Εξερευνώντας τον Βοτανικό και το Μεταξουργείο

Εξερευνώντας τον Βοτανικό και το Μεταξουργείο

Στο πλαίσιο των ερευνητικών δράσεων για τις ανάγκες του πιλοτικού προγράμματος ένταξης Curing The Limbo, επισκεφτήκαμε την Πέμπτη 20/12 τον Βοτανικό και το Μεταξουργείο.

Στο πλαίσιο των ερευνητικών δράσεων για τις ανάγκες του πιλοτικού προγράμματος ένταξης Curing The Limbo, επισκεφτήκαμε την Πέμπτη 20/12 τον Βοτανικό και το Μεταξουργείο.

Ο Βοτανικός και το Μεταξουργείο ήταν οι νέες περιοχές που επιλέχθηκαν από την ομάδα του συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων ως γειτονιές εστίασης του εν εξελίξει ερευνητικού έργου που ξεδιπλώνεται στις γειτονιές της Αθήνας στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ένταξης Curing the Limbo. Στόχος ήταν η χαρτογράφηση των αναγκών που διαπιστώνουν οι κάτοικοι των περιοχών της πόλης ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για τον σχεδιασμό συμμετοχικών δράσεων ενταξιακού χαρακτήρα στην πόλη.

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, η έρευνα πεδίου της ομάδας του συνΑθηνά, η οποία πραγματοποιήθηκε συστηματικά τις εβδομάδες που προηγήθηκαν στον Βοτανικό και στο Μεταξουργείο, κορυφώθηκε με ένα δρώμενο γνωριμίας με τους κατοίκους της περιοχής. Αυτό πραγματοποιήθηκε στην οδό Κασσάνδρας 20 και συγκεκριμένα στον χώρο «Κασσάνδρας», με ένα κάλεσμα στους κατοίκους και στους επαγγελματίες της γειτονιάς για συμμετοχή σε ένα μπάρμπεκιου στον δρόμο.

IMG 4818

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, προβλήθηκε μια σειρά ντοκιμαντέρ μικρού μήκους τα οποία δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων ιστοριών του Caravan Project στην πλατεία Αυδή το 2016. Τα ντοκιμαντέρ στάθηκαν αφορμή να ανοίξει ένας διάλογος με τους κατοίκους, γύρω από θέματα όπως η αλλοίωση που φέρνει ο αστικός εξευγενισμός στις γειτονιές και στις σχέσεις των κατοίκων, η ανάγκη για την φροντίδα του δημόσιου χώρου από την δημοτική αρχή και τους πολίτες καθώς και η ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων κτιρίων του Μεταξουργείου.

Όπως και στις αντίστοιχες δράσεις που διοργανώθηκαν στις 24 Νοεμβρίου στον Κολωνό και στις 15 Δεκεμβρίου στη Βικτώρια, οι ιδέες, οι προβληματισμοί, οι αγωνίες και οι επιθυμίες των κατοίκων καταγράφηκαν ώστε να αναλυθούν και να οδηγήσουν σε άξονες για τον σχεδιασμό των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος Curing the Limbo.

IMG 4825

Σε χρήσιμα συμπεράσματα οδήγησε όμως και η κλειστή συνάντηση που προηγήθηκε της εκδήλωσης, με την παρουσία 15 πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Βοτανικού και του Μεταξουργείου, όπου εκφράστηκαν απόψεις για το πώς και αν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών μπορούν να συσχετιστούν με τη δράση του προγράμματος Curing the Limbo, και εισακούστηκαν οι ανάγκες και οι αγωνίες του ιδιαίτερα ενεργού ανθρωπίνου κεφαλαίου των δύο περιοχών, το οποίο αναπτύσσει συστηματικά τη δράση του στο πεδίο.

Η έρευνα του συνΑθηνά στις γειτονιές της πόλης θα συνεχιστούν και στους πρώτους μήνες του 2019.

To πρόγραμμα Curing the Limbo συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA)

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Curing the Limbo εδώ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο