Public Hazards: μια σειρά δράσεων γύρω από τον σύγχρονο οπτικό πολιτισμό στο Viz

Public Hazards: μια σειρά δράσεων γύρω από τον σύγχρονο οπτικό πολιτισμό στο Viz

Θα περιλαμβάνει διαδικτυακές δράσεις, performances, προβολές και διαλέξεις και εκθέσεις. Εγκαινιάζεται στις 3 Ιουλίου με έκθεση δύο έργων του Joseph DeLappe.

Θα περιλαμβάνει διαδικτυακές δράσεις, performances, προβολές και διαλέξεις και εκθέσεις. Εγκαινιάζεται στις 3 Ιουλίου με έκθεση δύο έργων του Joseph DeLappe.

Με το πρόγραμμα Public Hazards μια σειρά από performances, διαδικτυακές δράσεις, προβολές, διαλέξεις και εκθέσεις προγραμματισμένες από το ViZ Laboratory for Visual Culture, ο νέος χώρος της πλατείας Θεάτρου επιστρέφει στα καλλιτεχνικά πράγματα της πόλης. Τα εγκαίνια του Public Hazards θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 3 Ιουλίου με την παρουσίαση των έργων Elegy: GTA USA Gun Homicides (2018-19) και Killbox (2015-16) του Joseph DeLappe, καλλιτέχνη και καθηγητή Παιχνιδιών και Τακτικών Μέσων στο Abertay University του Dundee.

Το έργο Elegy, δημιουργημένο από τον DeLappe σε συνεργασία με τον προγραμματιστή Albert Elwin, προσφέρει μια αποκαλυπτική ερμηνεία της Αμερικανικής κοινωνίας μέσω μιας τροποποίησης του βιντεοπαιχνιδιού Grand Theft Auto V. Το έργο αποτελεί μια καθημερινή επανεκδραμάτιση του συνολικού αριθμού των ένοπλων δολοφονιών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από την 1η Ιανουαρίου του 2018. Το πρότζεκτ ξεκίνησε να λειτουργεί στις 4 Ιουλίου του 2018, όταν 7.924 ένοπλες δολοφονίες είχαν καταγραφεί, ενώ ο αριθμός είχε φτάσει τις 14.730 μέχρι το τέλος του 2018. Την 1η Ιανουαρίου του 2019 η μέτρηση των δολοφονιών ξεκίνησε από το μηδέν για τον νέο χρόνο. Δεδομένα από το Αρχείο Ένοπλης Βίας αξιοποιήθηκαν για να ανανεώνουν καθημερινά το λογισμικό του παιχνιδιού.

Το Elegy ανοίγει την πόρτα σε ένα κόσμο κατειλημμένο από φανατικούς της οπλοκατοχής, επιβιωτιστές και μοναχικούς λύκους. Η αρχική μηχανική του παιχνιδιού παραδίδεται σε μια κινηματογραφική σύνθεση από μονοπλάνα που αξιοποιούν τα bots του παιχνιδιού για να προφητεύσουν των υπέρτατο εμφύλιο πόλεμο. Η ωμή ακρίβεια της οπτικοποίησης δεδομένων, η ίδια η ιδέα να τροφοδοτηθεί το λογισμικό ενός παιχνιδιού με έναν αριθμητικό απολογισμό δολοφονιών, αμφισβητεί την fantasy αισθητική του «μεσαιωνικού ηρωισμού» που κατακλύζει τα σημερινά βιντεοπαιχνίδια. Ο DeLappe χρησιμοποίησε το Twitch.tv για να μεταδώσει το πρότζεκτ, καταστρέφοντας την ευδαιμονία της πλατφόρμας. Το τραγούδι God Bless America, όπως τραγουδήθηκε το 1938, από την Kate Smith, λειτουργεί ως μουσική επένδυση του έργου, προτρέποντας τους θεατές να κάνουν μια παύση και να έρθουν αντιμέτωποι με έναν αναπόφευκτο απολογισμό. Το 2018 ήταν η εκατοστή επέτειος της σύνθεσης του τραγουδιού από τον Irving Berlin.

Αυτές τις μέρες, μετά από ένα ξέσπασμα αστυνομικής βίας, νομιμοποιημένης από τον Αμερικάνο Πρόεδρο, τα ψηφιακά τοπία πόλης του Elegy μετατρέπονται, ξανά, σε πραγματικά πεδία επιβίωσης. Δίπλα στο Elegy, το ViZ παρουσιάζει το Killbox, ένα διαδραστικό ηλεκτρονικό παιχνίδι που εξομοιώνει την τεχνολογία του πολέμου με drones. Το παιχνίδι, σύμφωνα με τον DeLappe, εστιάζει στην αλλοτριωτική αφαίρεση της «εκτέλεσης μέσω εικονικοποίησης». Το εικονικό περιβάλλον βασίζεται σε μια καταγραμμένη επίθεση με drones στο βόρειο Ουαζιριστάν του Πακιστάν. Το έργο αποτελεί διεθνή συνεργασία ανάμεσα στον DeLappe και την Biome Collective, που συμπεριλαμβάνει καλλιτέχνες και προγραμματιστές παιχνιδιών όπως οι Malath Abbas, Tom Demajo και Albert Elwin.

Σε συνδυασμό με τα έργα που παρουσιάζονται στον χώρο του ViZ, ο DeLappe προσφέρει ένα διαδικτυακό σεμινάριο στους φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών όπου θα αναλύσει μια γενεαλογία από πρότζεκτ που λειτουργούν πάνω στο σταυροδρόμι των παιχνιδιών υπολογιστή, της τέχνης/τεχνολογίας, του πραγματικού κόσμου και των διαδικτυακών παρεμβατικών στρατηγικών που πραγματεύονται γεωπολιτικά ζητήματα. Το σεμινάριο κορυφώνεται με μια συλλογική αντίδραση σε πτυχές της κρίσης του Covid με τη χρήση χάρτινων μασκών. Η performance θα καταγραφεί και θα παρουσιαστεί στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση και σε διαδικτυακά μέσα του ViZ. Η έκθεση και το σεμινάριο του DeLappe εγκαινιάζουν το πρόγραμμα Public Hazards του ViZ Laboratory for Visual Culture. Το πρόγραμμα θα ερευνήσει πρόσφατους μετασχηματισμούς της ιδέας του δημόσιου στη μετά-τα-social media εποχή της γενικευμένης επιφυλακής, των υγειονομικών πολιτικών και του φόβου μετάδοσης.

Την έκθεση του Joseph DeLappe επιμελείται ο Κωστής Σταφυλάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ViZ Laboratory for Visual Culture.

Εγκαίνια: Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020, 19:30
Διάρκεια: 3 Ιουλίου – 24 Ιουλίου
Ώρες επίσκεψης: Τρίτη με Παρασκευή, 17:00 – 21:00

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του VIZ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο