Εξερευνώντας τη Βικτώρια

Εξερευνώντας τη Βικτώρια

Συνεχίζοντας τις ερευνητικές δράσεις στις γειτονιές της πόλης στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ένταξης Curing The Limbo, επισκεφτήκαμε το Σάββατο 15/12 τη Βικτώρια για μια δράση χαρτογράφησης της περιοχής.

Συνεχίζοντας τις ερευνητικές δράσεις στις γειτονιές της πόλης στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ένταξης Curing The Limbo, επισκεφτήκαμε το Σάββατο 15/12 τη Βικτώρια για μια δράση χαρτογράφησης της περιοχής.

H Βικτώρια ήταν η δεύτερη περιοχή που επιλέχθηκε από το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων ως γειτονιά εστίασης του εν εξελίξει ερευνητικού έργου που ξεδιπλώνεται στις γειτονιές της Αθήνας στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ένταξης Curing The Limbo. Στόχος ήταν, όπως και στην πρώτη αντίστοιχη δράση που διοργανώθηκε στις 24 Νοεμβρίου στον Κολωνό, η χαρτογράφηση των αναγκών που διαπιστώνουν οι κάτοικοι της περιοχής ώστε αυτές να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για τον σχεδιασμό συμμετοχικών δράσεων ενταξιακού χαρακτήρα στην πόλη.

DSC04124

H ερευνητική δράση του Σαββάτου 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε στην πλατεία Βικτωρίας όπου η ομάδα UrbanDig Project δημιούργησε και τοποθέτησε έναν τρισδιάστατο χάρτη της περιοχής προσκαλώντας τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής να προσθέσουν σε αυτόν περιεχόμενο καταγράφοντας όσα τους αρέσουν στη Βικτώρια, όσα τους προβληματίζουν και όσα θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Αξιοποιώντας την εμπειρία της στις παραστατικές τέχνες και στη συλλογή δεδομένων από τις τοπικές κοινότητες, η ομάδα UrbanDig Project συγκέντρωσε πλήθος διαφορετικών καταθέσεων και πληροφοριών προς αξιοποίηση στο πλαίσιο της ερευνητικής δράσης του συνΑθηνά στις γειτονιές της πόλης.

Η συνέχεια δόθηκε στον παρακείμενο χώρο του Victoria Square Project όπου έγινε η πρώτη καταγραφή και συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δράσης του UrbanDig Project στην πλατεία Βικτωρίας. Μέσα από τις διαφορετικές στάσεις και τοποθετήσεις των μελών της τοπικής κοινότητας σε ζητήματα όπως το αίσθημα ασφάλειας και η σημασία των κοινόχρηστων χώρων, αναδείχθηκαν θεματικές όπως η ανάγκη για αθλητικές και πολιτισμικές δραστηριότητες.

DSC04135

Στον εσωτερικό χώρο του Victoria Square Project ακολούθησε η προβολή τεσσάρων επιλεγμένων ταινιών μικρού μήκους, οι οποίες δημιουργήθηκαν από φοιτητές στο πλαίσιο του θερινού σχολείου οπτικής εθνογραφίας, που συνδιοργανώνεται από το Athens Ethnographic Film Festival και το Oλλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών (ΝΙΑ). Η προβολή των ταινιών -που έγινε παρουσία των δημιουργών τους-, στάθηκε αφορμή να ανοίξει ένας διάλογος με τους παριστάμενους μεμονωμένους κατοίκους και εκπροσώπους οργανωμένων φορέων της περιοχής γύρω από το πώς μετασχηματίζονται σήμερα οι γειτονιές της πόλης μέσα από πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού, κατά πόσο εντάσσουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και κατά πόσο οι τοπικές κοινωνίες έχουν γίνει πιο δεκτικές στην ετερότητα.

Επιπλέον θέματα που αναπτύχθηκαν και τονίστηκαν ήταν, μεταξύ άλλων, η ανάγκη για εξωστρέφεια και συνεργασία ανάμεσα στους φορείς της κοινωνίας των πολιτών που εδράζουν και δρουν στην περιοχή, η σημασία της αξιοποίησης χώρων οι οποίοι μπορούν να ενισχύσουν το δυναμικό που υπάρχει και τις ιδέες που εκκολάπτονται, καθώς και η ανάγκη να υποστηριχθούν -μέσω του δήμου- δράσεις που θα ενισχύουν το κλίμα συνύπαρξης ανάμεσα στους διαφορετικούς πολιτισμούς που βρίσκονται στην περιοχή.

DSC04173

Οι ερευνητικές δράσεις του συνΑθηνά στις γειτονιές της Αθήνας συνεχίζονται. Επόμενες περιοχές εστίασης είναι ο Βοτανικός και το Μεταξουργείο μέσα από τη δράση που θα πραγματοποιηθεί στην οδό Κασσάνδρας στις 20 Δεκεμβρίου.

To πρόγραμμα Curing the Limbo συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA)

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Curing the Limbo εδώ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο