Διεθνές διαδικτυακό Συμπόσιο: Όψεις προσιτής και κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Διεθνές διαδικτυακό Συμπόσιο: Όψεις προσιτής και κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων Curing the Limbo και η Catholic Relief Services με χαρά ανακοινώνουν τη συν-διοργάνωση του Συμποσίου με τίτλο: «Όψεις προσιτής και κοινωνικής κατοικίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη», που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη, 15 Απριλίου και ώρες 10:00 με 17:00.

Στο Συμπόσιο θα μιλήσουν εκπρόσωποι Δήμων, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και οργανισμών, από πόλεις της Ευρώπης όπως η Αθήνα, η Βιέννη, η Γάνδη, η Θεσσαλονίκη, η Βαρκελώνη, η Βαρσοβία, καθώς και εκπρόσωποι από τις χώρες της Τσεχίας και της Φινλανδίας.

Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν η Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων και εντεταλμένη σύμβουλος του Δήμου για το προσφυγικό κ. Μελίνα Δασκαλάκη, ο Διευθυντής της Catholic Relief Services στην Ελλάδα κ. Conor O’ Loughlin, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Κοινωνικής Ένταξης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Αθανάσιος Βιτσεντζάτος, ο Συντονιστής του Προγράμματος HELIOS του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης κ. Milan Colić Humljan και η υπεύθυνη έργου του Curing the Limbo κ. Αντιγόνη Κοτανίδη, ενώ τη συζήτηση θα πλαισιώσουν ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιώργος Σταμάτης και ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων κ. Αλέξανδρος Τσιατσιάμης.

Το Συμπόσιο θα επιχειρήσει να απαντήσει στα παρακάτω ερωτήματα:

  • Πώς επιτυγχάνεται η οικονομική βιωσιμότητα διαφορετικών μοντέλων ή προγραμμάτων στέγασης;
  • Ποια είναι τα κίνητρα για την προσέλκυση ιδιοκτητών (ιδιωτών και δημόσιων φορέων) για τη διάθεση των ακινήτων τους σε προγράμματα προσιτής κατοικίας;
  • Πώς συνδυάζεται η παροχή στέγασης με άλλες υπηρεσίες;
  • Πώς μπορεί να νοηθεί η στέγαση ως «κλειδί» για την τοπική οικονομική ανάπτυξη;
  • Ποια είναι η επίδραση της κοινωνικής κατοικίας στις τοπικές κοινωνίες και πώς μπορούν τα διαφορετικά μοντέλα να την υποστηρίξουν;

Το Curing the Limbo είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το 2018 έως το 2021 στην πόλη της Αθήνας. Στόχος του ήταν να δοκιμάσει ένα δυναμικό και καινοτόμο μοντέλο ένταξης που θα επέτρεπε στους πρόσφυγες να γίνουν κοινωνικά ενεργοί. Το πρόγραμμα υποστήριξε τους πρόσφυγες με γλωσσικές και τεχνικές δεξιότητες, παρείχε πρόσβαση σε προσιτή κατοικία, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υπηρεσίες εργασιακής συμβουλευτικής. Επιπλέον, προσέφερε τη δυνατότητα σε πρόσφυγες να έρθουν σε επαφή με ομάδες ενεργών πολιτών και να συμμετάσχουν σε πρωτοβουλίες της πόλης. Το αποτέλεσμα ήταν να εξέλθουν από μια κατάσταση αδράνειας και να ενταχθούν στη ζωή της πόλης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η Catholic Relief Services ανέπτυξε ένα καινοτόμο μοντέλο προσιτής κατοικίας που είχε ως στόχο την ομαλή και επιτυχή μετάβαση των προσφύγων από την κατάσταση λήψης βραχυπρόθεσμης υποστήριξης στην ανεξάρτητη διαβίωση.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος, η CRS και ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνουν αυτό το Συμπόσιο ώστε συγκεντρώνοντας ένα ευρύ φάσμα εμπειρογνωμόνων και ενδιαφερομένων να μοιραστούν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους στην παροχή λύσεων στέγασης σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού στην Ελλάδα και την Ευρώπη ευρύτερα. Με το Συμπόσιο, η CRS και ο Δήμος Αθηναίων προσβλέπουν στην ενημέρωση και τη βελτίωση ανάπτυξης και εφαρμογής μελλοντικών μοντέλων στέγασης, ιδιαίτερα στη χώρα μας και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στην αγγλική γλώσσα, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Εγγραφές έως τις 14 Απριλίου 2021 σε αυτόν το σύνδεσμο.

Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων που υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (UoA), της Catholic Relief Services (CRS), της International Rescue Committee (IRC) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA).

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο