“Τα βιβλία ταξιδεύουν”: Ανοιχτές δράσεις παιδικής λογοτεχνίας στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη- 3 Κυριακές – 2/4, 30/4, 7/5 2023

“Τα βιβλία ταξιδεύουν”: Ανοιχτές δράσεις παιδικής λογοτεχνίας στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη- 3 Κυριακές – 2/4, 30/4, 7/5 2023

“Τα βιβλία ταξιδεύουν” είναι μια σειρά δράσεων αφιερωμένες στην παιδική λογοτεχνία, στον δημόσιο χώρο.  

Επιλέγουμε ένα κεντρικό σημείο συνάντησης του Δήμου Αθηναίων, τη Φωκίωνος Νέγρη στην Κυψέλη. Στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στήνεται ένα “καθιστικό” ανάγνωσης και μια ανοιχτή, πολύχρωμη, πολυγλωσσική βιβλιοθήκη από το ‘’we need books”. Ταυτόχρονα οργανώνονται εργαστήρια και παράλληλα δρώμενα, που στοχεύουν στην επανοικειοποίηση του δημόσιου χώρου μέσα από πολιτιστικές δράσεις.  

Η απόλαυση της ανάγνωσης σε μια πλατεία δεν είναι κάτι συνηθισμένο, αλλά “Τα βιβλία ταξιδεύουν” προσφέρουν αυτή την εμπειρία στο ευρύ κοινό, φέρνοντας κοντά ανθρώπους διαφορετικών προελεύσεων και ταυτοτήτων, μέσω του βιβλίου.  

Η ημερομηνία έναρξης των δράσεων έγινε στις 2 Απριλίου 2023, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου.  

 

 

Κυριακή 30 Απριλίου | 11.00-14.00, “ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΗΜΕΡΑ” 

 11.00-14.00 | Γνωριμία με συγγραφείς παιδικών βιβλίων 

11:00-12:00 |  Ιωάννα Κυρίτση Τζιώτη, Παμούκ Λιώνουν οι πάγοι;, εκδ. Κόκκινη Κλωστή Δεμένη  

12:00- 13:00 | Σοφιάννα Θεοφάνους, Το κορίτσι και το το κορίτσι, εκδ. Πουά  

13:00-14:00 | Γνωριμία με εικονογράφο, προς επιβεβαίωση  

11.00-14.00 | ανοιχτή πολυγλωσσική βιβλιοθήκη, εργαστήρια comic, δημιουργική απασχόληση 

 

Κυριακή 7 MAIOY |11.00-14.00“TO ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΟ ΒΙΒΛΙΟ” 

 11.00-12.30 | εργαστήριο storytelling σε συνεργασία με το Ίδρυμα Goethe Αθήνας.  

12.30-14.00 | εργαστήριο storytelling σε συνεργασία με το Ίδρυμα Goethe Αθήνας. 

***Περιγραφή εργαστηρίου: Δημιουργική αφήγηση και γραφή (Storytelling) 

Ένα ευφάνταστο εργαστήριο  δημιουργικής αφήγησης και γραφής με στόχο την ανακάλυψη της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας της Γερμανίας. Μέσα από αυτή την δημιουργική διαδικασία τα παιδιά ανακαλύπτουν νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης και δημιουργούν μέσα από αυτή την διαδικασία προσωπικές και συλλογικές αφηγήσεις.  

 

12.00 | παράσταση “ΓΑΙΓΛΑΡΟΣ”, από την ομάδα κουκλοθεάτρου ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΦΙ. 

***λίγα λόγια για την παράσταση: Η παράσταση εμπνέεται από τρεις διαφορετικές ιστορίες: Το Ασχημόπαπο, τον Γλάρο Ιωνάθαν Λίβινκγστον και τη Φάρμα των Ζώων. Δανειζόμενη δραματικά στοιχεία και ήρωες από τις τρεις ιστορίες, καταλήγει σε ένα νέο παραμύθι το οποίο όμως βασίζεται σε κλασικά και διαχρονικά θέματα. 

 

11.00-14.00 | ανοιχτή πολυγλωσσική βιβλιοθήκη, εργαστήρια comic, δημιουργική απασχόληση

Τα βιβλία ταξιδεύουν, είναι μια δράση “για” και “από” τη γειτονιά, μια συμπεριληπτική δράση η οποία εμπλέκει τους κατοίκους μέσα από 2 ανοιχτά καλέσματα.  

Σε κάθε δράση θα στήνεται μια μικρή υπαίθρια έκθεση στην οποία θα παρουσιάζονται κείμενα μαθητών/τριών σχολείων της Κυψέλης, που θα συμμετέχουν στο ανοιχτό κάλεσμα, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει, με θέμα: αστείες ιστορίες, αναμνήσεις και ιδέες με κοινό σημείο αναφοράς τη γειτονιά τους, Κυψέλη.   

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν σκίτσα/ζωγραφιές, τα οποία θα προκύψουν από το 2ο ανοιχτό κάλεσμα για όσους/ες μένουν στη γειτονιά (τώρα ή στο παρελθόν) ή απλά αγαπούν την ιστορική γειτονιά της Κυψέλης, με θέμα: Η Φωκίωνος Νέγρη, το πρωί, το απόγευμα ή το βράδυ.  

“Τα βιβλία ταξιδεύουν” σχεδιάστηκαν από την απ’Ουσία και  χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα Συναθηνά του Δήμου Αθηναίων

Στις δράσεις συμμετέχουν : Ινστιτούτο Goethe Athens, Εκδόσεις Πουά, We need books 

Η υπαίθρια έκθεση έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα δημόσιο διάλογο σε σχέση με τη γειτονιά και να παρουσιάσει ιστορίες και εικόνες των κατοίκων.  

Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τα ανοιχτά καλέσματα οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να επικοινωνούν με την απ’Ουσία: apousia.koinsep@gmail.com 

Λίγα λόγια για την απΌυσία 

Η απ’Ουσία Κοιν.Σ.Επ. ασχολείται με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών και πολιτιστικών προγραμμάτων βιωματικού χαρακτήρα.  

Τα μέλη της ομάδας προέρχονται από διαφορετικά επιστημονικά πεδία προσεγγίζοντας διαθεματικά και διεπιστημονικά όλες τις δράσεις που σχεδιάζουν.  

Η απΌυσία σχεδιάζει και υλοποιεί βιωματικά εργαστήρια για μαθητές/ριες όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων (από προσχολική ηλικία έως έφηβους/ες), τα οποία βασίζονται σε ποικίλες θεματικές, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η διαφορετικότητα και οι διακρίσεις, η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η φιλαναγνωσία και η τέχνη από παιδιά για παιδιά. Επίσης, διοργανώνει και υλοποιεί μονοήμερα ή πολυήμερα Φεστιβάλ παιδικού βιβλίου με διαδραστικές αφηγήσεις βιβλίων, βιβλιοπαρουσιάσεις και εργαστήρια δημιουργικής γραφής, καθώς και θεματικές εκδηλώσεις πολιτιστικού ενδιαφέροντος για παιδιά και γονείς στον δημόσιο χώρο, σε Δήμους εντός και εκτός Αττικής. Τέλος, σε συνεργασία με εγκεκριμένα Ιδρύματα και φορείς σχεδιάζει εκπαιδευτικό υλικό και υλοποιεί εκπαιδεύσεις για εκπαιδευτές (εκπαιδευτικούς/παιδαγωγούς, εμψυχωτές/ριε, μουσειολόγους κ.α.) στα προαναφερθέντα πεδία ενδιαφέροντος, παρέχοντας τεχνογνωσία και εκπαιδευτικό υλικό βιωματικής και μη τυπικής μάθησης. 

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο