζεται ότι ο θεματικός άξονας «ΓΕΙΤΟΝΙΑ» υποστηρίζει παρεμβάσεις που κάνουν χρήση αστικού εξοπλισμού, προκειμένου να δοθούν λύσεις σε συγκεκριμένες ανάγκες, όπως:
– Χώροι καθισμάτων και κοινωνικοποίησης
– Κατασκευές φιλικές για παιδιά
– Κατασκευές εξυπηρέτησης σε χώρους αναμονής (συγκοινωνιών αλλά και εισόδους σχολείων, κέντρων υγείας, κ.ά.)
– Κατασκευές που ευνοούν τη δημιουργία περισσότερων σημείων πρασίνου
– Κατασκευές με δυνατότητα παραγωγής ενέργειας.

Ο θεματικός άξονας «ΔΡΟΜΟΣ» υποστηρίζει παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι κάτοικοι και επισκέπτες βιώνουν τον δρόμο ως δημόσιο χώρο, όπως:
– Φωτισμός δρόμου (εικαστικός και λειτουργικός)
– Συστήματα σκίασης
– Στοιχεία σήμανσης κατά μήκος των δρόμων.

Ο θεματικός άξονας «ΚΤΙΡΙΟ» υποστηρίζει «πράσινες» παρεμβάσεις που θα λειτουργήσουν ως εστίες πρασίνου για την ευρύτερη γειτονιά, όπως:
– Αστικές καλλιέργειες
– Οριζόντιες ή κατακόρυφες φυτεύσεις στους κοινόχρηστους χώρους κτιρίων
– Βιοκλιματικές πράσινες όψεις σε μπαλκόνια και μεσοτοιχίες
– Μικροί κήποι σε αναξιοποίητα οικόπεδα και ακάλυπτους.

Οι πολίτες με νομική υπόσταση (σύλλογοι, σωματεία, ΜΚΟ, ελεύθεροι επαγγελματίες, εταιρείες κτλ.) αλλά και άτυπες ομάδες πολιτών μπορούν να ενημερωθούν για τη δράση για τις παρεμβάσεις στην πόλη και να κατεβάσουν την αίτηση συμμετοχής στην ιστοσελίδα:www.polis2.thisisathens.org

Οι αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν σε έντυπη μορφή στα γραφεία της Ε.Α.Τ.Α. Α.Ε., επί της οδού Ξενοφώντος 7, 1ος όροφος μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2018 στις 16:00.

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει από πολυμελή επιτροπή ειδικού σκοπού στην οποία θα συμμετάσχουν στελέχη του δήμου Αθηναίων και εξειδικευμένοι επαγγελματίες, με τη γνωμοδότηση εκπροσώπων από τις δημοτικές κοινότητες.

Παράλληλα, μέσω των λογαριασμών του ΠΟΛΗ² -This is Athens στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook.com/polistotetragono,instagram.com/polistotetragono), θα ανακοινώνονται οι υποστηρικτικές συναντήσεις με την ομάδα έργου του προγράμματος και τους επιμελητές του εκάστοτε θεματικού άξονα. Η πρώτη ενημερωτική συνάντηση θα γίνει 24 Νοεμβρίου 2018 στις 11.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Athens Digital Lab στο Σεράφειο του δήμου Αθηναίων (Πειραιώς και Πέτρου Ράλλη).

Μετάβαση στο περιεχόμενο