Η ομάδα εργασίας Creative Citizenship συναντήθηκε στην Αθήνα.

Η ομάδα εργασίας Creative Citizenship συναντήθηκε στην Αθήνα.

Εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών πόλεων συναντήθηκαν στην Αθήνα για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι διοικήσεις των πόλεών τους μπορούν να γίνουν πιο συμμετοχικές.

Μια μεγάλη συνάντηση των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών πόλεων πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 17 έως τις 19 Οκτωβρίου για τις ανάγκες του Social Affairs Forum του δικτύου των ευρωπαϊκών πόλεων Eurocities. Στο πλαίσιο του Social Affairs Forum συνήλθε και η ομάδα εργασίας Creative Citizenship η οποία συστήθηκε τον Μάιο του 2015 με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων. Διευρυμένη πλέον με την προσθήκη νέων μελών, η ομάδα εργασίας Creative Citizenship διερεύνησε τους νέους μηχανισμούς συσχέτισης των δημοτικών αρχών με τους ενεργούς πολίτες καθώς και τους τρόπους με τους οποίους η ίδια η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει ρόλο συντονιστή και ενορχηστρωτή του δυναμικού των πόλεων.

Η πρώτη συνάντηση του Creative Citizenship working group πραγματοποιήθηκε στις 18/10 σε μια από τις δύο μογγολικές σκηνές που είναι εγκαταστημένες στην πλατεία Αυδή, ύστερα από ευγενική παραχώρηση της ομάδας του Caravan Project το οποίο πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στην περιοχή. Εκεί η πρόεδρος της ομάδας εργασίας και Αντιδήμαρχος της Κοινωνίας των Πολιτών του Δήμου Αθηναίων Αμαλία Ζέπου είχε την ευκαιρία να φέρει σε επαφή τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών πόλεων με τους εκπροσώπους άλλων δυναμικών ευρωπαϊκών δικτύων όπως οι City Makers, το European Cultural Foundation και το Urbact. Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των πόλεων που συμμετέχουν στο Creative Citizenship παρουσίασαν στους ομολόγους τους παραδείγματα της διοίκησης των πόλεών τους τα οποία αναδεικνύουν την προώθηση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά. Από τις παρουσιάσεις των πόλεων φάνηκε πως υπάρχουν πολλές και διαφορετικές αντιλήψεις και ταχύτητες γύρω από το πώς οι πόλεις εννοούν και προάγουν τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά, αναδεικνύοντας την σημασία της ομάδας εργασίας ως κοινού τόπου για τη διαμόρφωση μιας κοινής αντίληψης των διοικήσεων των ευρωπαϊκών πόλεων για την συμμετοχικότητα.

Την επόμενη μέρα, στην αίθουσα Γουναρόπουλου του δημαρχιακού μεγάρου του Δήμου Αθηναίων, η ομάδα του συνΑθηνά παρουσίασε στους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών πόλεων το δικό της σύστημα αξιολόγησης των δράσεων των πολιτών, ως μέθοδο συλλογής ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων που αξιοποιούνται από τον Δήμο Αθηναίων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων αστικών προκλήσεων. Από όλους τους συμμετέχοντες διαπιστώθηκε από κοινού η σημασία της αξιολόγησης ως ουσιαστικού βήματος για την χάραξη κάθε δημόσιας πολιτικής, την ίδια στιγμή που χρειάζεται να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος συγκομιδής και αξιοποίησης των ποιοτικών δεδομένων γύρω από την αποτελεσματικότητα των δράσεων των πολιτών.

Την ίδια ημέρα επιταχύνθηκαν οι εργασίες για τη δημιουργία ενός αρχείου καλών πρακτικών, στο οποίο οι πόλεις θα μπορούν να καταθέτουν παραδείγματα συνεργασίας των διοικήσεών τους με την κοινωνία των πολιτών, έτσι ώστε να ενημερώνονται αποτελεσματικά όλα τα μέλη της ομάδας εργασίας, τα πανεπιστήμια και οι διοικήσεις των ευρωπαϊκών πόλεων γύρω από επιτυχημένες προσπάθειες στο πεδίο της διευκόλυνσης της συμμετοχής των πολιτών. Άλλωστε αυτό που ονομάζεται “citizens participation” αποτελεί βασική προτεραιότητα του δικτύου Eurocities το οποίο, συμπληρώνοντας 30 χρόνια ύπαρξης, θα διοργανώσει μέσα στη διετία 2017-2018 μια σειρά από democracy festivals σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι εργασίες του working group έληξαν με μια επίσκεψη των εκπροσώπων στο νεοσύστατο κέντρο ημέρας Khora στην οδό Ασκληπιού, ενώ στο περιθώριο των εργασιών του Creative Citizenship συζητήθηκαν επίσης οι τρόποι συνεργασίας όλων των συνεργαζόμενων δικτύων (Eurocities, City Makers, European Cultural Foundation, Urbact κ.ά.) για την υλοποίηση του City Makers Summit που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 17 έως τις 21 Μαΐου.

Μια ημέρα πριν την πραγματοποίηση του Creative Citizenship, στις 17/10 στο πλαίσιο του προγράμματος του Social Affairs Forum, ομάδες πολιτών (Solomon, Khora, Campfire Innovation, The Cube, Solidarity Now, The Orange House, Echo 100 plus) που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα σε σχέση με το προσφυγικό ζήτημα συνάντησαν στη στέγη του συνΑθηνά τους εκπροσώπους είκοσι ευρωπαϊκών πόλεων για να ανταλλάξουν απόψεις γύρω από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές πόλεις σε σχέση με το προσφυγικό. Οι ομάδες πολιτών είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν με τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών πόλεων αλλά και να συζητήσουν μαζί τους για το πώς μπορούν να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στο προσφυγικό μέσα από την αξιοποίηση των δυνάμεων της κοινωνίας των πολιτών.

Σημειώνεται ότι το θέμα του Social Affairs Forum που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα ήταν: «Καλωσορίζοντας τους πρόσφυγες: μια πρόκληση για την πόλη». Στη διάρκεια αυτής της συνάντησης των πόλεων ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης παρουσίασε την πρωτοβουλία του «Πόλεις Αλληλεγγύης – Solidarity Cities», μια πρωτοβουλία να εδραιωθούν οι ήδη υπάρχουσες προσπάθειες σε τοπικό επίπεδο για την υποδοχή και ενσωμάτωση των προσφύγων μέσα από μία πλατφόρμα για την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των πόλεων πάνω σε αυτό το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα. Οι Πόλεις Αλληλεγγύης ενσωματώνουν μία ανθρωπιστική απάντηση στο προσφυγικό ζήτημα υποστηρίζοντας μία δίκαιη κατανομή της ευθύνης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο