20.04.2022

Κινητή μονάδα για το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων

Βέλτιστες πρακτικές
Σύνδεσμος Εκδήλωσης
Κινητή μονάδα για το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων

Κινητό πλυντήριο και στεγνωτήριο ρούχων για την εξυπηρέτηση των πολιτών που βρίσκονται σε κατάσταση δρόμου και την αντιμετώπιση του αποκλεισμού τους από την κοινωνία.

από το Ithaca Laundry

#αλληλεγγύη

Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε κατάσταση δρόμου στην Αθήνα βρίσκεται σε άνοδο, ενώ την ίδια στιγμή καμία οι υπάρχουσες δομές που αναπτύσσουν δραστηριότητα για τους άστεγους σπάνια μεριμνούν για τα θέματα καθαριότητας των ανθρώπων αυτών.

Η πρωτοβουλία Ithaca Laundry αφορά στην μετατροπή ενός βαν σε κινητή μονάδα για το πλύσιμο και το στέγνωμα των ρούχων των αστέγων. Η κινητή φύση του πλυντηρίου επιτρέπει στην ομάδα του Ithaca Laundry να προσεγγίσει και να εξυπηρετήσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι δεν αφήνουν συχνά τις θέσεις τους. Επιπλέον της επιτρέπει να διατηρεί το κόστος λειτουργίας χαμηλό καθώς την απαλλάσσει από ενοίκια και παρόμοια λειτουργικά έξοδα.

Στόχος της ομάδας του Ithaca Laundry είναι, μέσω της καθαριότητας οι άστεγοι να ανακτήσουν την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους, ενώ μακροπρόθεσμα επιδιώκεται η μετάβαση της κινητής μονάδας στην ευθύνη των ίδιων των αστέγων ώστε να νιώσουν χρήσιμοι και να επανενταχτούν στην κοινωνία.

Η δικτύωση και οι συνέργειες αποτελούν βασική προϋπόθεση για την αποτελεσματική λειτουργία του Ithaca Laundry. Η σύνδεσή του με δομές όπως ο Κόμβος Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων στις εγκαταστάσεις έχει λειτουργήσει στο παρελθόν αλλά και η σύνδεσή του με άλλες ομάδες στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας δράσης One Stop στη στέγη του συνΑθηνά, εξασφαλίζουν ότι οι υπηρεσίες του Ιthaca Laundry είναι σωστά στοχευμένες και βρίσκουν τους κατάλληλους αποδέκτες. Επιπλέον η ομάδα του Ithaca Laundry συνεργάζεται με εθελοντές street workers οι οποίοι προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες στους ωφελούμενους. Η εξοπλισμός του βαν με πλυντήρια και στεγνωτήρια καθώς και οι καθημερινές λειτουργικές ανάγκες σε αναλώσιμα βασίζονται αποκλειστικά σε χορηγίες.

Το Ιthaca Laundry διακρίθηκε και βραβεύτηκε στο θεσμό Social Impact Award 2015.

http://www.ithacalaundry.gr/

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο