Έναρξη δύο νέων ανεξάρτητων Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Τεχνικών Δεκτικής Μουσικοθεραπείας
Προγράμματα Δεκτικής Μουσικοθεραπείας για επαγγελματίες ψυχικής υγείας
Το ενδιαφέρον των επαγγελματιών υγείας να εντάξουν τις τέχνες στις πρακτικές τους είναι αυξημένο, καθώς η πολιτιστική συνταγογράφηση ενθαρρύνει τη χρήση των θεραπειών μέσω τέχνης. Η SONORA, προσαρμοσμένη σε αυτή την ανάγκη, προσφέρει δύο εκπαιδευτικά προγράμματα επαγγελματικής εξειδίκευσης σε μεθόδους/τεχνικές Δεκτικής Μουσικοθεραπείας (skill-sharing courses) που απευθύνονται σε ειδικούς ψυχικής υγείας.
Eκπαίδευση στη μέθοδο Δεκτικής Μουσικοθεραπείας Guided Imagery and Music (GIM)
Α’ Εισαγωγικό σεμινάριο
Παρασκευή 22 με Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2024, 10πμ-6μμ, ΑθήναΣύντομη εκπαίδευση στη μέθοδο Music Breathing
Α’ σεμινάριο
Σάββατο 30 Νοεμβρίου & Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024 (Αθήνα) 10πμ-5μμΒ’ σεμινάριο
Σάββατο 22 & Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2025 (διαδικτυακά) 10πμ-5μμ
Εκπαιδεύτρια Ευαγγελία Παπανικολάου, PhD, FAMI, EAMI accred Διδάκτωρ Μουσικοθεραπείας, Ακαδημαϊκή υπότροφος Παν. Aalborg (Δανία), πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια μεθόδων GIM/MI/ΜΒ και κλινική επόπτρια. Ιδρυτική πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ), μέλος ΔΣ του European Association for Music and Imagery. Ειδικευμένη σε εφαρμογές μουσικοθεραπείας στην ψυχοογκολογία, περιγεννητική φροντίδα, ψυχολογικό τραύμα/αγχώδεις διαταραχές καθώς και στη χρήση της μουσικής στην ανθρώπινη ευζωία (wellbeing).Βοηθοί εκπαίδευσης/συντονιστές
Έφη Καψιμάλλη, MD, Ψυχίατρος Παίδων και Εφήβων Σωτήρης Υφαντής, MD,PhDc, Ειδ. Ψυχίατρος, Ψυχιατρική Κλινική Παν. Πατρών
Eκπαίδευση Guided Imagery & Music
Η δεκτική μουσικοθεραπεία Guided Imagery & Music (GIM) είναι μια τεχνική μουσικά-υποβοηθούμενης ψυχοθεραπείας.
Πού χρησιμοποιείται
Η μέθοδος GIM χρησιμοποιείται ευρέως στην ψυχική υγεία ως one-to-one προσέγγιση. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκπαίδευση Musicares (Music Imagery) που αφορά σύντομες, απλοποιημένες παρεμβάσεις για υποστηρικτική ή/και βραχυπρόθεσμη θεραπεία, για ομάδες, ψυχοκοινωνικά πλαίσια και πλαίσια ενδυνάμωσης και ευζωίας.
Σε ποιους απευθύνεται
To Α’ εκπαιδευτικό σεμινάριο (εισαγωγικό) είναι ανοιχτό σε όλους αλλά το πλήρες πρόγραμμα (6 σεμινάρια) απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας με ψυχοθεραπευτική εμπειρία οι οποίοι ενδιαφέρονται να εντάξουν θεραπευτικές εφαρμογές της μουσικής ως συμπληρωματικά εργαλεία στο πλαίσιο εργασίας τους.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, προσφέρεται η σύντομη εκπαίδευση στη μέθοδο Music Breathing (ΜΒ). Πρόκειται για συνδυασμό μουσικής, νοερής απεικόνισης (imagery) και αναπνοής ως εξισορροπητικού παράγοντα με στόχο την συναισθηματική ρύθμιση και ψυχική ενδυνάμωση. Η μέθοδος δημιουργήθηκε από τον συνεργάτη της Sonora, Σουηδό Ψυχίατρο/Ψυχοθεραπευτή Dag Körlin για να διευκολύνει την θεραπευτική πορεία σε ασθενείς με ψυχικό τραύμα/ μετατραυματικό στρες (PTSD) και αγχώδεις διαταραχές, ωστόσο σήμερα γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής για την γενικότερη, καθημερινή διαχείριση του stress και την ενίσχυση της ανθρώπινης ευζωίας. Αποτελείται από δύο διήμερα σεμινάρια και 4 ομαδικές εποπτείες και προσφέρεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και επαγγελματίες υγείας που δουλεύουν με διαχείριση του stress σε ιατρικά ή ψυχοκοινωνικά πλαίσια.
H SONORA είναι ο μοναδικός πιστοποιημένος οργανισμός στην Ελλάδα από το European Association for Music & Imagery στην εκπαίδευση μεθόδου Guided Imagery and Music (GIM) και Musicares/Music Imagery (MI) και παγκοσμίως ο μοναδικός φορέας εκπαίδευσης για το Music Breathing (MΒ).