03.04.2024

«Φροντίδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Αττική: Προκλήσεις και προοπτικές»

1η Δημοτική Κοινότητα
2η Δημοτική Κοινότητα
3η Δημοτική Κοινότητα
4η Δημοτική Κοινότητα
5η Δημοτική Κοινότητα
6η Δημοτική Κοινότητα
7η Δημοτική Κοινότητα
Βέλτιστες πρακτικές
Παιδί
Υγεία
Σύνδεσμος Εκδήλωσης
«Φροντίδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Αττική: Προκλήσεις και προοπτικές»

«Φροντίδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Αττική: Προκλήσεις και προοπτικές»

Αθήνα, 01/04/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από την ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με τίτλο: «Φροντίδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Αττική: Προκλήσεις και προοπτικές»

Η έμφαση στην πρόληψη, την ενδυνάμωση των οικογενειών και των εκπαιδευτικών, την κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας, τη βιωματική συμμετοχή των ίδιων των εφήβων στο σχέδιο φροντίδας της ψυχικής υγείας τους, και όχι στην αυστηροποίηση της καταστολής, είναι το κεντρικό μήνυμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 01 Απριλίου 2024 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων με τίτλο: «Φροντίδα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Αττική: Προκλήσεις και προοπτικές». Η Ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) και την ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ.

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) ιδρύθηκε το 1988, προτείνοντας ένα εναλλακτικό μοντέλο παροχής ψυχιατρικής φροντίδας στην κοινότητα με βάση τις αρχές της Κοινωνικής Ψυχιατρικής και της Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και έκτοτε εργάζεται αδιάκοπα για την παροχή ενός μοντέλου ολοκληρωμένης φροντίδας ψυχικής υγείας στην κοινότητα.

Η ΑΜΚΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΖΩΗΣ μετρά πέντε χρόνια ενεργής παρουσίας και δράσης στο πεδίο της παιδικής προστασίας, εστιάζοντας στην παροχή προγραμμάτων (εκπαιδευτικά, ψυχοκοινωνικής ενδυνάμωσης, επαγγελματικού προσανατολισμού, αθλητικά και πολιτιστικά) που απευθύνονται σε ωφελούμενους εφήβους που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας και σε νεαρούς ενήλικες που έχουν ζήσει σε αυτές. Την τριετία 2019-2022  ωφελήθηκαν πάνω από 110 έφηβοι (12-18 ετών) και νεαροί ενήλικες (18-25 ετών).

Η Ημερίδα αποτέλεσε την ευκαιρία για πρώτη φορά να συναντηθούν και να ανταλλάξουν εμπειρίες και απόψεις όλοι οι εμπλεκόμενοι στην παιδοψυχιατρική φροντίδα και την παιδική προστασία φορείς της Αττικής.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι η  προαγωγή του διαλόγου, η ενίσχυση των συνεργειών και η διαμόρφωση ενός ολιστικού σχεδίου για την προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου ΔΣ της ΕΠΑΨΥ Δημήτρη Γαλάνη και της Προέδρου της ΑΜΚΕ Εξέλιξη Ζωής Δήμητρας Καλαντώνη και ακολούθησαν οι χαιρετισμοί της Λημνιωτάκης Δέσποινας, Εντεταλμένης Συμβούλου στον Τομέα Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων, του Εμμανουήλ Τσαλαμανιού, Προέδρου της Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος – ΕΝΩ.ΨΥ.ΠΕ., του Θεοδωρουλάκη Μενέλαου, Πρόεδρου της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΑΡΓΩ και της ΚαλπαξήΠένυς, από το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Αθήνας για την Ποιότητα Φροντίδας και την Ασφάλεια Ασθενών.

Στα πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, ακαδημαϊκοί και επαγγελματίες από το χώρο της ψυχικής υγείας με γόνιμη συμμετοχή του κοινού η οποία προήγαγε τον διάλογο και τον προβληματισμό σχετικά με την υφιστάμενη παιδοψυχιατρική πραγματικότητα, τον χώρο της παιδικής προστασίας και την αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας.

Η επιτυχία του συνεδρίου ενισχύει τη δέσμευση όλων των φορέων στην προώθηση της συνεργασίας και του συντονισμού για την επίτευξη θετικών αλλαγών που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας σε παιδιά και εφήβους που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας στην Αττική και όχι μόνο. Πρόκειται για ένα ζήτημα βαθιά πολιτικό με κοινωνικές και θεσμικές προεκτάσεις. Κοινή πεποίθηση των συμμετεχόντων φορέων και ατόμων είναι η Ημερίδα να αποτελέσει το έναυσμα για μια ουσιαστική αλλαγή, αρχικά στην κουλτούρα των επαγγελματιών της ψυχικής υγείας και στην συνέχεια στο ίδιο το σύστημα, το οποίο βρίσκεται σε κρίση.

 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας: www.epapsy.gr/imerida-me-thema-frontida-psyxikis-yge/

 

 

 

 

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο