Διασυνδέοντας τα μαθήματα του Curing the Limbo με τις γειτονιές της Αθήνας

Διασυνδέοντας τα μαθήματα του Curing the Limbo με τις γειτονιές της Αθήνας

Οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων CuringtheLimbo, μαθαίνουν γλώσσες και γνωρίζουν την πόλη μέσα από δράσεις.

Οι πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων CuringtheLimbo, μαθαίνουν γλώσσες και γνωρίζουν την πόλη μέσα από δράσεις.

 

Με την πεποίθηση πως η διασύνδεση των προσφύγων με τους ενεργούς πολίτες της Αθήνας διαμορφώνει ένα μοντέλο ανταλλαγής το οποίο παράγει οφέλη τόσο για τους συμμετέχοντες όσο και για την ίδια την πόλη, το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων έχει ήδη ξεκινήσει να συνδέει τους συμμετέχοντες του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος Curing the Limbo με δράσεις που πραγματοποιούνται σε γειτονιές της Αθήνας από ενεργούς πολίτες, και φορείς της κοινωνίας πολιτών.

Ήδη, σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό πυλώνα του προγράμματος για τον οποίο είναι υπεύθυνο το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τάξεις των μαθημάτων αγγλικής και ελληνικής γλώσσας έχουν συνδεθεί με τις παρακάτω δράσεις:

  • Μποστάνι: ένα ανεξάρτητο εγχείρημα, κάθε Τετάρτη 16:00-20:00 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, που έχει σκοπό να δημιουργήσει κοινότητες και αλληλεπίδραση μεταξύ των καταναλωτών και των παραγωγών με επίκεντρο την ηθική, τη δίκαιη εργασία, το δίκαιο εμπόριο και τη φροντίδα στη γη και τον άνθρωπο. Συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Curing the Limbo επισκέφθηκαν το Μποστάνι, σε ένα βιωματικό μάθημα αγγλικών, μαθαίνοντας τα προϊόντα καθώς και το πώς διεκπεραιώνει κανείς μια αγορά στα αγγλικά. Γνώρισαν τους καλλιεργητές, τη φιλοσοφία της ανεξάρτητης δράσης, ενώ προσφέρθηκαν να δημιουργήσουν ταμπέλες με την ονομασία των αγαθών του Μποστανιού και να τις προσφέρουν στην ομάδα. Παράλληλα, είχαν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν από την ομάδα του Impact Hub Athens στην ανανεωμένη Δημοτική Αγορά Κυψέλης και να μάθουν περισσότερα για το καινοτόμο σύγχρονο αυτό έργο.

  • Λόφος ΚολωνούΣύλλογος για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό: δραστήρια μέλη της τοπικής κοινότητας στον Κολωνό, τα οποία υπήρξαν συνοδοιπόροι του συνΑθηνά και του Curing the Limbo από την πρώτη φάση της χαρτογράφησης που υλοποίησε το πρόγραμμα στις γειτονιές της Αθήνας τον Νοέμβριο του 2018, πρόσφεραν στους πρόσφυγες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μια ιδιαίτερη ξενάγηση στην περιοχή του Κολωνού, εξοικειώνοντάς τους με τα μνημεία και την ιστορία της περιοχής.

  • Urban Layers: στο πλαίσιο των μαθημάτων ελληνικής γλώσσας, διοργανώθηκε μια περιηγητική διαδρομή για το street art, σε συνεργασία με την ομάδα Urban Layers, στην περιοχή του Κεραμεικού και του Μεταξουργείου. Κατά τη διάρκεια της δράσης, οι συμμετέχοντες φωτογράφισαν ιδανικά πορτραίτα του εαυτού τους με φόντο ένα αγαπημένο έργο street art που επέλεξαν οι ίδιοι. Το υλικό που παράχθηκε θα χρησιμοποιηθεί αφενός στα μαθήματα ελληνικών που ακολουθούν (με ελληνικές λέξεις που τους εμπνέουν οι φωτογραφίες), ενώ στη συνέχεια οι φωτογραφίες θα παρουσιαστούν σε έκθεση που θα διοργανώσει το συνΑθηνά με τη συμμετοχή των προσφύγων.

  • Αϊ λαβ Άθενς: το Σάββατο 25 & την Κυριακή 26 Μαΐου 2019, πραγματοποιείται διήμερο φωτογραφικό εργαστήριο με την ομάδα «ΑΪ ΛΑΒ Αθενς» και τον καταξιωμένο επαγγελματία φωτογράφο Γιώργο Μαλεκάκη. Οι συμμετέχοντες, αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα ένταξης του δήμου Αθηναίων Curing the Limbo, θα φωτογραφίσουν την πόλη και θα την παρουσιάσουν μέσα από τη δική τους ματιά. Το εργαστήριο θα γίνει στον πολυσυλλεκτικό χώρο που λειτουργεί στην Πλ. Θεάτρου 10 (πρώην Guru Bar) και φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, τις δράσεις της ομάδας We Need Books, στο πλαίσιο του προγράμματος This is Athens-Polis.

Η υλοποίηση του Curing the Limbo βασίζεται στην ιδέα ότι η ένταξη των προσφύγων είναι συνυφασμένη με την έξοδό τους από τη μακροχρόνια συνθήκη αναμονής και αβεβαιότητας για το μέλλον. Μέσα από το πρόγραμμα, οι πρόσφυγες διασυνδέονται με ενεργούς πολίτες συμμετέχοντας σε δράσεις πραγματοποιούνται στην πόλη. Έτσι, ενισχύοντας τις καλές πρακτικές της κοινωνίας των πολιτών, οι νέοι κάτοικοι γνωρίζουν την πόλη τους ενώ συμβάλλουν στην ευρύτερη ενεργοποίηση τόσο του πληθυσμού όσο και των γειτονιών της.

Το Curing the Limbo (2018-2021) είναι ένα ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του δήμου Αθηναίων (CoA) που υλοποιείται με τη στρατηγική συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), των διεθνών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών International Rescue Committee (IRC) και Catholic Relief Services (CRS) και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (Ε.Α.Τ.Α. A.E.). Το πρόγραμμα έχει ως στόχο την εξεύρεση καινοτόμων προτάσεων για την ενεργοποίηση και την ένταξη των προσφύγων στην Αθήνα. Το Curing the Limbo συγχρηματοδοτείται από το Urban Innovative Actions (UIA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον δήμο Αθηναίων.

Περισσότερα για το Curing the Limbo εδώ

 

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο