Κορωνοϊός: Το συνΑθηνά καταγράφει δράσεις για την προστασία των αστέγων

Κορωνοϊός: Το συνΑθηνά καταγράφει δράσεις για την προστασία των αστέγων

Πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι πολίτες στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι πολίτες στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Η κρίση του κορωνοϊού φέρνει τις διεθνείς καθώς και τις τοπικές κοινότητες αντιμέτωπες με πρωτοφανείς προκλήσεις. Στην περίπτωση των πολιτών που διαβιούν σε κατάσταση αστεγίας, η προτροπή «μένουμε σπίτι» αναδεικνύει κυνικά και ακόμη πιο έντονα την ευάλωτη θέση τους και την αδυναμία τους να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο από τη διασπορά του ιού. Αναγκασμένοι να βρίσκονται στον δρόμο, οι άστεγοι στερούνται την απαραίτητη πληροφόρηση αλλά και τα μέσα που θα τους βοηθήσουν να τηρήσουν τους απαραίτητους κανόνες υγιεινής για την προστασία από τον ιό. Αυτή ακριβώς η κρίσιμη κατάσταση κάνει τους φορείς της πολιτείας και τις οργανώσεις που ασχολούνται με την ενίσχυση των αστέγων, να εντατικοποιούν τις ενέργειές τους.

ο δήμος Αθηναίων, ανταποκρινόμενος στην κρισιμότητα της συγκυρίας και τις πάγιες ανάγκες των ανθρώπων που διαβιούν σε συνθήκες δρόμου, μόλις εγκαινίασε το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων, ώστε να διασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των άστεγων συνανθρώπων μας τώρα αλλά και μετά την κρίση. Το Πολυδύναμο Κέντρο Άστεγων του δήμου Αθηναίων αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες σύγχρονες δομές, με εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί να φιλοξενήσει ως και 400 αστέγους. Η πλήρως ανακαινισμένη νέα δομή, στη συμβολή των οδών Αχαρνών και Λιοσίων, δέχεται ήδη τους πρώτους της φιλοξενούμενους που μέχρι χθες ζούσαν στον δρόμο. Ήδη, χάρη στις συστηματικές και άοκνες προσπάθειες των ομάδων του streetwork, έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 100 συνάνθρωποι μας έτοιμοι να ενταχθούν στη νέα δομή. Τη σημαντική αυτή προσπάθεια συνδράμουν με την εμπειρία και τις γνώσεις των ανθρώπων τους οργανώσεις που δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην προστασία των αστέγων, όπως o Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, η Αποστολή, η Praksis, οι Γιατροί του Κόσμου, η Equal Society κ.ά. Επισημαίνεται ότι με αυτή τη δομή ο δήμος Αθηναίων μπορεί να καλύψει πλήρως τις στεγαστικές ανάγκες του άστεγου πληθυσμού της πόλης, όπως αυτός έχει καταγραφεί από τις επίσημες έρευνες των τελευταίων ετών. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ταυτόχρονα εξακολουθεί να λειτουργεί το συσσίτιο του ΚΥΑΔΑ, το οποίο καθημερινά προσφέρεται στην οδό Πειραιώς 35. Έχουν γίνει οι απαραίτητες τροποποιήσεις, τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας, ενώ οι εργαζόμενοι φορούν γάντια και μάσκες. Παρούσα είναι και η δημοτική αστυνομία που ρυθμίζει τη ροή ώστε να είναι γρήγορη και να μην υπάρχει συνοστιμός. Την ίδια ώρα, οι ομάδες του streetwork συνεχίζουν να επιχειρούν καθημερινά στην πόλη και τα σαββατοκύριακα. Στη διάρκεια των επιτόπιων παρεμβάσεών τους, οι ομάδες του streetwork διανέμουν καθημερινά στους άστεγους της πόλης 60 μερίδες φαγητού, σνακ και νερό. Επιπλέον, παρέχουν ατομικά μέσα προστασίας από τον νέο κορωνοϊό και τους ενημερώνουν για τις νέες δομές αστέγων της πόλης. Στην περίπτωση μάλιστα που κάποιος από τους άστεγους παρουσιάζει συμπώματα, καλείται άμεσα το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. 

Παράλληλα, το πιο ενεργό κομμάτι της βάσης της κοινωνίας εργάζεται και συνεργάζεται για να βρει λύσεις στις νέες προκλήσεις που παρουσιάζει ο κορωνοϊός σε σχέση με το θέμα της αστεγίας. Το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων τις παρακολουθεί και τις καταγράφει σε μια σειρά εβδομαδιαίων άρθρων που ευχόμαστε να ολοκληρωθεί σύντομα.

Η κινητή μονάδα των Γιατρών του Κόσμου πραγματοποιεί επιτόπιες παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, για να χαρτογραφήσει τις περιοχές, να εντοπίσει τους ανέστιους και να καταγράψει τις ανάγκες τους. Ταυτόχρονα τους ενημερώνει και τους προσφέρει kit τα οποία περιέχουν σαπούνι, αντισηπτικό υγρό, ενημερωτικό φυλλάδιο, γάντια και μάσκες.

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός κλιμακώνει επίσης τις δράσεις ενεργητικής προσέγγισης και εργασίας στον δρόμο. Κινητές μονάδες αποτελούμενες από επαγγελματίες κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και εθελοντές έχουν πραγματοποιήσει δράσεις streetwork στις οποίες διανέμουν δέματα με ανθρωπιστικό υλικό, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, μαντηλάκια και απολυμαντικά. Επιπλέον, πραγματοποιούν θερμομέτρηση και παρέχουν πρώτες βοήθειες και ψυχολογική υποστήριξη.

Για τους άστεγους που θέλουν να κάνουν μπάνιο, να πλύνουν τα ρούχα τους ή να μείνουν κάπου κατά τη διάρκεια της ημέρας, το Κέντρο Ημέρας της Praksis στην Αθήνα επαναλειτουργεί, με αυξημένα μέτρα προστασίας, όλες τις ημέρες τις εβδομάδας από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Επιπλέον, η οργάνωση Praksis ενημερώνει τους ωφελούμενους για τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το Υπουργείο Υγείας με φυλλάδια που περιέχουν αναλυτικές οδηγίες πρόληψης σε διάφορες γλώσσες, και πραγματοποιεί ιατρικές εξετάσεις σε κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη.

O οργάνωση STEPS, για λόγους ασφάλειας και προφύλαξης αναστέλλει προσωρινά τις εβδομαδιαίες δράσεις One Stop στη στέγη του συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων στη Βαρβάκειο Αγορά και μαζί με άλλες συνεργαζόμενες ομάδες και οργανώσεις μαγειρεύει και παραδίδει σε ανθρώπους που βρίσκονται στο δρόμο από μια μερίδα ζεστό φαγητό, φρούτα, εμφιαλωμένο νερό, πληροφορίες σχετικά με την πρόληψη και τους κανόνες υγιεινής καθώς και είδη προσωπικής υγιεινής.

Η κοινωνική κουζίνα «Ο Άλλος Άνθρωπος» τηρώντας τα μέτρα προστασίας και ακολουθώντας τις οδηγίες απαγόρευσης κυκλοφορίας μαγειρεύει καθημερινά στον χώρο της (Μεγάλου Αλεξάνδρου 122, Κεραμεικός) ζεστό φαγητό και όσοι έχουν ανάγκη, μπορούν να μεταβαίνουν στο σημείο και να το παραλαμβάνουν έτοιμο και συσκευασμένο, χωρίς καμία περαιτέρω επαφή.

H ομάδα Βοήθησε τον Πλησίον σου συνεργάζεται με την ομάδα Alex σε μια σειρά από περιοδικές εθελοντικές δράσεις στις οποίες διανέμονται μερίδες ζεστού φαγητού σε ανθρώπους που μένουν στο δρόμο, ενώ και άλλες αυτοοργανωμένες, αυθόρμητες πρωτοβουλίες έχουν αναπτυχθεί από τους πολίτες με στόχο την ενίσχυση του πληθυσμού που βρίσκεται σε κατάσταση δρόμου.

Τέλος, η διοίκηση του περιοδικό δρόμου «σχεδία», έχοντας υποχρεωθεί να αποσύρει τους πωλητές της από τον δρόμο ώστε να διασφαλίσει την υγεία των ίδιων καθώς και ολόκληρου του κοινωνικού συνόλου, διαθέτει προσωρινά το περιοδικό μέσω συνδρομών, με στόχο οι άστεγοι πωλητές του περιοδικού να λαμβάνουν το ποσοστό από τις πωλήσεις που τους αναλογεί, όπως θα συνέβαινε εάν οι διέθεταν το περιοδικό από τον δρόμο.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο