Ολοκληρώθηκε το Ideas City Athens

Ολοκληρώθηκε το Ideas City Athens

Από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου ο οργανισμός ΝΕΟΝ και το New Museum της Νέας Υόρκης συνδιοργάνωσαν στην Αθήνα το residency της πλατφόρμας Ideas City.

 

Πρωτοβουλία του New Museum της Νέας Υόρκης, τo Ideas City είναι μια κινητή, συνεργατική και συμμετοχική πλατφόρμα που αναζητά δημιουργικές λύσεις στις πολυδιάστατες προκλήσεις των σύγχρονων πόλεων. Με αφετηρία τη διαπίστωση ότι η τέχνη και ο πολιτισμός διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στη ζωτικότητα του μέλλοντος των πόλεων, το Ideas City φέρνει κοντά εκπροσώπους από τους χώρους του design, της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, του αστικού σχεδιασμού, της τεχνολογίας, της επιστήμης, της επιχειρηματικότητας, της κοινωνιολογίας, της εκπαίδευσης και των κρατικών θεσμών και καλλιεργεί τη συνεργασία μεταξύ τους.

Η Αθήνα ήταν ο δεύτερος σταθμός του Ideas City, καθώς έχει προηγηθεί το Ντιτρόιτ ενώ ακολουθούν μέσα στο 2017 οι προγραμματισμένες διοργανώσεις στην γαλλική πόλη Αρλ και στη Νέα Υόρκη. Το αθηναϊκό σκέλος του Ideas City πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ. Από τις 19 έως τις 23 Σεπτεμβρίου 40 συμμετέχοντες που επιλέχθηκαν ύστερα από ανοιχτή πρόσκληση εργάστηκαν εντατικά στους χώρου του Ωδείου Αθηνών, μετατρέποντάς το σε ένα πολυλειτουργικό εργαστήριο πολιτιστικής δραστηριότητας και σε πεδίο διαλόγου, με στόχο να αναπτυχθούν ιδέες και στρατηγικές και να ξεπεραστούν κάποιες από τις πιεστικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η πόλη μας σήμερα.

Μερικές από τις βασικές δραστηριότητες που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του residency ήταν:

  • ο σχηματισμός ομάδων εργασίας οι οποίες σχεδίασαν συνεργατικές δράσεις
  • η παρουσίαση καινοτόμων πρωτοβουλιών στην πόλη της Αθήνας
  • η επιτόπια γνωριμία και εξοικείωση με σημεία και πρωτοβουλίες της πόλης που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από την σκοπιά της συμμετοχικότητας και του αστικού σχεδιασμού από τη βάση
  • οι πολιτιστικές δράσεις και η λειτουργία online ραδιοφωνικού σταθμού

Ένα από τα βασικά ερωτήματα που τέθηκαν στη διάρκεια του Ideas City ήταν το πώς η δυναμική που αναπτύσσεται από τη δράση των ενεργών πολιτών στη σύγχρονη Αθήνα μπορεί να καλλιεργήσει το έδαφος για βιώσιμες λύσεις στην περίοδο της παρατεταμένης κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό, το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων το οποίο παρουσιάστηκε στις 21 Σεπτεμβρίου στους συμμετέχοντες του Ideas City από την αντιδήμαρχο για την Κοινωνία των Πολιτών Αμαλία Ζέπου, ξεχώρισε ως μηχανισμός που ενισχύει και αξιοποιεί τις συλλογικότητες και τις ομάδες πολιτών της Αθήνας που προτείνουν και υλοποιούν λύσεις στα πολλαπλά προβλήματα τη πόλης. Μάλιστα στην πορεία του Ideas City, το συνΑθηνά υιοθετήθηκε ως καλή πρακτική και ως απαραίτητο εργαλείο σε πολλές από τις προτάσεις των συμμετεχόντων που παρουσιάστηκαν στο τέλος του residency. 

Το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου, τελευταία ημέρα του Ideas City Athens, πραγματοποιήθηκε ανοιχτό συνέδριο, με παρουσία και χαιρετισμό του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη και με ομιλητές από το χώρο της τέχνης, της αρχιτεκτονικής, του αστικού σχεδιασμού και των κοινωνικών επιστημών.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ideas City εδώ

Περισσότερες πληροφορίες για τον Οργανισμό Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ εδώ

 

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο