2ο “Human Cast” Inclusive Art Festival

2ο “Human Cast” Inclusive Art Festival

2ο “Human Cast” Inclusive Art Festival

Εικαστικά – Θέατρο – Μουσική – Χορός

4ήμερο Πολυθεματικό Φεστιβάλ (Πέμπτη 7, 8, 9 & 10 Δεκεμβρίου 2023) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 10η Δεκεμβρίου.

Ένα πολυθεματικό φεστιβάλ που περιλαμβάνει εικαστικά, μουσική, θέατρο και χορό από καλλιτέχνες διαφορετικής φυλετικής και εθνικής καταγωγής, ΛΟΑΤΚΙ και ανάπηρων ατόμων, ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας και σωματικής ποικιλομορφίας με σκοπό την ισότιμη και αξιοπρεπή προβολή τους.

Πρόγραμμα φεστιβάλ:

1η ημέρα – Πέμπτη 7/12/23 Εικαστική έκθεση – Εγκαίνια.

Θεματική έκθεσης: Queer Art 2- Art against violence

Ώρα έναρξης 19:00

Ώρες έκθεσης καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ 18:00 -22:00 & Κυριακή 17:00-21:00

Χώρος: «HGW std. Supporting Queer Arts» (Μαυρομιχάλη 138 – Αθήνα).

Είσοδος: Ελεύθερη

2η μέρα – Παρασκευή Θεατρική παράσταση «Λεονώρα»

του Γκότφριντ Μπύργκερ από το ερευνητικό εργαστήρι Υποκριτικής του ΊΣΟΝ.

Ώρα έναρξης: 21:00

Χώρος: «Θέατρο ΙΣΟΝ» (Μελενίκου 33, Κεραμεικός).

Είσοδος: Ελεύθερη

3η ημέρα – Σάββατο 9/12/23 Μουσική Συμπεριληπτική Συναυλία

Ο Αγγελος Πεντάρης “Drum Up the Volume” &

“Tum ke ke” η παραδοσιακή Αφρικανική μαζί με την Ελληνική μουσική συναντιούνται.

Χώρος: «Faust» (Αθηναϊδος 12 – Αθήνα)

Ώρα προσέλευσης: 21:30

Είσοδος: 10 euro

4η ημέρα – Κυριακή 10/12/23 Σεμινάριο συμπεριληπτικού χορού & Perfomance

της επαγγελματικής συμπεριληπτικής (ανάπηρων και μη ανάπηρων) ομάδας Χορού «ΈΞΙΣ – Συμπεριληπτική Ομάδα Χορού».

Χώρος: «Θέατρο ΙΣΟΝ» (Μελενίκου 33, Κεραμεικός).

Ώρες: 18:00 – 20:30

Κόστος συμμετοχής: 10 euro

Παράλληλη δράση – Σάββατο 9/12/23 Πάνελ συζήτησης Art against violence.

Ώρα έναρξης: 18:00

Χώρος: «HGW std. Supporting Queer Arts» (Μαυρομιχάλη 138 – Αθήνα).

Είσοδος: Ελεύθερη

Σημείωμα καλλιτεχνικής διευθύντριας:

Το πολυθεματικό φεστιβάλ “Human Cast Inclusive Art Festival” δημιουργήθηκε με στόχο να προάγει την ορατότητα και συμπεριληπτικότητα της ανθρώπινης ποικιλομορφίας στην καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση. Την δυνατότητα δηλαδή παροχής ίσης πρόσβασης σε ευκαιρίες και πόρους σε άτομα που αποκλείονται ή υποεκπροσοπούνται λόγω κάποιου χαρακτηριστικού τους. Κατά την διαρκεια του φεστιβάλ θα παρουσιαστούν στο Αθηναϊκό κοινό άτομα και ομάδες καλλιτεχνικές δημιουργώντας την ευκαιρία για μεγαλύτερη προβολή και πολιτιστική αλληλεπίδραση.

Αικατερίνη Κονταρίνη

Αναλυτικά οι Δράσεις:

Εικαστική έκθεση “Queer Art 2” έχει ως βάση την συμπεριληπτικότητα και την Queer αισθητική.

Η εύρεση των εικαστικών ακολουθώντας την αρχή των ίσων ευκαιριών πραγματοποιείται μετά από ανοιχτό κάλεσμα στους καλλιτέχνες μέσω των social media όπου καταθέτουν τις προτάσεις των έργων τους ηλεκτρονικά και στην συνέχεια επιλέγονται από επιτροπή αξιολόγησής του φεστιβάλ.

Την φετινή θεματική της έκθεσης Art against violence ορίζει η ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των LGBTQI+ ανθρώπων σε παγκόσμιο και εγχώριο επίπεδο. Ο στόχος της έκθεσης είναι να εξερευνήσει το πώς η τέχνη και οι καλλιτεχνικές πρακτικές μπορούν να διαταράξουν την εσωτερικευμένη και εξωτερικευμένη βία και μίσος εναντίον των LGBTQI+ ταυτοτήτων μέσα στην κοινωνία. Με το δεδομένο ότι η τέχνη έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην έκθεση και αποκλιμάκωση πράξεων βίας σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις, η έκθεση θέλει να διερευνήσει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει αυτή στο να γίνουν ορατές οι αποσιωπημένες εμπειρίες βίας των queer ατόμων, να αποκαλύψει την δύναμη, τα προνόμια, και την προκατάληψη των φορέων της βίαιης συμπεριφοράς και φυσικά, να παρουσιάσει τον αντίκτυπο που έχει το τραύμα και η καταπίεση στη σωματική, ψυχική, συναισθηματική και πνευματική ευημερία των LGBTQI+ ατόμων.

Το κείμενο και την έκθεση επιμελείται ο Νάσος Κατσιαούνης.

Πάνελ – παράλληλη δράση έκθεσης Art against violence

Θα πραγματοποιηθεί πάνελ συζήτησης μεταξύ καλλιτεχνών και κοινού. Πώς η τέχνη μπορεί να γίνει ένα παράθυρο ανοιχτό για ανάσα από την βία; Μπορεί να προσφέρει παρηγοριά, δύναμη, κάθαρση από την ψυχική και σωματική βία που δέχονται οι queer ταυτότητες; Πώς μπορεί να συνδράμει η τέχνη στην σύντριψη και το σπάσιμο των δομών της βίας;

Θεατρική παράσταση «Λεονώρα» του Γκότφριντ Μπύργκερ από το ερευνητικό εργαστήρι Υποκριτικής του ΊΣΟΝ.

Το ερευνητικό εργαστήρι Υποκριτικής του ΊΣΟΝ που εστιάζει στη θεματική “Χτίζοντας το υπερκείμενο έργο” θα παρουσιάσει τη δραματοποιημένη γοτθική μπαλάντα “Λεονώρα” του Γκότφριντ Μπύργκερ. Το ποίημα , όπως και η ελληνική παραλογή «Του νεκρού αδερφού» καταγράφει την αρχετυπική μορφή του ρομαντικού μοτίβου του νεκρού καβαλάρη.

Συγκεκριμένα αναφέρεται στην επιστροφή από τον πόλεμο ενός νεκρού καβαλάρη ώστε να πάρει μαζί του την αγαπημένη του.

Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές για την έρευνα και τη σπουδή τους στο συγκεκριμένο είδος.

Συμμετέχουν (κατά αλφαβητική σειρά): Βασίλης Κάτσης, Αναστασία Μακρή, Κατερίνα Μαρκαντή, Αναστασία Ροδίτη, Νίκη Σκανδάλη, Θεόκλεια Σταύρου.

Διδασκαλία – συντονισμός : Βασίλης Οικονόμου

Εργαστήριο συμπεριληπτικού χορού & Perfomance από την επαγγελματική συμπεριληπτική (ανάπηρων και μη ανάπηρων) ομάδα Χορού «ΈΞΙΣ-Συμπεριληπτική Ομάδα Χορού»

Σεμινάριο: Το σεμινάριο αντλεί την ιδέα του από το χορευτικό ντουέτο “Καλειδοσκόπιο”. Κεντρική ιδέα του ντουέτου αποτελούν τα αρμονικά σχήματα που δημιουργούν τα κινούμενα σώματα και παραπέμπουν στην ισορροπία και την ισοτιμία στη σχέση μέσα από την επανάληψη, την επαφή και την αλληλοστήριξη. Με αφορμή αυτή την ιδέα θα χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία του αυτοσχεδιασμού και της πρακτικής του contact για να δημιουργήσουμε μικρά κινητικά ντουέτα.

Στο τέλος του σεμιναρίου θα γίνει παρουσίαση του ντουέτου Perfomance “Καλειδοσκόπιο” από τις συντονίστριες του σεμιναρίου.

Διδασκαλία : Άννα Βεκιάρη & Ειρήνη Κουρούβανη

Μουσική συμπεριληπτική συναυλία

Το μουσικό πρόγραμμα “Drum Up the Volume”με τον Άγγελο Πεντάρη, σε μια ξεχωριστή tailor – made εμπειρία σχεδιασμένη ειδικά για όσους παρευρεθούν στη μοναδική αυτή βραδιά του 2ου “Human Cast” Inclusive Art Festival στο «Faust» .

Ντράμερ, motivational speaker και λάτρης του αθλητισμού, ο 26χρονος Άγγελος Πεντάρης γεννημένος με εγκεφαλική παράλυση αφοσιώνεται από νεαρή ηλικία στην αγάπη του για τη μουσική. Στα 17, φεύγει για την Αμερική, όπου γίνεται ένας από τους τρεις φοιτητές του έτους του που αποφοιτούν από το Los Angeles College of Music, με Bachelor’s of Music και έμφαση στο Drum Performance.

Στην συναυλία συμμετέχουν οι “Tum ke ke”:

Τζίνη Παπαδόπουλου – φωνή, Πάρης Σκαρτσολιάς – κιθάρα, Αλέκος Γραμματικός – σαξόφωνο, Σαμουήλ Ακίνολα – κρουστά.

Η καλλιτεχνική ομάδα συνδυάζει μέσω των μελών της τη μουσική με την υποκριτική τέχνη, καθώς και τους αφρικανικούς ρυθμούς με το ελληνικό παραδοσιακό τραγούδι, αναδεικνύοντας έτσι την πανανθρώπινη ανάγκη για συναισθηματική έκφραση και έκθεση εντός της κοινωνίας.

Η Αφρικανική και η Ελληνική Μουσική συναντιούνται για να αγκαλιαστούν και να χορέψουμε παρέα, σε κάθε χτύπο των κρουστών και συλλαβή των στίχων, από τη Θράκη και την Ήπειρο ως την δυτική Αφρική.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες και δημιουργοί

Video Teaser 2o HUMAN CAST Inclusive Art Festival

fb event

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το HUMAN CAST

Όλοι οι χώροι είναι προσβάσιμοι σε χρήστες/ριες αναπηρικών αμαξιδίων.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα και με την οικονομική ενίσχυση του Υπουργείου Πολιτισμού και υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο