To co-Athens ξεκινά τις δράσεις του στις γειτονιές της Αθήνας

To co-Athens ξεκινά τις δράσεις του στις γειτονιές της Αθήνας

Οι δράσεις του co-Athens μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης και δημιουργούν νέες εστίες συνεργασίας για τους κατοίκους της πόλης.

Οι δράσεις του co-Athens μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης και δημιουργούν νέες εστίες συνεργασίας για τους κατοίκους της πόλης.

Κάτοικοι στα Πατήσια και στον Άγιο Ελευθέριο, που έρχονται κοντά μέσα από γεύσεις της Συρίας, της Νιγηρίας, του Αφγανιστάν. Κάτοικοι των Εξαρχείων που αφηγούνται τις ιστορίες τους ή γράφουν τραγούδια για αυτές. Ένας ανενεργός δημόσιος χώρος στα Κάτω Πατήσια που συσπειρώνει την τοπική κοινότητα γύρω από την επιθυμία να δημιουργηθεί ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις πρωτοβουλίες του co-Athens που αναπτύσσονται αυτή την περίοδο στις γειτονιές της Αθήνας.

Στο πλαίσιο του co-Athens, οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων Curing the Limbo, συνεργάζονται με ενεργούς πολίτες της Αθήνας για να υλοποιήσουν από κοινού δράσεις με θετικό αντίκτυπο για τις γειτονιές της πόλης. Μέσα από τις δράσεις τους, δεν δημιουργούνται μόνο οφέλη για τις συγκεκριμένες γειτονιές αλλά καλλιεργείται παράλληλα ένα πνεύμα συνεργασίας με στόχο τη διαμόρφωση ενός δυναμικού μοντέλου ένταξης.

Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 15 δράσεις οι οποίες αριθμούν 440 συμμετοχές κατοίκων της πόλης, 88 εκ των οποίων είναι πρόσφυγες. Προσανατολισμένες στη διάδραση και τη συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες, οι ομάδες του co-Athens έχουν επίσης διασυνδεθεί με 17 φορείς, ομάδες πολιτών και οργανισμούς στις γειτονιές της πόλης.

Τα συνεργατικά σχήματα του προγράμματος καλούνται να ξεπεράσουν την πρόκληση της διαπολιτισμικής επικοινωνίας, να εδραιώσουν σχέσεις ισότιμης συνεργασίας μεταξύ των μελών τους, να εργαστούν στενά με τις τοπικές κοινωνίες και να υλοποιήσουν ιδέες που έχουν φανταστεί και καταθέσει από κοινού στον Δήμο Αθηναίων. Οι ιδέες τους αφορούν το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και την πολυπολιτισμικότητα. Η υλοποίησή τους έχει ήδη ξεκινήσει σε γειτονιές της Αθήνας, όπως ο Άγιος Ελευθέριος, τα Κάτω Πατήσια, ο Κολωνός, ο Κεραμεικός και τα Εξάρχεια.

Την ίδια στιγμή, η συγκυρία της πανδημίας έχει φέρει τα συνεργατικά σχήματα του co-Athens αντιμέτωπα με πολλαπλές προκλήσεις: Πώς μπορούν στις παρούσες συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης να εμπλακούν ενεργά οι κάτοικοι των γειτονιών όπου αναπτύσσονται οι πρωτοβουλίες; Πώς μπορούν οι πρωτοβουλίες αυτές να αποκτήσουν ορατότητα στις γειτονιές χωρίς να υπονομεύεται η δημόσια υγεία; Πώς μπορεί να διατηρηθεί η συνοχή ανάμεσα στα μέλη των ίδιων των ομάδων; Ποιες είναι οι καλές πρακτικές από την εγχώρια και διεθνή εμπειρία που μπορούν να αποτελέσουν έμπνευση για τη λειτουργία των ομάδων;

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι απαντήσεις αναζητήθηκαν με τη βοήθεια ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας που έχουν επιτρέψει στις περισσότερες ομάδες του co-Athens να σχεδιάσουν το πλάνο δράσης τους από μακριά. Χρειάστηκε μεγάλη ευελιξία, καθώς η πανδημία έφερε νέα δεδομένα στις δυνατότητες παρουσίας και παρέμβασης στον δημόσιο χώρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι δράσεις χρειάστηκε να ανασχεδιαστούν ριζικά ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν με ρεαλιστικό και ασφαλή τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τους τη ρευστότητα της κατάστασης και των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας. Έτσι, ένα τμήμα των δραστηριοτήτων που θα γινόντουσαν από κοντά μεταφέρθηκαν στο διαδίκτυο.

Το co-Athens πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020. Το co-Athens υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων Curing the Limbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος UIA.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο