Κορωνοϊός: Το συνΑθηνά καταγράφει τις ομάδες αλληλοβοήθειας στις γειτονιές

Κορωνοϊός: Το συνΑθηνά καταγράφει τις ομάδες αλληλοβοήθειας στις γειτονιές

Πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι πολίτες στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Πρωτοβουλίες που αναπτύσσουν οι πολίτες στη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού.

Η κρίση του κορωνοϊού φέρνει τις διεθνείς καθώς και τις τοπικές κοινότητες αντιμέτωπες με πρωτοφανείς προκλήσεις. Παράλληλα με την πολιτεία, το πιο ενεργό κομμάτι της βάσης της κοινωνίας εργάζεται και συνεργάζεται για να βρει λύσεις στις νέες αυτές προκλήσεις. Και καθώς τα προληπτικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας ανατρέπουν πολλές από τις πιο διαδεδομένες πρακτικές της καθημερινότητάς μας, οι δυνάμεις της κοινωνίας των πολιτών καλούνται να επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά, να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους, να χρησιμοποιήσουν νέα εργαλεία και να δράσουν ευέλικτα. Στην Αθήνα, οργανώσεις με εμπειρία αλλά και άτυπες ομάδες πολιτών που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους εντός της τοπικής τους κοινότητας, επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο δράσης τους κατευθύνοντας τις ενέργειές τους τόσο στο διαδίκτυο όσο και στο πεδίο. Το συνΑθηνά του δήμου Αθηναίων τις παρακολουθεί και τις καταγράφει σε μια σειρά εβδομαδιαίων άρθρων που ευχόμαστε να ολοκληρωθεί σύντομα.

Γειτονιές αλληλοβοήθειας: Κυψέλη, Γκύζη/Πολύγωνο, Εξάρχεια, Βικτώρια

Για τους κατοίκους της Κυψέλης, των Εξαρχείων και του Γκύζη, η δημιουργία μιας ομάδας έμπρακτης αλληλοϋποστήριξης είναι τόσο απλή όσο το στήσιμο μιας σελίδας στο Facebook. Μέσα από αυθόρμητες κινήσεις, οι κάτοικοι αυτών των περιοχών οργανώθηκαν σε τοπικό επίπεδο με στόχο να κινητοποιήσουν τους κατοίκους που μπορούν να βοηθήσουν τις κατηγορίες συμπολιτών μας που, λόγω της ευάλωτης κατάστασής τους, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητάς τους. Η Ομάδα αλληλοβοήθειας και επικοινωνίας Γκύζη – Πολυγώνου, η Ομάδα Αλληλοβοήθειας Κυψέλης για Covid19, και η ομάδα Αλληλοβοήθειας Κατοίκων Εξαρχείων χρησιμοποιούν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης για να επικοινωνούν, καλύπτοντας βασικές καθημερινές ανάγκες. 

Στη Βικτώρια, το κέντρο κοινότητας Victoria Square Project που τάσσεται υπέρ της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή μέσα από τη διοργάνωση πλήθους συμμετοχικών δράσεων, κρατάει ζωντανό το πνεύμα της τοπικής κοινότητας έχοντας ήδη απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους κατοίκους για μια online συνάντηση για καφέ και τσάι, προτρέποντάς τους να κρατήσουν επαφή με την κοινότητά τους, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιείται επίσης η σειρά φιλαναγνωστικών δράσεων “Η Βικτώρια διαβάζει”: στη συνάντηση της Τετάρτης 8 Απριλίου στις 6 μ.μ., αφετηρία της συζήτησης είναι το μυθιστόρημα “Οι σκλάβοι στα δεσμά τους” του Κωνσταντίνου Θεοτόκη. Συμμετοχές εδώ

Share
Μετάβαση στο περιεχόμενο