Τα ρούχα που κρέμονται από τα μπαλκόνια έχουν κάτι να πουν

Τα ρούχα που κρέμονται από τα μπαλκόνια έχουν κάτι να πουν

Πώς οι μπουγάδες της πόλης γίνονται μέσο δημόσιας καλλιτεχνικής έκφρασης στην περίοδο του lockdown.

Πώς οι μπουγάδες της πόλης γίνονται μέσο δημόσιας καλλιτεχνικής έκφρασης στην περίοδο του lockdown.

Τι φανερώνουν για την ανθρωπογεωγραφία της πόλης τα απλωμένα ρούχα στα μπαλκόνια των πολυκατοικιών; Ποιες άλλες πληροφορίες μπορεί να μεταφέρει μια συνήθεια τόσο καθημερινή όσο το άπλωμα των ρούχων; Πώς μπορεί ο κάτοικος της πόλης να γίνει, ηθελημένα ή και όχι, μέρος μιας ευρύτερης καλλιτεχνικής πράξης; Πώς μπορούμε, σε συνθήκες lockdown, να διατηρήσουμε κάποια ίχνη εξωστρέφειάς και κοινωνικής συνοχής; Πώς επικοινωνεί η ιδιωτική ζωή με τη δημόσια;

Δύο καλλιτεχνικά project που αναδύθηκαν μέσα στην πραγματικότητα της πανδημίας, αξιοποιούν τις φωτογραφίες από τις μπουγάδες των πόλεων για να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα.

Το «Athens Laundry Bougada», σύλληψη και πρωτοβουλία της εικαστικού Θεοδώρας Μαλάμου, επικεντρώνεται στην περιοχή της Βικτώριας. Εκεί, μια ομάδα εικαστικών και κατοίκων της περιοχής φωτογραφίζει τις μπουγάδες που απλώνονται στα μπαλκόνια της πλατείας Βικτωρίας και των γύρω περιοχών, δημιουργώντας μια οπτική καταγραφή που καταλήγει σε μια άτυπη, ανοιχτή έκθεση. Τα έργα, δηλαδή οι φωτογραφίες των απλωμένων ρούχων, αναρτώνται κάθε Πέμπτη στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας στο facebook.

Το «Bougada Project» από την άλλη, είναι ένα online κοινωνικό παιχνίδι που προσκαλεί όλους τους συμμετέχοντες, ανεξάρτητα από το πού μένουν, να απλώσουν τα ρούχα τους όπως κάνουν πάντα, και να τα φωτογραφήσουν καθώς αυτά στεγνώνουν. Έτσι, όλοι μαζί συνδιαμορφώνουν ένα συλλογικό έργο ενώ ταυτόχρονα παίρνουν μέρος στην καλλιτεχνική έρευνα της Άννας Συριανού που, μέσα από τον ψηφιακό χώρο έκφρασης που δημιουργεί, καταλύει τα όρια ανάμεσα στον δημιουργό και τον θεατή.

Περισσότερα εδώ:
Athens Laundry Bougada
Bougada Project

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο