Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 4o φεστιβάλ τέχνης και πολιτισμού Refugee Week Greece 2025 με θέμα «Η κοινότητά μας, η υπερδύναμή μας».
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Refugee Week Greece που υλοποιήθηκε από τις 16 με 22 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 47 δράσεις σε 9 δήμους της Ελλάδας και με τη συμμετοχή πάνω από 2.500 ατόμων, αναδεικνύοντας τη δύναμη της κοινότητας και την αλληλεπίδραση των πολιτισμών στην καρδιά της πόλης. Με κεντρικό θέμα «Η κοινότητά μας, η υπερδύναμη μας» (“Community as a superpower”) ομάδες της κοινωνίας των πολιτών και κοινότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη διεξαγωγή εκδηλώσεων, στέλνοντας το ηχηρό μήνυμα της δύναμης του συνόλου με σκοπό τη θετική αλλαγή.
Με αποκορύφωμα την Παρασκευή 20 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, το Refugee Week Greece διοργάνωσε για ακόμη μια χρονιά τη Γιορτή της Κοινότητας στο Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό ΚΑΠΑΨ στους Αμπελόκηπους όπου βρέθηκαν άνθρωποι κάθε ηλικίας. Με τη συνεργασία 22 φορέων, υλοποιήθηκαν παιχνίδια και αθλητικές δράσεις, αναγνώσεις παιδικών βιβλίων, εργαστήρια μουσικής από την Βραζιλία, και εργαστήρια χορού από την Ιρλανδία
Επιπλέον, τα μέλη του Youth Board του Φεστιβάλ διοργάνωσαν εκδήλωση-συζήτηση, φιλοξενώντας καλλιτέχνες, ακτιβιστές για το κλίμα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η εκδήλωση, δομημένη σε τρεις θεματικούς άξονες, ανέδειξε τη σημασία της κοινότητας διαχρονικά, την ενσυναίσθηση και την ατομική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρει η πόλη της Αθήνας. Με τη συμμετοχή προσκεκλημένων όπως ο Κωνσταντίνος Μαρούγκας, η Αρετή Γεωργιλή, ο Σωκράτης Βλαχάκης και ο Ρένος Χαραλαμπίδης, η συζήτηση τόνισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε αλλά και τις δράσεις που μπορούμε να αναλάβουμε ως ενεργοί πολίτες.
Μέσα από ένα πλούσιο εβδομαδιαίο πρόγραμμα δωρεάν δράσεων το οποίο αφορούσε παιδιά και ενήλικες, το φεστιβάλ ενίσχυσε τη σύνδεση και την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των μελών της κοινωνίας για θέματα που αφορούν τη διαφορετικότητα, τη συμπερίληψη, και τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, οι δράσεις που έλαβαν χώρα κατα τη διάρκεια του Φεστιβάλ είναι:
Προβολές ταινιών μικρού μήκους για την ενίσχυση της ορατότητας των εμπειριών των μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων. Προβλήθηκαν ταινίες όπως «Hidden Goddess», ντοκιμαντέρ για την Αφγανική φεμινιστική οργάνωση στην Αθήνα και την Λέσβο Hidden Goddess, και «Alex, The AfroGreeks» ντοκιμαντέρ για την εμπειρία ατόμου δεύτερης γενιάς Νιγηριανικής καταγωγής που μεγάλωσε στην Κυψέλη. Όπως κάθε χρόνο, το Refugee Week Greece δημιούργησε ένα πακέτο με εφτά ταινίες το οποίο στάλθηκε δωρεάν σε συνεργάτες του φεστιβάλ με σκοπό τη προβολή τους σε κοινότητες σε ελεύθερο χρόνο και ανεξάρτητα από το φεστιβάλ.
Εκθέσεις φωτογραφίας και αρχειακής τέχνης, όπως η έκθεση «Αντικρίζοντας τον Ήλιο» με εικόνες που αποτυπώνουν παιδιά στο Μαρντίν της Τουρκίας ως μια καταγραφή της καθημερινότητάς τους; και η έκθεση «Παναφρικανικός Ακτιβισμός στην Αθήνα – Μια προφορική ιστορία» που αφορά ιστορική αναδρομή για τον ακτιβισμό στις Αφρικανικές κοινότητες της Αθήνας με σκοπό να αναγνωρίσει τη συμβολή τους στην ελληνική κοινωνία και την πολιτική.
Πολιτιστικές εκδηλώσεις όπως η πολυπολιτισμική γιορτή στο Δημοτικό Θέατρο Καλλιθέας όπου κοινότητες από τον Πόντο, την Τουρκία, την Ουκρανία, την Αλβανία, και την Αίγυπτο παρουσίασαν μουσικά και χορευτικά δρώμενα, προσφέροντας στο κοινό ένα πολύχρωμο ταξίδι στις παραδόσεις με στόχο την προαγωγή της συμπερίληψης και της κοινωνικής συνοχής. Η εκδήλωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων, και το Κέντρο Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Καλλιθέας.
Θεματικά εργαστήρια όπως το εργαστήριο δημιουργίας κεριών για θηλυκότητες που υλοποιήθηκε σε χώρο ασφαλή για γυναίκες και κορίτσια με σκοπό τη σύνδεση και τον διάλογο. Συζητήσεις πάνελ γύρω από ζητήματα προσφυγικού και μεταναστευτικού περιεχομένου με τη συμμετοχή εξειδικευμένων φορέων όπως το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
Δράσεις στον δημόσιο χώρο από τις κοινότητες και τις οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών όπως ο αθλητισμός, η αυτοέκφραση μέσα από την μουσική και τη τέχνη, η χαρτογράφηση του αστικού ιστού με σκοπό την εύρεση ασφαλών χώρων, και η ξενάγηση/ περιπάτους σε γειτονιές όπως ο Αγ. Παύλος.
«Η ανταπόκριση του κόσμου μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με στόχο ένα πιο συμπεριληπτικό, ασφαλές και φιλόξενο περιβάλλον για όλους τους ανθρώπους που βιώνουν οποιαδήποτε μορφή ρατσισμού και αποκλεισμού. Νιώθουμε πραγματικά χαρά που συμμετείχαμε σε μια γιορτή της κοινότητας, που κυριάρχησε η δύναμη της συμπερίληψης και της άνευ όρων αποδοχής των ανθρώπων – τόσο σε κοινωνικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο» Lesvos Solidarity (LESOL)
Πέρα από την Αθήνα, υλοποιήθηκαν εκδηλώσεις στα Μέγαρα, την Ελευσίνα, το Πολύκαστρο, τα Τανάγρα, τα Χανιά, την Λάρισα, την Μαλακάσα, τα Ιωάννινα και το Σχηματάρι. Μέσα από τις τοπικές δράσεις και την ανάμειξη των κοινοτήτων αποδεικνύεται πως το μήνυμα της ενότητας και της αποδοχής είναι πιο δυνατό από ποτέ!
Φέτος, με ιδιαίτερη χαρά το φεστιβάλ είχε ως τιμώμενη πόλη την Ηγουμενίτσα. Με την υποστήριξη του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων (ΚΦΑΑ), πραγματοποιήθηκε ένα τριήμερο δράσεων που στόχευε στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και την προώθηση της αποδοχής και της διαφορετικότητας. Οι δράσεις περιλάμβαναν έναν φιλικό ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των παιδιών του ΚΦΑΑ και μαθητών του 2ου ΓΕΛ Ηγουμενίτσας, και την έκθεση ζωγραφικής «Αγκαλιάζοντας τη Διαφορετικότητα» με έργα αφιερωμένα στους ασυνόδευτους/-ες ανήλικους/-ες πρόσφυγες/-ισσες, στην οποία συμμετείχαν δομές και φορείς της περιοχής. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με μια μεγάλη αθλητική γιορτή προσφέροντας στιγμές χαράς, συνύπαρξης και έμπρακτης αλληλεγγύης.
Να ευχαριστήσουμε θερμά όλες τις κοινότητες, τις οργανώσεις και τα άτομα που συνέβαλαν στην επιτυχία ενός ακόμη Φεστιβάλ. Τα ονόματα των φορέων αναφέρονται αναλυτικά παρακάτω.
Στην Ελλάδα, το Refugee Week Greece υλοποιείται από τον οργανισμό We are Community, υπό την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων, και με την υποστήριξη του Οργανισμού, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στην Αθήνα, και της Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στην Ηγουμενίτσα.