co-Museum: το ετήσιο Διεθνές Συνέδριο για τα μουσεία επιστρέφει με ψηφιακή μορφή.
Με εργαστήρια, ομιλίες και εξειδικευμένα σεμινάρια, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου.
Με εργαστήρια, ομιλίες και εξειδικευμένα σεμινάρια, από τις 2 έως τις 4 Οκτωβρίου.
Από την Τετάρτη 2 έως την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, το Μουσείο Μπενάκη, η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Ελλάδα και το British Council διοργανώνουν το 10ο Διεθνές Συνέδριο CoMuseum, το οποίο λόγω των περιοριστικών μέτρων που σχετίζονται με τη νόσο COVID-19 θα πραγματοποιηθεί εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.
Τη διοργάνωση υποστηρίζουν επίσης το Goethe-Institut Athen και η Πρεσβεία της Γαλλίας / Institut Français de Grèce. Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Διοργανώνεται με τις χορηγίες της Uni Systems και της Microsoft.
Στη δέκατη κατά σειρά διοργάνωση, επαγγελματίες από τον διεθνή μουσειακό και τον ευρύτερο πολιτιστικό χώρο, καλλιτέχνες, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, εκπαιδευτικοί, και ακαδημαϊκοί θα διερευνήσουν τον ρόλο της ηγεσίας για τα Μουσεία και τους πολιτιστικούς οργανισμούς σε καιρούς κρίσης, το ρόλο των μουσείων στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την προαγωγή της κοινωνικής δικαιοσύνης, τον επιτελούμενο ψηφιακό μετασχηματισμό, καθώς και την πολιτική των μουσείων ως προς την προστασία του περιβάλλοντος και την ευημερία του προσωπικού και των επισκεπτών τους.
Οι ομιλητές του Συνεδρίου είναι διεθνείς εμπειρογνώμονες και επικεφαλής σημαντικών οργανισμών που θα μοιραστούν μαζί μας τις γνώσεις και την εμπειρία τους μέσα από μια σειρά παρουσιάσεων και συζητήσεων. Η λίστα με τους ομιλητές ακολουθεί πιο κάτω.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, το CoMuseum θα οργανώσει μία σειρά από διαδικτυακά εργαστήρια και masterclasses για επαγγελματίες μουσείων και του χώρου του πολιτισμού.
Οι εγγραφές για το Συνέδριο θα ανοίξουν στις 18 Νοεμβρίου 2020 μέσω της ιστοσελίδας The CoMuseum και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 30 Νοεμβρίου. Οι εγγραφές για τα εργαστήρια θα ανοίξουν στις 18 Νοεμβρίου και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι τις 25 Νοεμβρίου. Η προεγγραφή είναι απαραίτητη στο https://www.thecomuseum.org/.
Η συμμετοχή στο Συνέδριο για το 2020 είναι δωρεάν, με την ευγενική χορηγία της Uni Systems.
Η γλώσσα εργασίας τόσο για το Συνέδριο όσο και για τα εργαστήρια είναι τα Αγγλικά. Ορισμένες από τις ομιλίες στις 2 Δεκεμβρίου θα έχουν υποτιτλισμό στα Ελληνικά.
Το Συνέδριο θα ανοίξει με ομιλία της η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Γ. Μενδώνη.
Ομιλητές
–Elisha Buttler, Διαχειρίστρια Προγραμμάτων και Ανάπτυξης Κοινού, National Gallery of Victoria (NGV) (Αυστραλία)
–Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (Ελλάδα)
–Leigh Cartwright, Επικεφαλής Διαχειριστής, National Gallery of Victoria (NGV) (Αυστραλία)
–Δρ. Spencer R. Crew, Μεταβατικός Διευθυντής, National Museum of African American History and Culture (NMAAHC), Smithsonian Institution (Η.Π.Α.)
–Catherine Devine, Microsoft Worldwide Education, Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού – Βιβλιοθήκες και Μουσεία (Η.Π.Α.)
–Δρ. Tom Fleming, Διευθυντής, Tom Fleming Creative Consultancy | Εμπειρογνώμονας Δημιουργικής Οικονομίας, Πολιτιστικής Στρατηγικής & Πολιτικής (Βρετανία)
–Lori Fogarty, Διευθύντρια και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Oakland Museum of California (Η.Π.Α.)
–Dominique de Font-Reaulx, Επικεφαλής Επιμελήτρια και Διευθύντρια Προγράμματος και Πολιτιστικής Διαμεσολάβησης, Musée du Louvre (Γαλλία)
–Μαρία Ζαμπέτη, Social Media Manager, Μητροπολιτικός Οργανισμός Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus) (Ελλάδα)
–Fleurette Π. Καραδόντη, Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου, Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ελλάδα)
–Maïté Labat, Διευθύντρια Ψηφιακού και Οπτικοακουστικού Τμήματος, Musée du Louvre (Γαλλία)
–Guillaume Lecointre, Επιστημονικός Σύμβουλος του Διευθυντή, Musée National d’Histoire Naturelle | Επικεφαλής Τμήματος Πληροφορικής και Εξέλιξης (Γαλλία)
–Donna McColm, Ασκούσα Καθήκοντα Βοηθού Διευθυντή, Επιμελητικά Προγράμματα και Προγράμματα Ανάπτυξης Κοινού, National Gallery of Victoria (NGV) (Αυστραλία)
–Nick Merriman, Διευθύνων Σύμβουλος, Horniman Museum and Gardens (Βρετανία)
–Elizabeth Merritt, Αντιπρόεδρος Στρατηγικού Σχεδιασμού, και Ιδρυτική Διευθύντρια, Center for the Future of Museums, American Alliance of Museums (Η.Π.Α.)
–Chris Lee, Επικεφαλής Marketing, National Gallery Singapore (Σιγκαπούρη)
–Κασσάνδρα Μαρινοπούλου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα (Ελλάδα)
–Ζωή Μεταξιώτου, Υπεύθυνη Τομέα Συστημάτων, Τμήμα Πληροφορικής, Μουσείο Μπενάκη (Ελλάδα)
–Αλεξάνδρα Μπούνια, Καθηγήτρια Μουσειολογίας, Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Ελλάδα)
–Αmy Porteous, Project Producer, Δημιουργικά Προγράμματα, Royal Botanic Garden Edinburgh (Βρετανία)
–Kristin Prestegaard, Διευθύντρια Εξωστρέφειας και Συμμετοχής Κοινού, Minneapolis Institute of Art, Minneapolis Institute of Art (Η.Π.Α.)
–Adam Rozan, Διευθυντής Προγραμμάτων και Ανάπτυξης Κοινού, National Museum of American History, Smithsonian Institution | Μέλος της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής του CoMuseum (Η.Π.Α)
–Stephen Reid, Senior Customer Engagement PM – EDU, Microsoft
–Anna Sailer, Αναπληρώτρια Διευθύντρια, Museum für Moderne Kunst Φρανκφούρτη (Γερμανία)
–Ιφιγένεια Ταξοπούλου, Γενική Γραμματέας, mitos21 | Συνεργάτης Julie’s Bicycle (Ελλάδα)
–Θάλεια Τσαλκιτζή, Διευθύντρια Τμήματος, Λύσεις για τον Πολιτισμό, Unisystems S.A. (Ελλάδα)
–Πρόδρομος Τσιαβός, Διευθυντής Ψηφιακής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, Ίδρυμα Ωνάση (Ελλάδα)
–Jenny White, Διευθύντρια Καλλιτεχνικού Προγράμματος, British Council (Βρετανία)