Εξερευνώντας τον Κολωνό

Εξερευνώντας τον Κολωνό

Στις 24 Νοεμβρίου, η ομάδα του συνΑθηνά εγκαινίασε μια σειρά από ερευνητικές δράσεις στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ένταξης Curing the Limbo, ξεκινώντας από την περιοχή του Κολωνού.

Στις 24 Νοεμβρίου, η ομάδα του συνΑθηνά εγκαινίασε μια σειρά από ερευνητικές δράσεις στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ένταξης Curing the Limbo, ξεκινώντας από την περιοχή του Κολωνού.

Με στόχο τη χαρτογράφηση των αναγκών της πόλης, οι οποίες θα οδηγήσουν στον σχεδιασμό συμμετοχικών δράσεων ένταξης στις γειτονιές της πόλης στο πλαίσιο του πιλοτικού ευρωπαϊκού προγράμματος Curing the Limbo, το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων εγκαινίασε το Σάββατο 24 Νοεμβρίου μια σειρά ερευνητικών δράσεων στις γειτονιές της πόλης. Πρώτος σταθμός ήταν ο Κολωνός, η περιοχή που δεσπόζει στο κέντρο της 4ης δημοτικής κοινότητας του δήμου Αθηναίων.

Το πρωϊνό σκέλος της δράσης «η Γειτονιά μου ο Κολωνός» πραγματοποιήθηκε στον Λόφο Ιππείου Κολωνού με τη συμμετοχή της ομάδας Ορχήστρα των Χωμάτων η οποία πραγματοποίησε το εργαστήριο «Χαρτογραφώντας τη γειτονιά μου» για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με πληροφορίες για την περιοχή του Κολωνού, ενώ δημιούργησαν εικαστικά έργα μέσα από τα οποία εξέφρασαν τις δικές τους επιθυμίες για τη γειτονιά.

kolonos5

H ημέρα συνεχίστηκε με το ανοιχτό εργαστήριο τραγουδιού με τη χορωδία Polyphonica με τους συμμετέχοντες να ερμηνεύουν μαζί τραγούδια από όλο τον κόσμο σχηματίζοντας έναν κύκλο.

kolonos9

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στο καφενείο «ο Πλάτων», προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Επι Κολωνώ» του Λευτέρη Ξανθόπουλου. Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση γύρω από τις ανάγκες που οι κάτοικοι εκφράζουν για την περιοχή τους καθώς και για τις λύσεις που προτείνουν οι ίδιοι σχετικά με την κάλυψη αυτών των αναγκών. Το πώς αυτές οι λύσεις θα μπορούσαν να συνδυαστούν με τους σκοπούς του προγράμματος Curing the Limbo και με τις δράσεις που θα υποστηριχθούν μέσα στην πόλη, είναι ένα ζητούμενο που θα διερευνηθεί ακόμα βαθύτερα στις θεματικές συναντήσεις που θα ακολουθήσουν στις αρχές του 2019, εμπλέκοντας τα ενεργά μέλη των επιμέρους τοπικών κοινοτήτων της πόλης.

kolonos8

Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια καταθέτοντας τις απόψεις τους σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις ελλείψεις της γειτονιάς τους αλλά και τις δράσεις που είναι οι ίδιοι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν σε αυτές, για να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Οι απαντήσεις των κατοίκων, σε συνδυασμό με την έρευνα πεδίου που ήδη έχει πραγματοποιήσει η ομάδα του συνΑθηνά το τελευταίο διάστημα στην περιοχή, δίνουν το είδος της πληροφορίας που απαιτείται για τον σχεδιασμό των επόμενων δράσεων του προγράμματος Curing The Limbo.

kolonos7

Τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας άλλωστε έχουν ήδη αναδυθεί στο προπαρασκευαστικό στάδιο της δράσης «Η Γειτονιά μου, ο Κολωνός». Μέσα από συναντήσεις και συζητήσεις με φορείς, συλλογικότητες και πρόσωπα-κλειδιά της περιοχής, έχουν ήδη αναδειχθεί κάποιες από τις μεγαλύτερες ανάγκες του Κολωνού. Οι χώροι αθλητισμού, η ανάδειξη των αρχαιοτήτων και του ευρύτερου πολιτιστικού κεφαλαίου της περιοχής, και η αξιοποίηση δημόσιων χώρων και εμβληματικών κτιρίων έχουν ξεχωρίσει ως πάγια αιτήματα των κατοίκων ώστε να γίνει ο Κολωνός μια περιοχή πιο βιώσιμη και φιλική προς όλους.

Οι ερευνητικές δράσεις του συνΑθηνά στις γειτονιές της Αθήνας θα συνεχιστούν τον Δεκέμβριο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019.

To πρόγραμμα Curing the Limbo συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μέσω της Πρωτοβουλίας Αστικές Καινοτόμες Δράσεις (UIA)

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Curing the Limbo εδώ.

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο