Καιρός για ποδήλατο

Καιρός για ποδήλατο

Μέσα στις εβδομάδες που πέρασαν, καθώς ο καιρός το ευνοούσε, πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα δράσεις που αναδεικνύουν την αξία του ποδηλάτου ως το πιο ευεργετικό μέσο αστικής μετακίνησης. Ευκαιρία λοιπόν να αναφερθούμε σε κάποιες από τις σχετιζόμενες με το δήμο Αθηναίων πρωτοβουλίες που στηρίζουν και δείχνουν την απήχηση της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη μας.

Ολοένα και περισσότεροι πολίτες της Αθήνας αναγνωρίζουν στο ποδήλατο ένα οικονομικό, οικολογικό και ευεργετικό για την υγεία μέσο αστικής μετακίνησης. Παρά την υστέρηση σε ποδηλατικές υποδομές, η κουλτούρα της ποδηλασίας βρίσκεται σε σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια, γεγονός που εκφράζεται μέσα από τη σημαντική άνοδο των χρηστών του ποδηλάτου, τη σύσταση ομάδων που τοποθετούν την ποδηλασία στο επίκεντρο της δράσης τους αλλά και την καθιέρωση περιοδικών πρωτοβουλιών οι οποίες περιστρέφονται γύρω από το ποδήλατο. Η άνοιξη είναι η εποχή που τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ανθίζουν, με αρκετές μάλιστα από αυτές να πραγματοποιούνται σε διοργάνωση, σε συνδιοργάνωση ή με την αρωγή του δήμου Αθηναίων. Αποτελεί άλλωστε έργο προτεραιότητας για το δήμο να γίνουν οι γειτονιές βιώσιμες και ελκυστικές μέσα από τη στήριξη της χρήσης του ποδηλάτου. Ας δούμε τι συνέβη τις εβδομάδες που πέρασαν…

5ος Ποδηλατικός Αρχαιολογικός Γύρος Αχαρνών.  

Διοργάνωση της ομάδας Επισκήνιον η οποία συμμετέχει στην ψηφιακή πλατφόρμα του συνΑθηνά, ο Ποδηλατικός Αρχαιολογικός Γύρος Αχαρνών πραγματοποιείται εδώ και πέντε χρόνια. Η φετινή διοργάνωση έγινε την Κυριακή 8 Μαΐου με σημείο εκκίνησης το Αρχαίο Θέατρο Διονύσου (Ακρόπολη) και σημείο τερματισμού το Αρχαίο Θέατρο Αχαρνών. Η διαδρομή η οποία καλύπτει απόσταση 40 χλμ. περιέλαβε τρεις στάσεις σε σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της πόλης: τις Αχαρνικές Πύλες (Πλατεία Κοτζιά, Αθήνα), τον Θολωτό Τάφο Αχαρνών (Κόκκινος Μύλος , οδός Φιλαδελφείας, Αχαρνές) και τον Τύμβο του Σοφοκλή (Βαρυμπόμπη, Αχαρνές). Στο σημείο εκκίνησης πραγματοποιήθηκε μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, ενώ στο σημείο τερματισμού οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Αχαρνών παρουσίασαν την τραγωδία του Ευριπίδη “Ελένη”.

Η Μαρία Μίχα, μέλος της ομάδας, μας εξήγησε περισσότερα για τη διοργάνωση.

Πώς προέκυψε η ιδέα της σύνδεσης της ποδηλασίας με την πλούσια αρχαία ιστορία της πόλης μας;
Το ΕΠΙΣΚΗΝΙΟΝ, αμιγώς εθελοντικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός , ιδρύθηκε το 2010 με στόχο την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Αχαρνών και συνεργάζεται στενά με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ και τον πρόεδρο του κ. Σταύρο Μπένο. Τον Φεβρουάριο του 2007 αποκαλύφθηκε το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών, ένα θέατρο κλασικής αρχαιότητας, ιδίας περίπου χρονολόγησης με το αρχαίο θέατρο του Διονύσου στην Ακρόπολη. Το θέατρο αυτό βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό της πόλης και μέρος του είναι κάτω από κτίσματα και λεωφορειόδρομο! Οι Αρχαίες Αχαρνές ήταν ο μεγαλύτερος Δήμος της Αττικής κατά την κλασική αρχαιότητα και συνδεόταν με την Αθήνα μέσω των Αχαρνικών Πυλών και της Αχαρνικής Οδού (Πλατεία Κοτζιά, σήμερα). Ο Αριστοφάνης έγραψε την περίφημη κωμωδία του για τους Αχαρνείς και ο μέγιστος ποιητής, Σοφοκλής, ετάφη στις Αχαρνές. Υπάρχουν πλήθος ιστορικά στοιχεία που συνδέουν τις δύο πόλεις, πχ ο Περικλής είχε τα κτήματά του στις Αχαρνές, το δε ιππικό των Αθηνών αποτελείτο κυρίως από Αχαρνείς ιππείς. Θεωρώντας ότι τα σημαντικά αυτά μνημεία ενισχύουν την εικόνα και την ταυτότητα των δύο πόλεων ειδικά στην ιδιαίτερη κρισιμή εποχή για τη χώρα μας αποφασίσαμε να καθιερώσουμε τον ετήσιο ποδηλατικό αρχαιολογικό γύρο που συνδέει τις δύο πόλεις και προβάλλει τα σημαντικότερα ίσως μνημεία, δηλαδή τα αρχαία θέατρα, αφού σε αυτά διαδραματιζόταν η πολιτιστική, πολιτική, θρησκευτική και κοινωνική δραστηριότητα των πόλεων. Παράλληλα με τις ενδιάμεσες στάσεις οι συμμετέχοντες γνωρίζουν και άλλα σημαντικά μνημεία όπως οι Αχαρνικές Πύλες, Αχαρνική Οδός, ο Θολωτός Τάφος των Αχαρνών και ο Τύμβος του Σοφοκλή.

Πώς συνεργάζεστε με το δήμο Αθηναίων και την τοπική αυτοδιοίκηση για την υλοποίηση του αρχαιολογικού ποδηλατικού γύρου;
Εξ αρχής η συνεργασία μας με τον Δήμο Αθηναίων υπήρξε άριστη και εποικοδομητική. Η παρουσία της δημοτικής αστυνομίας (εξαιρουμένων των διαστημάτων που δε λειτουργούσε) ήταν πάντοτε καθοριστική στην επιτυχία του εγχειρήματος, προκειμένου να γίνεται η απαιτούμενη ρύθμιση της κυκλοφορίας. Το συνΑθηνά επίσης μας εμπνέει με τις ιδέες του, μας προσφέρει με τον καλύτερο τρόπο την επικοινωνία με το ποδηλατικό κοινό, και μας συνδέει με άλλες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, όπως ο ΟΠΑΝΔΑ, προκειμένου η εκδήλωση αυτή να ενισχυθεί και με μουσικά δρώμενα.

Λίγα αριθμητικά στοιχεία για την συμμετοχή του κόσμου; Πώς τα αξιολογείτε; Αναμφισβήτητα πρόκειται για έναν απαιτητικό ποδηλατικό γύρο, αφού διατρέχει συνολική απόσταση 40 χιλιομέτρων μέσω πολυσύχναστων δρόμων. Η κατ’ έτος συμμετοχή ανέρχεται σε περίπου 200 ποδηλάτες μερικοί από τους οποίους συμμετέχουν σε επιμέρους τμήματα της διαδρομής μεταξύ των στάσεων. Επίσης μας ενδιαφέρει και η συμμετοχή του κοινού εκτός των ποδηλατών που σε κάθε μνημείο έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα τα συγκεκριμένα μνημεία. Στην αρχή της διαδρομής δίδεται μικρή συναυλία από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Αθηνών και στο τέλος της διαδρομής, μπροστά από το αρχαίο θέατρο των Αχαρνών, δίνεται πάντοτε μουσική ή θεατρική παράσταση με συμμετοχή πολλών εκατοντάδων θεατών-ακροατών. Στόχος μας είναι η εκδήλωση αυτή να γίνει ευρύτερα γνωστή, γιατί τα οφέλη που θα προκύψουν από την προβολή των σημαντικών αυτών μνημείων είναι πολλαπλά και για τις δύο πόλεις. Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στα στελέχη του ΣυνΑθηνά , στην δημοτική αστυνομία, στον ΟΠΑΝΔΑ και τη Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, και γενικότερα στο Δήμο Αθηναίων για την εξαιρετική συνεργασία και συμβολή του στην επιτυχή έκβαση αυτής της πολιτιστικής εκδήλωσης.

Όλες οι πληροφορίες για τον 5ο Αρχαιολογικό Ποδηλατικό Γύρο Αχαρνών εδώ.


Ποδηλατικός γύρος της Αθήνας

Ο δήμος Αθηναίων προωθεί συστηματικά την ποδηλατική κουλτούρα μέσω του Ποδηλατικού Γύρου της Αθήνας ο οποίος αριθμεί πλέον 23 διοργανώσεις. Κορυφαίο αθλητικό γεγονός της Αθήνας για το ποδήλατο ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας, διοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ, είναι ο πλέον μαζικός και ιστορικός θεσμός της πόλης σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Από το 1987 αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ιστορίας της πρωτεύουσας, όπου χιλιάδες κόσμου πλημμυρίζουν τους δρόμους της Αθήνας, ποδηλατώντας με ασφάλεια, κέφι και ζωντάνια, δίνοντας μια διαφορετική εικόνα στην πόλη. Φέτος ο Ποδηλατικός Γύρος της Αθήνας πραγματοποιήθηκε στις 17/4. Η διοργάνωση συνδέθηκε με τις ανάγκες των Γιατρών του Κόσμου καθώς οι συμμετέχοντες είχαν την επιλογή να καταβάλουν για τη συμμετοχή τους 1€, με το οποίο ενισχύθηκε οικονομικά ο ξενώνας των Γιατρών του Κόσμου. Ο ξενώνας δημιουργήθηκε με σκοπό την παροχή φιλοξενίας σε ξεχωριστούς κοιτώνες ατόμων με έλλειψη στέγης, καθώς και ατόμων επαπειλούμενης στέγασης, με ιδιαίτερη έμφαση σε οικογένειες με παιδιά, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα. Τη διοργάνωση ενίσχυσαν με την παρουσία τους ο ραδιοφωνικός σταθμός Pepper 96.6 και η ομάδα κρουστών Batala Athens. Σε συνάρτηση με τον 23ο Ποδηλατικό Γύρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε φέτος και το Athens Bike Weekend μια συνδιοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ με την ομάδα του περιοδικου Μ Bike στην Πλατεία Συντάγματος στις 16 και 17/4.

Η Βιβή Χαρίτου, υπεύθυνη προβολής και επικοινωνίας του ΟΠΑΝΔΑ, αναφέρει κάποια στοιχεία από την διοργάνωση του Απριλίου και προαναγγέλλει τις ποδηλατοβόλτες που θα πραγματοποιηθούν στις δημοτικές κοινότητες της πόλης τον Ιούνιο. Το ποδήλατο συνιστά τον φιλικότερο τρόπο μετακινήσεων στην πόλη μας. Ο Δήμος Αθηναίων προχωρά σε έργα ανάπτυξης ποδηλατοδρόμων, που στόχο έχουν να εντάξουν ακόμη περισσότερο το ποδήλατο στην καθημερινότητα του Αθηναίου πολίτη. Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων εργάζεται καθημερινά ούτως ώστε η χρήση του ποδηλάτου να καταστεί τρόπος ζωής των Αθηναίων. Η μεγάλη συμμετοχή στους Ποδηλατικούς Γύρους της Αθήνας, φέτος κοντά στους 15.000 ποδηλάτες, μας επιβεβαιώνει ότι το ποδήλατο έχει κατακτήσει υψηλή θέση στην καρδιά και την καθημερινότητα των Αθηναίων. Όχι μόνο επειδή μπορεί και προσφέρει ένα εναλλακτικό και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο γρήγορης μετακίνησης στη πόλη, αλλά και επειδή το ποδήλατο από μόνο του μπορεί και συμβάλλει στη ψυχική και σωματική υγεία όσων το χρησιμοποιούν. Η φετινή διοργάνωση ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο με το Athens Bike Weekend γιατί όλοι έζησαν ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στο ποδήλατο, με εκδηλώσεις που είχαν ως στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών όσον αφορά στη χρήση του ποδηλάτου τόσο για τις αστικές μετακινήσεις τους, όσο και ως μέσο άσκησης, άθλησης και αναψυχής. Και επειδή το στοίχημα όλων μας  είναι μια Αθήνα περισσότερο φιλική, καθαρή και ανθρώπινη προς όφελος της ποιότητας ζωής των πολιτών, από τον Ιούνιο έχουν προγραμματιστεί ποδηλατοβόλτες στις δημοτικές Κοινότητες με σύντομες διαδρομές, ενώ η κάθε βόλτα σχεδιάζεται με γνώμονα την ανάδειξη των περιοχών μέσα από τις οποίες θα περάσει”.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις του ΟΠΑΝΔΑ εδώ  καθώς και στη σελίδα του οργανισμού στο facebook.


Athens Bikes στην Τεχνόπολη

Η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων εγκαινίασε πρόσφατα σε συνεργασία με το Αthens Bike Festival την υπηρεσία bike sharing η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να κυκλοφορούν με ποδήλατο στην Αθήνα έναντι μικρού αντιτίμου. Οι χρήστες των Athens Bikes έχουν την ευκαιρία, με την χορήγηση μιας ειδικής ηλεκτρονικής κάρτας η οποία παραλαμβάνεται από το Πωλητήριο του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου (εντός της Τεχνόπολης), να χρησιμοποιήσουν για λίγες ώρες τα ποδήλατα που είναι σταθμευμένα στην Τεχνόπολη και να ακολουθήσουν μια από τις δύο προτεινόμενες διαδρομές: η πρώτη στα σημαντικά μνημεία της Αθήνας και η δεύτερη στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης.

Σχετικά με τις πρώτες εβδομάδες του λειτουργίας του προγράμματος, η Μόνικα Κασάνη, Υπεύθυνη Τομέα Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων αναφέρει σχετικά με τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας των Athens Bikes “Στις 3 Μαρτίου, υποδεχτήκαμε τα AthensBikes, μια σύγχρονη υπηρεσία bike sharing για όλους, με πρώτο σταθμό την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων! Μέσα σε μόλις 2 μήνες, περισσότεροι από 100 κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης έκαναν τη βόλτα τους στο εμπορικό τρίγωνο, επισκέφτηκαν τα μνημεία της Αθήνας ή έφτασαν μέχρι το Φάληρο για να απολαύσουν τη θάλασσα χρησιμοποιώντας ένα από τα 10 ποδήλατα AthensBikes. Και αυτό είναι μόνο η αρχή… Έλα κι εσύ να ανακαλύψουμε την πόλη…αλλιώς”

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις και της εκδηλώσεις της Τεχνόπολης του δήμου Αθηναίων εδώ.


Athens Bike Festival

Όπως κάθε χρόνο, η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων φιλοξενεί το Athens Bike Festival, μια γιορτή του ποδηλάτου που έχει στόχο να δώσει την ευκαιρία στους φίλους του ποδηλάτου να γνωρίσουν τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο και να έρθουν σε στενότερη επαφή με την ποδηλατική κοινότητα που εξαπλώνεται. Οι επισκέπτες της έκθεσης μπορούν να ανακαλύψουν τις εναλλακτικές που έχει να τους προσφέρει η αγορά σε όλες τις κατηγορίες ποδηλάτων, ενώ μια σειρά από παράλληλες εκδηλώσεις δημιουργούν αίσθηση γιορτής, δίνουν την ευκαιρία της συμμετοχής, εκπαιδεύουν και εμπνέουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής και κίνησης μέσα στην πόλη. Η έκθεση μετρά περισσότερους από 30000 επισκέπτες. Η επόμενη διοργάνωση του Athens Bike Festival είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο του 2016.

Περισσότερες πληροφορίες για το Bike Festival εδώ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο